NaslovnaOružjeStaro OružjeS&W Model 29 .44 Magnum Classic

S&W Model 29 .44 Magnum Classic

Apsolutna moć

Kada se pojavio S&W Model 29 bio je vrhunske izrade, savršenog okidanja i balansa, moćnog kalibra .44 Magnum. Holivudska mašinerija učinila je da oružje dobije magičnu moć i doživotnu slavu

Poznato, a mnogo puta ponovljeno, da zasluge za razvoj modenog revolvera dvostruke akcije, kakav danas poznajemo, kao i za njegovu ogromnu populamost tokom 20. veka, pripadaju isključivo američkoj firmi “Smith &Wesson”, iz Springfilda. Njihovi čvrsti, jednostavni revolveri “pisali” su istoriju iza 150 godina eksploatacije, dokazali nesponi kvalitet i genijalnost konstrukcije, koja se održala do danas.

Kao borbeno oružje, revolver je nepovratno izgubio vodeću poziciju, ali i dalje predstavlja dobar izbor za mnoge namene, među kojima su lov i samoodbrana samo neke, pa je njihova proizvodnja i prodaja širom sveta i dalje velika. Među Ijubiteljima revolvera, veliki broj korisnika se umesto kupovine novog, opredeljuje za nabavku dobro očuvanog, polovnog, među legendarnim, neprolazno popularnim starijim modelima, najčešće upravo firme “Smith & Wesson”.

Imajući sluha, menadžment fabrike pustio je u proizvodnju, nekoliko probnih retro modela, pod nazivom Classic, među kojima se nalazi većina njihovih najpopularnijih modela svih vremena.

Model inspektora Harija Kalahana

Jedan od najznačajnijih je čuveni Model 29 Classic, kojim je počela trka za najsnažnijim revolverskim kalibrima, koja traje do danas. Novi Model 29 Classic, nije u potpunosti isti kao originalni iz 1955, iako izgledom na njega neverovatno podseća, ali svakako zaslužuje pažnju i definitivno je pronašao put do velikog broja novih korisnika.

S&W Model 29 .44 Magnum Classic
S&W Model 29 .44 Magnum Classic

Ipak, krenimo redom. Revolver S&W Model 29 je bio i ostao najveći komercijalni uspeh firme u 20. veku. Kada se pojavio 1955, doneo je veliki, tada najmoćniji na svetu, revolverski metak .44 Remington Magnum, kome su tada pripisivana legendama svojstva i apsolutna moć. U svakom pogledu, oružje je predstavljalo vrhunsko remek-delo revolverske industrije iz perioda njenog najvećeg procvata. lako se kasnije pojavilo nebrojeno novih sličnih modela ove, ali i konkurentskih firmi, koji su ga po snazi, ubojitosti i dizajnu daleko nadmašili, presudno za njegov opstanak i nesmanjenu populamost je i to, što ga je holivudska fimska industrija dobro izreklamirala kroz serijal filmova o brutalnom, beskompromisnom policajcu “Prljavom inspektoru Hariju Kalahanu”. U ovim filmovima Hari je Modelom 29, od koga se nije razdvajao, bukvalno razneo bezbroj surovih kriminalaca, a filmske replike koje je tada izgovorio, citiraju se do danas. Upravo kada su ovi filmovi osvojili bioskope širom sveta, prodaja ovog modela je preko noći utrostručena, a populanost ovog modela zauvek je osigurana.

Ovaj veliki revolver (ali ne i preveliki za nošenje u futroli) bio je veoma precizan, siguran i dovoljno moćan, uz to i vrhunski kvalitetan. Korisnicima je po prvi put omogućio da koriste ručno oružje standardnih dimenzija, sa energetskim potencijalom ravnim puščanoj municiji. Sa efikasnim dometom od oko 100 m, energijom E0 od 1.400 do čak 1.700 J, daleko je prevazišao mogućnosti svih dotadašnjih modela, što su prvo uočili lovci koji su za veoma kratko vreme, njime odstrelili sve najkrupnije i najmoćnije svetske vrste divljači.

Nedostižan kvalitet

Model 29 je tada, po ceni, opštem kvalitetu i svim karakteristikama, spadao u oružja najviše moguće klase, čiji nivo više nikada nije dostignut u serijskoj proizvodnji, a na žalost, ni najnovijim ponovljenim modelom Classic, iako on donosi i neka manja poboljšanja u odnosu na prvobitnu verziju iz 1955. Konstrukcija revolvera firme “Smith & Wesson”, upravo je i zaokružena na Modelu 29, sa dobošem koji se izbacuje u levu stranu (a koji je u ramu, osim u zadnjem, fiksiran i u prednjem delu osovine, ispustom ispod cevi) i orozom, koji je od rama odvojen sigunosnim blokom automatske kočnice, ali i sa novim, modenijim, a kratkim, kvalitetnim okidanjem sistemom DA/SA, koji je do danas ostalo najpopulamije i daleko najcenjenije kod modernih revolvera uopšte.

S&W Model 29 .44 Magnum Classic

Model 29 Classic je kao i originalni, konstruisan u velikom “N” ramu, standardizovanom 1935. (uvođenjem Modela 27 i novog metka u kalibru .357 Magnum), od najkvalitetnijeg ugljeničnog čelika, sa šestometnim dobošem koji se izbacuje u levu stranu, a koji je u ramu fiksiran i u zadnjem i u prednjem delu osovine (ispustom ispod cevi). Već tu, vidljive su neke sitne, ali ne i beznačajne razlike između ova dva modela. Na starom, zadnja strana doboša je potpuno bila pokrivenaširokim branikom doboša, koji nije dozvoljavao uvid, u to koliko je metaka opaljeno i da li su komore pune. Na njega je bio montiran doboš, na kome su komore tako bušene, da je metak ulazio do kraja, zajedno sa obodom, izravnjavajući se sa njegovom gornjom površinom. Kod novog “klasika”, odustalo se od ovog zastarelog rešenja, tako da je zaštitnik nešto odmaknut i smanjen u prečniku, što omogućava konstantan pregled svih komora i sa leve i sa desne zadnje strane revolvera. Druga izmena je vidljiva na levoj strani rama novog modela, na kome je ružan, novi stepenasti i jeftiniji graničnik dobobša u vidu trake, umesto bradavičasti, kao kod straijeg originala. Doboš se kod oba modela, okreće bez šuma i otpora, a kada je zabravljen u ramu, nema ni bočni, a ni zazor u osi cevi. Poluga za oslobađanje doboša radi lako i tačno, pa doboš brzo ispada u stranu sam, čim se ona oslobodi. Zaista, za svaku pohvalu, jer ukupno postoji veoma malo revolvera koji imaju ovako precizno vođenje doboša, čak i među friziranim primercima, najpoznatijih svetskih oružara.

Prava ergonomija

Na oba modela je montirana teška cev dužine 6,5 inča (165 mm), sa šinom sa gonje strane i rampom na prednjem kraju. Prednji nišan u obliku rampe, sa pravougaonim presekom, ima crveni plastični umetak radi bolje vidljivosti, što je tada bilo uobičajeno, ali je i danas prihvatljivo rešenje. Sa donje strane, načinjeno zajedno sa cevi iz jednog komada čelika, nalazi se kućište osovine doboša, sa prednjom bravom.

Na originalnom starom Modelu 29, sa gonje strane rama, čitavom njegovom dužinom, nalazi se šina zadnjeg, mikrometarskog, podesivog nišana, takođe sa pravougaonim izrezom, dok je kod novog Classica, zadnji nišan novijeg tipa, kraći i sa polukružno završenom šinom, iako sa istom pločicom za nišanjenje. Sa ovom cevi, oba S&W revolvera su ukupno duga 300 mm i imaju masu od oko 1.300 grama.

S&W Model 29 .44 Magnum Classic

Oba revolvera imaju širok, krupno čekiran rep oroza i širok, uzduž naradlovan obarač, target tipa. Ovi delovi imaju karakterističnu, šarenu boju paljenog metala, što je bio uobičajeni finiš ovih delova. Na stari model su montirane i ekstra velike, “Magna” drške, spojene sa prednje strane, načinjene mašinski, sa odvojenom čekiranom površinom, ali precizno uklopljene i sa izraženom, lepo pod-žvučenom teksturom orahovog drveta, od koga su napravljene. Na ove drške, koje pokrivaju ram rukohvata, za oko 20 mm sa donje strane, montiran je pozlaćeni monogram firme, što je uobičajeno za oružje ovog proizvođača. Na novom modelu su umesto njih takođe drvene, ali nove, modemije “Altamont Service Walnut” drške, sa boljom ergonomijom i tanjim profilom. Tako podsećaju na one sa revolvera Colt Python (koje spadaju među najudobnije ikada napravljene). Ipak, silueta i originalni izgled oružja su u potpunosti očuvani, pa ovo možemo smatrati unapređenjem na novom, fino poliranom i sjajno crno bruniranom oružju.

Hod obarača

Oba oružja imaju klasičnu, dugačku, izuzetno lepu siluetu, sa finim detaljima i najpažljivije obrađenim ivicama i površinama. Ipak, vidljivo je da je stara verzija finije ručno polirana, što joj daje luksuzniji izgled, ali to se primećuje samo, ako revolvere držite jedan pored drugog i direktno ih upoređujete. Na revolverima, postoji još jedna, veoma važna razlika, koja na prvi pogled ne može da se uoči. lako oba imaju perfektno okidanje, koje i u SA i u DA režimu, bez ikakvog doterivanja može samo da zadivi (sa glatkim i izuzetno ujednačenim, skoro savršenim hodom obarača) i orozom od rama odvojenim sigumosnim blokom automatske kočnice, njihova konstrukciona rešenja nisu ista. Stari ima oroz sa iglom, fiksiranom osovinom, dok novi Classic ima inercionu udanu iglu sa oprugom u ramu i nešto modifikovani unutrašnji mehanizam.

Sve ukupno i prva i druga Classic verzija Modela 29, opštim kvalitetom i ostalim karakteristikama, spadaju u oružja najviše klase, koja vredi imati. Ovo najviše rezultira iz činjenice, da su oba napravljena sa mnogo sati najpedantnijeg i najstručnijeg, majstorskog ručnog rada. Upravo zato se ni njegova pomalo visoka cena ne može smatrati previsokom. Za ovaj iznos, svaki budući korisnik ipak dobija deo istorije, a to nije malo.

Svojim Modelom 29 Classic, ali i ostalim revolverima ove serije, “Smith & Wesson” je definitivno povukao pravi potez, izvlačeći iz prošlosti najbolje ikada napravljeno i dokazujući na taj način, da prave vrednosti nikada ne nestaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave