NaslovnaOružjeNovo OružjeORUŽJE BUDUĆNOSTI: 10 neverovatnih primera

ORUŽJE BUDUĆNOSTI: 10 neverovatnih primera

Naučni i tehnološki napredak nije uvek zasnovan na ideji da se svet učini boljim mestom. Od buba sa kompjuterskim čipovima do mikroorganizama otpornih na smrt, ovde ne pričamo o tipičnom oružju. U našem izboru je 10 vrsta neverovatnog oružja budućnosti, gde za neke, nadamo se, nikad neće doći do praktične upotrebe.

10 vrsta oružja budućnosti

Besmrtni sintetički organizam. Američka Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) preuzela je ambiciozni projekat pod nazivom Biodizajn. Kombinovanjem inženjerskih tehnika sa biološkim i hemijskim tehnologijama, naučnici planiraju da razviju sintetičke organizme koji mogu da žive zauvek. Ova veštačka stvorenja će biti genetski programirana da budu besmrtna. Biće moguće isključiti ih pomoću ručne kontrole. Koje bi druge funkcije trebalo da imaju ovi organizmi nije saopšteno, ali činjenica da projekat prima milione dolara od Pentagona sugeriše da će besmrtna stvorenja zameniti ljudske vojnike na bojnom polju.

Magnetni hidrodinamički eksplozivni uređaj (MAHEM) je još jedna luda DARPA ideja. Ova vrsta oružja će moći da probije bilo koji neprijateljski oklop, čak i ako se ovaj drugi nađe u tenku ili u oklopnom transporteru, zbog upotrebe tečnog metala. Zvuči kao epizoda iz fantastičnog blokbastera, ali predstavnici DARPA-e uveravaju da će bojeva glava ovog oružja biti preciznija, bolje kontrolisana i kao rezultat toga mnogo efikasnija od svojih prethodnika.

Visokoenergetski laserski odbrambeni sistem (HELLADS) je laserski sistem koji je Pentagon naručio od DARPA-e. Pretpostavlja se da će ova mala, ali neverovatno moćna instalacija moći da presretne i uništi neprijateljsku vatru. Laser je sposoban da izazove lokalna oštećenja rakete, kako bi ona izgubila sposobnost ciljanja na metu ili bila potpuno uništena.

Pročitaje još : Network-centric warfare / mrežnocentrično ratovanje

Laser na slobodnim elektronima (FEL) se danas koristi u naučne svrhe – za druge, posebno vojne zadatke, laser nema dovoljno snage. Ali to ne zaustavlja američku mornaricu: tokom proteklih 10 godina, milioni dolara su dodeljeni za razvoj FEL-a kao oružja za vazdušnu i protivraketnu odbranu. Njegova posebnost je mogućnost automatske promene talasne dužine – to će poboljšati rezultat uzimajući u obzir vremenske uslove i promene u karakteristikama cilja.

Railgun, ili šinska puška, ubrzava provodni projektil duž dva metalna vodiča: dve paralelne elektrode („šine“) su povezane sa moćnim izvorom jednosmerne struje, između šina se postavlja električno provodljiva masa, zatvarajući električni krug, dobija ubrzanje usled Lorencove sile. Same granate (naravno, razorne moći) će se lansirati neverovatnom brzinom, dostižući do 2,4 km/s. Šinsko oružje u vidu topa razvija se još od sredine 20. veka. Najpoznatiji primer je Irački šinski top.

Insekti kiborzi MEMS mogu fundamentalno da promene tradiciju žanra špijunskog romana: od sada obaveštajne podatke mogu da prikupljaju insekti opremljeni mikromehaničkim sistemom. Ideja je da uređaj bude uveden u živo biće u ranim fazama njegovog razvoja (kada je insekt u čauri ili u fazi kukuljice), programirajući ga da prikuplja informacije ili otkriva eksploziv.

Možda vas interesuje: Ruski ratnik budućnosti

Tiho oružje DREAD, koristi električnu energiju umesto baruta, biće lišeno uobičajenih efekata vatrenog oružja kao što su trzaj i glasan hitac. Glavna borbena karakteristika oružja DREAD je sposobnost da napravi 120 hiljada obrtaja u minuti i na bazi centrifuge, nečujno ispaljuje ogroman broj hitaca.

Bespilotna letelica Aurora Excalibur je sposobna da poleti i sleće vertikalno, poput helikoptera, sa maksimalnom brzinom od 720 km/h. Sve ovo čini Aurora Ekcalibur raznovrsnom u smislu upotrebe – letilici nije potrebna pista i kontroliše se sa zemlje bez dovođenja u opasnost život pilota.

Corner Shot – dodatak za pucanje iza ugla. Cev sa savijanjem, sa kamerom na jednoj strani i ekranom na drugoj, omogućava vam da ciljate bez izlaganja riziku da dobijete metak u glavu kada virite iz zaklona.

Bacač granata XM-25 je već korišćen u borbi, ali ostaje oružje budućnosti. XM-25 je kompjuterizovani, elektronski kontrolisani bacač granata od 25 mm. Bacač ima ugrađenu računarsku jedinicu koja izračunava i vreme i rastojanje podešeno prilikom programiranja eksplozije. Inovacija kod XM-25 nije samo u ovoj fuziji kompjuterske i vojne opreme, već i u svestranosti oružja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave