NaslovnaNovostiKirgizija otkazala učešće u vojnoj vežbi ODKB

Kirgizija otkazala učešće u vojnoj vežbi ODKB

Prošlog meseca, Jermenija je preskočila dvonedeljnu vežbu koja je održana u Kazahstanu, nakon što je kritikovala ODKB jer nije stala na njenu stranu, a nakon što su u septembru izbile velike borbe na njenoj granici sa Azerbejdžanom.

Kirgizija je danas jednostrano otkazala učešće na zajedničkim vojnim vežbama, koje treba da održi šest nacija koje čine Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

ODKB Vežbe

Ministarstvo odbrane Kirgizije nije preciziralo razlog za otkazivanje komandno-štabnih vežbi “Neuništivo bratstvo 2022”, koje će biti održane od sutra do petka, preneo je AP.

Prema ranijim izveštajima, vežbe su bile predviđene za učešće vojnog osoblja iz članica ODKB Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana, i fokusirane na obezbeđivanje prekida vatre. Pozvani su i posmatrači iz još pet država, uključujući Srbiju, Siriju i Uzbekistan.

"Mirovne snage" ODKB u Kazahstanu
Zajednička vežba ruske i beloruske vojske 17. februara 2022. godine, nedelju dana pre nego što će početi invaziju na Ukrajinu, dok je Moskva još uvek negirala da planira da izvrši invaziju na Ukrajinu i dok je te optužbe od strane Amerike i Britanije nazivala lažima. Foto: AFP / Profimedia

Potez Biškeka je najnoviji pokazatelj da tenzije možda tinjaju unutar alijanse, formirane početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, navodi američka agencija.

Prošlog meseca, Jermenija je preskočila dvonedeljnu vežbu koja je održana u Kazahstanu, nakon što je kritikovala ODKB jer nije stala na njenu stranu, a nakon što su u septembru izbile velike borbe na njenoj granici sa Azerbejdžanom. Rusija i druge zemlje ODKB su efektivno odbile zahtev Jerevana za vojnu pomoć, izdat nekoliko sati nakon početka neprijateljstava.

Predsednici šest država članica ODKB sastali su se u maju u Kremlju na samitu odbrambenog saveza

Neuspeh da se angažuje u brojnim bezbednosnim krizama među svojim članovima tokom godina, naterao je analitičare da dovode u pitanje njegovu održivost, navodi AP.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave