NaslovnaOružjeNovo Oružje''Najbolјi snajperista na svetu''

”Najbolјi snajperista na svetu”

Čišćenje Mariupola od ostataka ukrajinskih snaga ukazalo je da su tokom borbi ruske vojnike, ali i civile, posebno ugrožavali ukrajinski snajepristi. Više puta smo naglašavali da snajperisti i ručni raketni bacači za rusku vojsku i borbenu tehniku mogu biti posebno opasni tokom borbi u urbanim sredinama. Zanimljivi su načini maskiranja snajperskih položaja koje su otkrivali ruski vojnici. Raspoređivani su obično na višim spratovima, a u cilju upozorenja, služili su se starim, dobrim metodama. Na primer, prilaz položajima je posipan suvim grančicama čije bi krckanje upozoravalo snajperistu da mu se neko približava. Treba znati da su snajperisti Nacionalne garde, u okviru operacije UINFIER (Operation UNIFIER), pod nadozrom kanadskih oficira završili kurs obuke UAR-10 (sa domaćim poluautomatskim snajeprima 7,62×51 mm UAR-10)  po NATO standardima. Osim toga, još 2018 godine, Ukrajina je u Kanadi, za million (kanadskih) dolara nabavila AMR PGW Defence TechnologiesLRT-3 .50 BMG.

Kanadski snajper PGW LRT-3 .50 prodat Ukrajini
Kanadski snajper PGW LRT-3 .50 prodat Ukrajini

No, ovo nas je podsetilo na jednu ”senzaciju” od pre mesec dana – na snajperistu ”Valija” (Wali), poznatog i kao ”Vajli Dupid” (Wylie Dupid), o kome smo već pisali.

”Vajli Dupid” je u Ukrajinu iz Poljske prešao 4 marta 2022 i stupio u ”Internacionalni puk” pod starim ratnim nadimkom kako bi njegov identitet ostao zaštićen. Prema intervjuima datim zapadnim medijima, ”Vali” je svoje snajperske veštine usavršio tokom karijere u kanadskoj vojsci, U jednom intervjuu je naveo da mu je majka rodom iz Kvebeka (Quebec) a otac iz Ekvadora (Ecuador). U prilog tome ide akcenat kojim govori engleski a koji upućuje da je odrastao u frankofonskom području Kanade ali i činjenica da vlada španskim jezikom. Tvrdi da je služio u artiljerijskom puku u Nju Brunsviku (3rd Field Artillery Regiment, Saint John, New Brunswick ?), pa u pešadiji u Kvebeku (Quebec, Canadian Royal 22nd RegimentiliVan Doos, od francuskogVingt-deuxième – 22).

Ukrajinski snajperista sa LRT-3 12-7 mm
Ukrajinski snajperista sa LRT-3 12-7 mm

U Avganistan je, navodno, prvi put bio raspoređen 2009. godine kao borac 22. Kanadskog Kraljevskog puka sa kojim se šest meseci borio oko  Kandahara; u Afganistan se vratio nakon godinu dana da bi radio kao instruktor u Afganistanskoj policiji (mentor Afghan police). U drugom intervjuu, tvrdio je da je na istom bojištu proveo dve ”ture”, odnosno, 12 meseci. U navedenom periodu (od marta 2009 do novembra 2009), kod Kandahara je, navodno, bio raspoređen u 2 bataljon puka Van Doos, dela Task Force Kandahar 1-08, a u sklopu Operation Athena Rotation 7. Tako se moglo pretpostaviti da je tajanstveni “Vali“ bio pripadnik 2. bataljona 22. Kanadskog kraljeskog puka. No, na prostorina Task Force Kandahar 1-08 u to vreme nije zabeležen ni jedan značajan snajperski duel ili neki hitac vredan svetske pažnje.

Vali u vreme kampanje u Afganistanu
Vali u vreme kampanje u Afganistanu

Nakon napuštanja kanadske vojske, 2015. godine, otputovao je u severni Irak i pridružio se Pešmergama, kurdskoj miliciji, u borbi protiv Islamske države. U Ukrajinu je iz Poljske prešao 4 marta 2022 i stupio u ”Normandijsku brigadu” (Internacionalni puk) pod starim ratnim nadimkom (Wali) kako bi njegov identitet ostao zaštićen. O važnosti medija u savremenom ratovanju najbolje govori mit koji je počeo da se stvara oko ovog četrdesetogodišnjeg Kanađanina. Lično ”Vali” navodi kako su ga prvo francuski mediji nazvali ”najboljim snajperistom na planeti” a, potom, jedan španski list je izvestio da je ”ubio borca Islamske države na udaljenosti od 3540 metara”.

Vali sa snajperom SAKO TRG-22 .308 Win
Vali sa snajperom SAKO TRG-22 .308 Win

Ovu vest su preuzeli skoro svi mediji a kao osnova im je poslužio ”potvrđeni podatak” da je neimenovani kanadski vojnik iz sastva CANSOFCOM Joint Task Force 2, u maju 2017. u Afganistanu, puškom McMillan TAC-50 50 BMG API(I) pogodio metu na 3540 metara.Međutim, ”Vali” priznaje da se radi o drugom vojniku te da on lično nikada nije bio u sklopu JTF2 i da je ”samo dobar sa puškom i ništa više”. No, ”legenda” je bila stvorena i svi su počeli da pišu o ”najboljem snajperisti na svetu” koji se bori na strani Ukrajine. ”Normandijska brigada” — sastavljena od međunarodnih boraca, uglavnom Kanađana — 19. marta je objavila saopštenje u kojem je istakla da ”medijska pažnja koju je privukao ‘Vali’ — a koja nije odobrena od vise komande — počela da ugrožava njihovu misiju, ali i njegovu porodicu i njega lično.

Prema zajedničkom dogovoru, morao je da promeni jedinicu”. ”Vali” ima drugačiju verziju – tvrdi kako mu se ”nije dopala atmosfera (u Normandijskoj brigadi) i sam je odlučio da je napusti i priključi se ukrajinskoj (regularnoj ?) vojci.” Naime, ”suborcima je počela da smeta prevelika medijska slava koju je stekao iako se u početku tome nisu protivili”. No, četiri dana ranije, 15 marta, kao ”hladan tuš” se na društvenim mrežama (prvo na Telegramu) pronela vest kako je ”Vali” poginuo u Mariupolu (prema drugim vestima, u Javorovu (Яворів), oblast Ljvova), ”samo 20 minuta nakon stupanja u akciju”. Naravno, jedna strana je slavila a druga – pa, recimo, bila sumnjičava. Novinar Markus Kolga (Marcus Kolga) sa instituta Macdonald-Laurier iz Kvebeka posvetio je vreme da dokaže kako je vest o ”Valijevoj” smrti – laž. I – 22 marta se ”Vali” ponovo pojavio, živ i zdrav. Nekolicini medija je dao izjavu da je bio na terenu u okolini Kijeva, da nikada nije bio u Mariupolu, te da snajperom nije delovao po ruskim vonicima – isključivo je obavljao ulogu osmatrača i izviđača uz pomoć optičkih uređaja kojima je raspolagao. Skromna priča za ”najboljega snajperistu sveta”. Ipak, treba mu bar odati priznanje na iskrenosti.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave