MINI UZI

Čuveni izraelski automat delo je konstruktora UZIEL-a i rađcn je po jednom starom češkom patentu koji se i danas može videti u dvotomnoj knjizi poznatog češkog pisca o ovim temama Jaroslava Lugsa.

Kada je reč o samim automatima, svakako je potrebno navesti da su moderne konstrukcije, pre svega koaksijalni zatvarači i okviri u rukohvatu daleko unapredili automate u odnosu na one iz II svetskog rata.

,,Veliki“ UZI stekao je već takvu slavu da su se mnogi pitali čemu uopšte MINI UZI. Ali svaka stvar, ma koliko dobra bila, može još da se poboljša. S tom idejom su Izraelci i njihov čuveni koncern IMI (Israel Military Industries), nastojeći zadržati sve kvalitete strandardnog UZI-ja konstruisali i ovaj smanjeni model. Sa rasklopljenim kundakom oba modela su gotovo iste dužine. Razlika je oko 2 cm, ali sa sklopljenim kundakom MINI je kraći za 11 cm. Osim toga preklopni kundak MINI UZI-ja konstruisan je tako da se ne klati ni u jednom položaju, što je mana većine automata sa preklopnim kunda kom.

Sa ,,velikog“ modela zadržana je samoradna kočnica, superioran položaj utvrđivača okvira i jednostavni, ali pouzdani selektor vatre. Na žalost, oštre ivice selektora vatre koji je ujedno i kočnica ne odgovaraju Ijudima sa nežnim prstima. Pored toga eksperti su MINI UZI-ju dali samo dve zamerke. Prvi je nedostatak ustavljača zatvarača u zadnjem položaju, a drugi je prevelika brzina vatre (1000—1200 metaka u minuti) što onemogućuje jedinačnu vatru bez upotrebe selektora. 

Ali njegova prednost u vidu kompaktnosti, pouzdanosti, ergonomije, udobnosti, izvanrednih nišana i obarače uvrstili su ga u naoružanje i tako elitnih jedinica kao što je obezbeđenje predsednika SAD-a.

Pozitiviio ocenjen kompenzator trzaja u obliku dva proreza na vrhu cevi pokazao je solidne rezultate, mada se ipak uticaj ovakvih „spravica” ne sme preceniti. U kombinaciji sa prigušivačem MINI UZI opasno konkuriše INGRAM-u MIO i Mll. Najveća prednost MINI UZI-ja je njegova upotrebljivost u obe varijante. Sa sklopljenim kundakom je izuzetno kratak i okretan, gotovo kao nešto veći pištolj. S druge strane sa rasklopljenim kundakom i svojim dobrim rešenjem nišana omogućuje preciznu vatru do 80-ak metara, što se smatra taktičkom granicom za ovakve tipove oružja. 

Ipak treba navesti da upotreba ovog oružja zahteva dosta obuke i prakse, ali jedan pripadnik neke od specijalnih vojnih ili policijskih jedinica, ili telohranitelj naoružan MINI UZI-jem predstavlja ozbiljnu sliku koju treba tretirati sa opreznošću i taktičkim poštovanjem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave