NaslovnaNovostiBajden obećava Zelenskom „napredne PVO sisteme“ nakon ruskih raketnih udara

Bajden obećava Zelenskom „napredne PVO sisteme“ nakon ruskih raketnih udara

SAD nastavljaju snabdevanje Ukrajine naprednijim protivvazdušnim raketnim sistemima. Potvrdu vidimo nakon sinoćnog telefonskog razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege Zelenskog. Ruski raketni napadi u ponedeljak, 10. oktobra na više ukrajinskih gradova podstakli su nove akcije Bele kuće.

U ovom trenutku nije poznato da li se razgovaralo o specifičnim sistemima protivvazdušne odbrane. Nema informacija i koliko brzo će biti isporučeni u Ukrajinu. Si-En-En je podsetio da SAD već imaju obavezu da isporuče njihove napredne raketne sisteme zemlja-vazduh ili norveški NASAMS.

Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS
sistem NASAMS

oruzjeonline.com podseća da je prvi NASAMS već u Ukrajini i možda se idalje nalazi se u okolini Kijeva. Tri meseca nakon što su se SAD obavezale da isporuče ovaj sistem protivvazdušne odbrane. U Ukrajini će možda biti raspoređeno više američko-norveških sistema PVO, ali je takođe sasvim moguće da će biti isporučeni drugi tipovi i model PVO sistema. Koliko je juče bio efikasan isporučeni NASAMS i da li je idalje čitav, nije poznato.

Džo Bajden je uverio Zelenskog da se napori SAD i saveznika da uvedu sankcije Rusiji nastavljaju. Bajden je izrazio žaljenje zbog ruskih raketnih udara u ponedeljak i izrazio saučešće porodicama poginulih. Bela kuća je takođe obećala da će SAD nastaviti da šalju oružje, humanitarnu i ekonomsku pomoć.

Zelenski je, sa svoje strane, nazvao ruske raketne napade „terorom“. Međutim, prema ukrajinskom predsedniku, oni su znak slabosti i pokazuju da Rusija gubi na bojnom polju.

Ukratko o NASAMS-u

NASAMS je nacionalni sistem protivvazdušne odbrane Norveške. Njegov domet je maksimalno srednji i dizajniran je za uništavanje dronova, helikoptera i svih vrsta borbenih aviona. NASAMS se uspešno pokazao i protiv krstarećih raketa.

Trenutno devet zemalja koristi ovaj protivvazdušni raketni sistem, a još pet je u redu čekajući odgovor na njegovu nabavku. NASAMS ima prosečan domet: između 25 i 30 km, u zavisnosti od rakete koja se koristi. Maksimalna visina na kojoj leti raketa je 21 km.

NASAMS

NASAMS se može integrisati u terenska vozila i tako sa zemlje postaje mobilni sistem pogodan za teško pristupačne terene. NASAMS se često može videti na kamionima vuče 6×6, ali njegova praktičnost je u tome što se nakon brze modifikacije može lako integrisati i u manja vozila sa 4×4 pogonom.

NASAMS 1 sistem radi sa američkim MPK-64 Sentinel PVO X band 3D radarom. Međutim, NASAMS 2, pored spomenutog Link 16, ima poboljšano ažuriranje radarskog sistema. Treba napomenuti da NASAMS ima sekundarno naoružanje koje služi posadi sistema za blisku borbu. Sekundarna integrisana oružja su MANPADS sistem RBS 70 uz pomoć laserskog snopa i Oerlikon Contraves FCS2000 mono-pulsni dopler radar za praćenje koji kontroliše top Bofors 40 mm L70.

Norveški NASAMS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave