NaslovnaNovostiPonovo sukob Azerbejdžana i Jermenije: Jutros počeo napad, a već dogovoren prekid...

Ponovo sukob Azerbejdžana i Jermenije: Jutros počeo napad, a već dogovoren prekid vatre?

Azerbejdžanski mediji izvestili su da su se Baku i Jerevan danas od 9 časova po lokalnom vremenu dogovorili o prekidu vatre u novom sukobu u kome ima ljudskih žrtava, prenosi agencija RIA Novosti.

“Postignut je sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana od danas od 09:00 sati po loklanom vremenu “, preneo je Sputnjik Azerbejdžan pozivajući se na svoje izvore, navodi ruska agencija.

Jermenija je saopštila da su rano jutros jedinice oružanih snaga Azerbejdžana otvorile intenzivnu vatru u pravcu više jermenskih gradova koristeći artiljeriju, velikokalibarsko i lako streljačko naoružanje, prenosi TASS.

Vlada Jermenije se već obratila Rusiji, Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Savetu bezbednosti UN u vezi sa sukobima na granici sa Azerbejdžanom, rekao je za TAS vladin zvaničnik iz pres službe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske oružane snage izvele veliku sabotažu na granici dve zemlje.

“Zbog hitnih mera koje su naše jedinice preduzele da odmah spreče ove aktivnosti, došlo je do oružanog sukoba”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe je saopšteno da je azerbejdžanska vojska pretrpela gubitke u ljudstvu i vojnoj infrastrukturi zbog granatiranja oružanih snaga Jermenije, a Jerevan nije izvestio o žrtvama, ali je rečeno da su sukobi nastavljeni tokom noći, prenosi Rojters.

Vlada u Jerevanu saopštila je da će se pozvati na sporazum o saradnji sa Rusijom i apelovati na ODKB, bezbednosni blok koji predvodi Rusija, kao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneo je Interfaks.

Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da razgovaraju o situaciji. Blinken je pozvao na hitan prekid neprijateljstava za koje svaka strana okrivljuje onu drugu.

Sukob dve zemlje prvi put je izbio krajem 1980-ih, kada su jermenske snage zauzele oblasti u blizini Nagorno-Karabaha, međunarodno priznate kao teritorija Azerbejdžana, ali sa većinskim jermenskim stanovništvom, navodi Rojters. Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020. godine, koje su okončane primirjem uz posredovanje Rusije i povratkom hiljada stanovnika u svoje domove iz kojih su pobegli.

Lideri obe zemlje su se od tada nekoliko puta sastajali da bi sklopili sporazum namenjen uspostavljanju trajnog mira, navodi britanska agencija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave