NaslovnaNovostiObuka vodiča i pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava

Obuka vodiča i pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava

U Centru za obuku pasa Vojske Srbije u Nišu u toku je završna faza šestomesečnog osposobljavanja vodiča i dresure službenih pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava.

Na obuci u kasarni „Knjaz Mihailo“ su podoficiri koji se osposobljavaju za dužnost vodiča službenih pasa u specijalnim i jedinicama vojne policije, koji će biti angažovani na zadacima protivdiverzione zaštite, dok dresuru prolaze odabrani psi tragači uzgojeni u Centru specijalno za ovu namenu. 

Vodiči sa službenim psima uvežbavaju realizaciju protivdiverzionih pregleda i pretres objekata i pokretnih sredstava, a težište je na izoštravanju i usmeravanju čula mirisa službenih pasa radi efikasne identifikacije tragova i pronalaženja skrivenih ili odbačenih eksplozivnih sredstava. Oni su prethodno prošli osnovnu obuku kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka.

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a njegovom uspešnom realizacijom, Vojska Srbije dobija vodiče i službene pse obučene za zadatke protivdiverzione zaštite štićenih lica, objekata i pokretnih sredstava, kao i druge zadatke u protivterorističkim operacijama u kojima se mogu upotrebiti dresirani psi tragači.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave