OPREZ VAMPIR

Da dobro ste pročitali, pojavili su se vampiri. Ovaj put nije riječ o abnormalnim pojavama i mitologiji, tačnije riječ je o proizvodu fabrike TRB koja je sastavni dio namjenske industrije Republike Srpske.

“Sama fabrika je osnovana 1955. godine kao državno preduzeće SFRJ sa dvije radionice za održavanje, popravku i remont motornih vozila, tokom godina prerasta u glavno skladište Oružanih snaga SFRJ sa preko 1500 zaposlenih, proizvodnim pogonom i prostorom za skladištenje na površini od 22000 m2. Nakon nedavno usvojene odluke Vlade Republike Srpske, završen je proces privatizacije na osnovu koje Vlada Republike Srpske zadržava manjinski udio u vlasništvu i time pruža podršku prilikom sklapanja komercijalnih ugovora sa ciljem jačanja nacionalnih odbrambenih sposobnosti i bezbjednosti.”

Izvor: TRB

U Oktobru ove godine smo posjetili Streljački klub TRB iz Bjeljine i tom prilikom probali prvenac Republike Srpske RS9 Vampir.

Nemanja Tevanović sa RS9
Nemanja Tevanović sa RS9

Sam pištolj je rađen po uzoru na platformu Sig Sauer 226 i domaćeg CZ 99.
Ovim putem pokušaćemo vam prenjeti neka naša iskustva sa ovim pištoljem na strelištu.

Pištolj posjeduje picatiny šinu za prihvat opto-elektronskih uređaja i obilježivača cilja. Ako ga uporedimo sa domaćim CZ 99 primjetićemo da pištolj dosta prijatnije leži u ruci, ergonomski je bolje riješen. Rukohvat je manjih dimenzija i više odgovara ljudima koji imaju manje šake nego što je to slučaj sa njegovim rođakom iz Kragujevca.

Komande koje se nalaze na lijevoj strani pištolja su:

  • poluga za rastavljanje pištolja
  • poluga dekokera koja služi za bezbjedno odapinjanje udarača, a aktivira se podizanjem same poluge na gore prilikom čega nije potrebno mjenjati hvat pištolja

Komanda koja je obostrana jeste dugme za otpuštanje okvira. Prilikom prepunjavanja prazan okvir sam ispada, a u slučaju da ne ispadne zaglavljeni okvir čupamo iz pištolja hvatom za dno okvira koje je i predviđeno za tu namjenu.

Treba napomenuti da je ovaj pištolj i dalje pod razvojem i radi se na njegovom daljem poboljšanju i usavršavanju o čemu nam svjedoče razlike u teksturama na rukohvatu i nišanima. Nišani na prvim serijama ovog pištolja su klasičnog sistema “tri tačke” , a na kasnijim serijama su “trouglasti”.

Prilikom brze paljbe pištolj se odlično kontroliše i veoma brzo se hvata nišanska slika. Ovome doprinosi i dobro dizajnirana navlaka pištolja na kojoj se vidi da je rađeno na smanjenju njene težine. Okidač je DA/SA (dvostruka/jednostruka akcija), na dvostrukoj akciji okidač je težak (što je i jedna od sigurnosti ovog pištolja pored blokatora udarne igle), ali ujednačen i bez nekog stranog zapinjanja ili nečeg sličnog. Na jednostrukoj akciji je lagan i ima malo praznog hoda, čim dođete do “zida” potrebno je povećati pritisak na obarač i dolazi do opaljenja. “Reset” je veoma pozitivan i daje strijelcu tačnu informaciju kada je pištolj spreman za ponovno opaljenje.

Vampir u bojama koje odgovaraju pustinjskom ratovanju
Vampir u bojama koje odgovaraju pustinjskom ratovanju

Prilikom našeg korištenja ovog pištolja javila su se dva zastoja. U oba slučaja inicijalna kapisla nije bila dovoljno nagnječena. Oba zastoja su otklonjena ponovnim povlačenjem obarača na dvostrukoj akciji. Zastoj se javio na municiji češkog proizvođača S&B sa zrnima težine 8 grama dok je sa domaćom PPU municijom pištolj radio bez problema. PPU municija je takođe bila sa zrnima od 8 grama. Treba napomenuti da je ovaj pištolj ispucao preko 15 000 metaka raznoraznih proizvođača, a iz streljačkog kluba su rekli da je pištolj odlično održavan i da je promjenio bezbroj strijelaca koji su pucali sa njim u različitim režimima paljbe. Takođe su nam pojasnili da se na tom pištolju i dalje sprovodi osnovni test izdržljivosti sa akcentom na zamor materijala.

Sam pištolj je dosta precizan i tačan, ako uzmemo u obzir da je pravljen kao službeni, a ne kao takmičarski pištolj.

Tehničke karakteristike:

  • Proizvođač : Tehnički remont Bratunac
  • Kalibar: 9×19 Para
  • Kapacitet okvira: 18 metaka
  • Ukupna dužina: 190,5mm
  • Visina bez okvira: 138,2mm
  • Visina sa okvirom: 150,6mm
  • Debljina: 39,5mm
  • Efektivni domet: 50 metara
  • Brzina zrna: 360 m/s
  • Broj žljebova: 6, poligonalno ožljebljenje, desni korak uvijanja
  • Dužina cijevi: 108mm
  • Dužina nišanske linije: 161mm
  • Težina okidanja na jednostrukoj akciji: 2,2kg
  • Težina okidanja na dvostrukoj akciji: 5,5kg
  • Težina pištolja bez okvira: 820g
  • Težina pištolja sa okvirom: 920g
  • Težina pištolja sa napunjenim okvirom: 1100g

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo streljačkom klubu TRB i predsjedniku kluba Predragu Rakiću.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave