Corner Shot

Koliko je puška koja vidi i puca iza ugla za stvarnost?

Carstvo oružja obiluje najrazličitijim gedžetima i dodacima. Unutar tog zanimljivog spektra nalaze se proizvodi dizajnirani da odgovaraju specifičnim potrebama i aplikacijama. Nigde se to ne vidi jasnije nego kod Corner Shot-a.

Inovativni ugao

Corner Shot postoji odavno. To je prilagodljivi uređaj koji pruža mogućnost osmatranja i ciljanja mete iza ugla. Kao što i samo ime govori, omogućava vam da vidite i pucate iza uglova bez izlaganja protivničkoj vatri.

corner shot

Corner Shot se postavlja na nekoliko vrsta  poluautomatskih pištolja i pištolja, uključujući Glock 17/18/19, SIG Sauer P226 / 228, Browning Hi-Pover i Beretta M9 / 92F / M93R. Zahvaljujući jedinstvenom sistemu za fiksiranje, Corner Shot može preobratiti pištolj u pušku pištoljskog kalibra i dužine cevi.

Šarnirska poluga Corner Shot omogućava rukovaocu da brzo okreće sistem oružja u bilo kom smeru, u zavisnosti od ugla iza kojeg preti neprijatelj, a zatim ga jednako brzo vrati u prvobitni položaj. Srce sistema je sočivo kamere pričvršćeno na prednju stranu obrtnog nosača na pištolji. Takođe ima baterijsku lampu postavljenu iznad kamere kao i laserski nišan.

Na levoj strani navlake, u visini otvora za izbacivanje čahura postavljen je preklopni displej. Poseduje nišansku končanicu, prilagođenu svim uslovma dejstva, baš kao i ostali delovi sistema. Video kamera i monitor visoke rezolucije omogućavaju operateru osmatranje i nišanjenje iza ugla u realnom vremenu.

Amos Golan, pronalazač, inače jedan od osnivača Corner Shota i bivši zapovednik antiterorističke jedinice rekao je: „Sistem Corner Shot dizajniran je na način koji omogućava snagama bezbednosti da gađaju ciljeve levo i desno, gore ili nadole, a da pri tome brzo  menjaju borbeni položaj ne ispuštajući oružje  iz stanja za akciju. Ovo skraćuje vreme reakcije i povećava preciznost u iznenadnim situacijama. Sistem oružja može se koristiti a da strelac uvek bude zaklonjen. “

Profesionalna varijanta

Iako je verzija pištolja Corner Shot godinama bila prisutna u medijima, malo ljudi zna da je sistem dizajniran i za druge vrste streljačkog oružja. Tako vojska i organi reda širom sveta primenuju Corner Shot na svim verzijama naoružanja u kalibru 5,56 mm.

corner shot

Ova verzija omogućava ugradnju sistema na standardne puške bazirane na platformi AR. Pri tome, uklanja se puščani/karabinski kundak a zadržava prednja konfiguracija oružja. Do sada je najpreferiranija bila puška SBR smanjene težine i veličine. U ovakvoj kombinaciji, sve karakteristike koje se nalaze kod Corner Shot pištolja, zadržavaju se i kod SBR –  poput kamere, svetla i laserskog nišana.

Corner Shot je otišao korak dalje i nudi verziju prilagođenu bacaču granata kalibra 40 mm. Corner Shot 40 mm koristi u osnovi isti sistem šasije, ali takođe sadrži i lansirnu rampu 40 mm, poput ona na M203. Koliko god zvučalo ekstremno, kombinacija se pokazala uspešnom.

Ovaj sistem omogućava korišćenje municije 40 mm za probijanje vrata bez blokiranja vidnog polja strelca. Sistem osigurava bezbednost rukovaoca pri dejstvu iza ugla ili štita, bez bojazni od protivničke vatre, gelera koji nastaju nakon detonacije granate na cilju i drugih opasnosti koje prete prilikom dejstva sa male blizine. CS40 dejstvuje neletalnim projektilima poput  granata sa CS (suzavcem), gumenim/ sunđerastim mecima i drugom neletalnom municijom.

Corner Shot-a prvenstveno računa na kupce iz redova vojske i civilnih snaga bezbednosti. Prednost je u tome što snimak video kamere u realnom vremenu prati ne samo strelac nego nego i prateći tim sa komandnim osobljem, na dodatnom monitoru na ruksaku na leđima strelca.  Ovo poboljšava taktičko praćenje situacije i olakšava subordinaciju i komandovanje. Prema želji krajnjeg korisnika, Chirner Shot nudi i ugradnju drugih sistema kamera. 

corner shot

Konačno, ne manje bitno je da se snimci memorišu tako da se nakon akcije može analizirati njen učinak i koristiti se za buduća planiranja ali i obuku ljudstva.  

Civilni hitac iz ćoška!

„Civilna“ konfiguracija Corner Shot nema infracrvene i uređaje za dejstvo u uslovima smanjene vidljivosti, niti ima mogućnost prenosa / snimanja video zapisa. Civilna ponuda je malo siromašnija ali je sigurno da će biti popularna među strelcima.

U slučaju da se jedinica isporučuje bez vatrenog oružja, ne postoji federalna dozvola za nabavku oruža (u SAD – FFL) niti bilo kakvi slični papiri uz koje bi ono moglo da se kupi. Očito da američki ATF nema jasnu viziju šta je puška sa kratkom cevi (Short Barrel Rifle, SBR), pa imajte to na umu i ako nabavite Corner Shot, montirajte ga na, recimo, Glock, koji je definisan zakonom.

Golan je rezimirao Corner rečima „Verujem da Corner Shot sistem oružja može biti izuzetno koristan u globalnom ratu protiv terorizma. On štiti živote vojnika i povećava im šanse za opstanak, a istovremeno drastično povećava sposobnost prikupljanja informacija i prenosa borbenog scenarija, te omogućava lociranje i gađanje cilja koji je uzvan vidokruga. Današnje borbene situacije, posebno u sukobima niskog intenziteta, uključuju borbe u urbanism sredinama, prisilni ulazak u avione, autobuse ili vozove. To nepotrebno izlaže snage bezbednosti neprijatelju i predstavlja neposredni rizik za njihov život. Corner Shot uklanja potrebu za nepotrebnom i opasnom ekspozicijom pripadnika reda. “

  • Težina (bez pištolja): 3850 g.
  • Ukupna dužina sa ispravljenim kundakom: 830 mm
  • Ukupna dužina sa preklopljenim kundakom: 640 mm 
  • Ugao osmatranja, vidno polje: 62 stepena u bilo kom smeru
  • Ekran: 2,5 inča, Rezolucija ekrana: 480x234p
  • Snaga ekrana: 8k CR123 litijumskih baterija
  • Neprekidni rad: 220 min.
  • Taktička snaga svetlosti: 2 k CR123 litijumske baterije
  • Neprekidni rad: približno 160 min.
  • Efektivni domet: 120 m.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave