NaslovnaNovostiPredstavljen "Vihor" lako borbeno vozilo

Predstavljen “Vihor” lako borbeno vozilo

Tehnički remont iz Bratunca (TRB) juče je u fabričkom krugu predstavila novo, savremeno lako borbeno vozilo “vihor”, sa ugrađenom najmodernijom svetskom tehnologijom.

Svečanom činu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministar Staša Košarac, zamenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, predstavnici Ministarstva bezbednosti u Savjetu ministara, delegacija Ministarstva odbrane Namibije, kao i poslovni partneri i zaposleni, prenosi Srna.

Vihor
Predstavljen “Vihor” lako borbeno vozilo

Vlasnik ove kompanije Slaven Ristić rekao je da je vozilo “vihor” rezultat kontinuiranog rada, investiranja, stručnosti i praćenja savremenih svetskih dostignuća u ovoj oblasti.

“Sve je urađeno radi bolje bezbjednosti Republike Srpske i opremanja njenih policijskih snaga. Vozilo je nastalo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova čija je to bila ideja, a mi smo je realizovali”, naveo je Ristić. Ristić je istakao da je reč o lakom, veoma brzom taktičkom vozilu sa izuzetnim manevarskim osobinama.

Pokreće ga Volvo motor jačine 350 ks. Vozilo je balistički zaštićeno. Reč je o vozilu težine do 8 tona, uključujući i tovar težine od 1,5 do 2,5 tona, a može korstiti za vojne i policijske specijalne namene

“Vihor“ je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smeštena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli sa modularnom balističkom zaštitom – nivo B6, STANAG 4569 nivo 2 eventualno 3, kao i protivminskom zaštitom do nivoa 2b.

Kapsula ima 4 bočna vrata, uz višenamenski tovarni prostor za transport osoblja ili robe posebne namene.

Vozilo ima permanentni pogon na 4 točka, nezavisno ogibljenje prednje i zadnje pogonske osovine, aluminijumske felne sa pneumaticima dimenzija 365/80R20 i “runflat” gumama, kao i centralni sistem regulacije pritiska u pneumaticima.

Pored dizel volvo motora i 6-stepenog automatskog menjača od opreme ima dvostepeni razvodnik pogona, A/C, ventilaciju, kamere, GPS, PP sistem, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja.

Vampir

Kompanija TRB pored Vihora ima u ponudi veće borbeno vozilo Despot, radarske sisteme, municiju, kontrole pristupa, ali uspešno proizvode i streljačko naoružanje, pištolj RS9 Vampir.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave