NaslovnaNovostiMedija centar „Odbrana” na Sajmu „Partner 2021”

Medija centar „Odbrana” na Sajmu „Partner 2021”

Od 11. do 14. oktobra u Beogradu je održan deseti, jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021”, na kome su prikazana nova dostignuća odbrambene industrije.

 Ove godine pred domaćim i stranim učesnicima u proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, stručnjacima i privrednicima, pojavio se i Medija centar „Odbrana”.

Medija centar „Odbrana” na Sajmu „Partner 2021”
Medija centar „Odbrana” na Sajmu „Partner 2021”

Između artiljerijskih i raketnih sistema, savremenog streljačkog naoružanja i municije, borbenih oklopnih vozila, elektronske opreme i lakih aviona, novih radara, trenažera, borbenih patrolnih čamaca, izložene su i knjige u izdanju naše kuće. MC „Odbrana” prilagodio se tematici Sajma i pred posetioce izašao prvenstveno sa edicijama vezanim za vojno naoružanje: „Tenkisti Kraljevine Jugoslavije” i „Autojedinice u jugoslovenskoj vojsci (1918–1941)” Dalibora Dende; „Konstruktori i pešadijsko oružje Srbije 1804–2019” i „Braća po oružju” (na francuskom, ruskom i engleskom jeziku) Branka Bogdanovića; „Pištolji i revolveri 1 i 2”, i „Vatreno oružje u svetu” Ivana Stamenova; „Naoružanje Prvog svetskog rata 1” Dušana Nešića i druge.

Medija centar „Odbrana” na Sajmu „Partner 2021”

Gosti Sajma su se zadržavali na našem štandu kako bi prelistali, a često i kupili neku od njih. Po broju prodatih primeraka uverljivo na prvom mestu našla se knjiga „Konstruktori i pešadijsko oružje Srbije 1804–2019”.
Uvažavajući svoju misiju u održavanju kulture sećanja, MC „Odbrana” izložio je i deo svoje edicije „Istorija”, kojom je obeležio sto godina od Prvog svetskog rata.

 Najveće interesovanje pobudila je ipak edicija „Ratnik”, sa autentičnim svedočanstvima i slikama brutalne ratne stvarnosti, potkrepljenim neumoljivim činjenicama i dokumentima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

 Naročitu pažnju pobudile su knjige „Dnevnik ratnog hirurga” Miodraga Lazića, prvorazredni dokument prožet duboko proživljenim emocijama zbog stradanja srpskog naroda na „sarajevskom ratištu”, i „Režiranje humanitarne katastrofe” generala Dragoljuba Ojdanića koji je neposredno pred smrt, u poslednjim naletima snage, ogromnim brojem podataka, karata, analiza, sačinjenih na osnovu izvorne borbene dokumentacije Treće armije dokazao da SRJ nije proizvela humanitarnu katastrofu na KiM, za koju je optužena.

Medija centar „Odbrana” na Sajmu „Partner 2021”

 Istoj ediciji pripadaju i „Bitka za Paštrik”, „Bitka na Košarama”, „Prištinski korpus 1989–1999”, „Treća armija 78 dana u zagrljaju Milosrdnog anđela”, u kojoj su ratni komandanti, neposredni učesnici događaja, izneli svoja sećanja, potkrepljujući ih validnim dokumentima.

 Interesovanje i sugestije posetilaca izazvali su i izloženi najnoviji brojevi magazina „Odbrana”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave