NaslovnaNovostiMARIJUPOLJ – ODBRANA I POSLEDNJI DANI 2

MARIJUPOLJ – ODBRANA I POSLEDNJI DANI 2

U članku od 12 aprila upozorili smo koliko može biti opasna i brzopleta izjava pres-sekretara vojne komande DNR, Eduarda Basurina, o angažovanju jedinica za hemijsko ratovanje.

I zaista, samo nekoliko sati nakon ove izjave, posebni puk specijalne namene ”Azov” izvestio je da je ruska vojska 11. aprila uveče, ”pomoću dronova, bacila nepoznatu otrovnu supstancu na ukrajinsku vojsku i stanovnike Mariupolja”. Kod tri žrtve su se javili problemi sa disanjem i vestibulo-ataktički sindrom (vrtoglavica, gubitak koordinacije, napadi mučnine i poremećaj govora zbog problema sa cerebralnom cirkulacijom), ali se sada osećaju dobro. Vest je odmah preneo osnivač puka Andrej Belecki,  a potom i Volodimir Zelenski lično.

Društvene mreže su odmah sugerisale da bi to mogao biti “sarin” (jedinjenje sa ugljenik-fosfornom vezom nervno-paralitičkog dejstva). Istina, niko se ne upušta u pitanje zašto bi neko  ko raspolaže artiljerijom, minobacačima i avijacijom, “nepoznatu otrovnu supstancu” lansirao dronom, iznad grada, pri čemu se “otruju” samo tri građnina ili vojnika.. Brzopleti Basurin je naglasio da misli na tunelsku borbu, gde bi se verovatno upotrebile SC, dimne ili šok-bombe. Trenutno nema potvrde ili opovrgavanja ove informacije ali su SAD i Velika Britanija vest shvatile ozbiljno i proveravaju je.

Još 5 aprila se oko 270 ukrajinskih marinaca predalo zajedničkoj grupaciji snaga RF i DNR. Operaciju, koja se odvijala pod unakrsnom vatrom na neutralnoj teritoriji, zajednički su organizovale ruske specijalne službe i vojska. Predaji su prethodila četiri dana teških pregovora koji su tekli uporedo sa borbama. Teritoriju fabrike ”Azovstal” (ПАО ”Металлургический комбинат Азовсталь”)  prvo je napustilo 28 vojnika i oficira 501. bataljona (501 окремий батальйон морської піхоти) 36. brigade marinaca (36-та окрема бригада морської піхоти) a u roku od devet sati, predalo se još 239 ljudi. Do 12 aprila, predalo se oko 400 ranjenih i više od 800 zdravih ukrajinskih marinaca iz ”Zavoda Iljiča” (ПрАТ ”Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”). Ostaci jedinice ”Azov” (Окремий загін спеціального призначення ”Азов”) se još uvek brane u susednom zavodu ”Azovstal”. S druge strane, prema ukrajinskim izveštajima, deo marinaca je uspeo da se probije iz ”Zavoda Iljiča” i spoji se sa ”Azovom” u ”Azovstalu”. Nemoguće je za sada tačno utvrditi šta je od ovih informacija tačno i koliko se vojnika nalazi u jednoj od dve fabrike metalurškog kompleksa. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave