NaslovnaLovWinchester Wildcat

Winchester Wildcat

Kompanija Winchester stalno radi na unapređenju proizvodnog asortimana. Na sajmu oružja “Shot Show” u Las Vegasu firma je predstavila potpuno novu pušku, ultramoderne konstrukcije, koja je zasluženo privukla pažnju. Velikim dijelom nova je puška izrađena od polimera, čemu duguje svoju masu od samo 1.800 grama. Novo “Vinčester” oružje donosi niz inovacija poput odvojivog modula, koji olakšava čišćenje i održavanje.

vincesterka

Američka kompanija Winchester osnovana je prije 153 godine u gradu Nju Hejven u Konektikatu, a nazvana je po konstruktoru istoimene polužne repetirke – Oliveru Vinčesteru.

Jedna je od najvećih i najpoznatijih u svijetu vatrenog oružja, a njen naziv postao je više od sinonima, narastavši kroz istoriju do neslućenih razmjera. Čak i ako neupućenu osobu zamolite da vam ugrubo opiše kako izgleda puška “vinčesterka”, velika je vjerovatnoća da će sam naziv nepogrešivo asocirati na Divlji zapad, filmove “kaubojce” i legendarni polužni sistem repetiranja. Nerijetko ljudi misle da su i sve druge puške sa takvim sistemom “vinčesterke”.

Winchester Wildcat

Ranije smo pisali o istorijskoj ulozi pušaka “vinčester”, koje su kao službeno oružje Osmanskog carstva dospjele i na Balkansko poluostrvo. Srbi su se na ovim terenima prvi put sa tim puškama polužnog sistema susreli u srpsko-turskim ratovima, kada su zaplijenjene turske “vinčesterke”, tj. muskete Sistema “M1866” u kalibru .44 Henri ivičnog paljenja koristili u borbama za slobodu. Inače, preteča pušaka “vinčesterki” jeste puška sistema Henri M1860, koju su Srbi čak i testirali sa namjerom da je usvoje u naoružanje zbog velike vatrene moći, odnosno kapaciteta tubularnog magacina od 16 metaka, ali se od toga odustalo u prvom redu zbog visoke cijene i slabog balističkog potencijala municije, odnosno njenog malog dometa. Prilikom okupacije BiH 1878. godine ratni plijen Austrougarske bile su i turske “vinčesterke”, a te puške izložene su i mogu se vidjeti u sklopu stalne postavke u odjeljenju za materijalnu kulturu Muzeja Republike Srpske.

Premda firma iz Nju Hejvena danas proizvodi i brojne druge, različite modele obrtnočepnih karabina i glatkocijevnih pušaka sačmarica, kao i malokalibarskih pušaka – ipak je najpoznatija po tradicionalnom polužnom sistemu, koji joj je donio svjetsku slavu.

Ali, Winchester ne prestaje da iznenađuje i stalno radi na unapređenju proizvodnog asortimana. Na prošlogodišnjem sajmu oružja “Shot Show” u Las Vegasu firma je predstavila potpuno novu pušku, koja je zasluženo privukla pažnju i postala hit. Riječ je o vrlo interesantnoj sportskoj poluautomatskoj malokalibarskoj pušci, nazvanoj “Wildcat” (divlja mačka), koja donosi niz praktičnih inovacija i koju ćemo upravo zbog toga, iako je kod nas lov puškom u kalibru .22lr zakonom zabranjen, približiti našim čitaocima.

Odvojivi modul
vincester
Winchester Wildcat

Šta ovu laganu, spretnu i dopadljivu malokalibarku čini tako posebnom? U prvom redu to je inovativno rješenje odvojivog sklopa zatvarača i mehanizma za okidanje, koji se vrlo lako i brzo može izvaditi iz gornjeg sklopa puške, čime je čišćenje i održavanje oružja maksimalno pojednostavljeno i olakšano. Pored toga, novim odvojivim modulom stepen bezbjednosti podignut je na visok nivo – demontiranjem i odvojenim čuvanjem ovog “srca” puške, oružje postaje potpuno neupotrebljivo.

Odvojivi modul izrađen je od polimera sa čeličnim umecima i obuhvata zatvarač (sa ručicom, povratnom oprugom, udarnom oprugom i čepom), zatim mehanizam za okidanje (sa obaračem, štitnikom, zadržačem i kočnicom) te uvodnik okvira sa ukupno tri poluge utvrđivača. Modul se veoma lako odvaja pritiskom na crveni čep povratne opruge, koji je utopljen u zidove zadnjeg dijela polimerskog sanduka, da bi se spriječilo neželjeno aktiviranje. Kroz prostrani kružni otvor sanduka, koji se ukaže kada modul izvadimo iz puške, sada je lako uvesti šipku za čišćenje sa zadnje strane. Modul na desnoj strani ima ležišta u koja su pohranjena dva imbus ključa, manji za nišane, a veći za demontiranje polimerskog kundaka. Imbus ključevi su, razumije se, dostupni kada se modul izvadi.

Utvrđivač okvira vrlo je praktičan i priručan. Da bi izvadili okvir potrebno je angažovati jednu od dvije crvene plastične narezane šine, plasirane sa desne ili lijeve strane ili jednostavno pritisnuti klasičnu polugu utvrđivača okvira lociranu sa donje strane modula, ispred uvodnika okvira.

Akcija
Winchester Wildcat
Winchester Wildcat

Poluautomatska malokalibarska puška “Winchester Wildcat” funkcioniše, kao što je to uobičajeno kod ovog tipa oružja, na principu slobodnog trzaja zatvarača. Otvor za izbacivanje čaura istovremeno je prorez za kretanje ručice zatvarača i dovoljno je prostran da obezbijedi nesmetan rad, ali i odvajanje opisanog modula. Naime, prilikom odvajanja modula nije predviđeno da se ručica zatvarača demontira – ona je sa tijelom zatvarača povezana malom šarkom. Kada vadimo modul, ručica se na toj šarki obrće do tačke u kojoj nesmetano čitav sklop ide dolje. Isti princip obrtanja ručice je i kod umetanja modula. Sama ručica izrađena je od poliranog čelika, polumjesečastog je oblika i dopadljivog, ergonomičnog dizajna.

Zatvarač je moguće blokirati u zadnjem položaju utiskivanjem crvene poluge smještene sa prednje strane štitnika obarača. Otpuštanje zatvarača vrši se laganim povlačenjem ručice unazad i njenim puštanjem ili angažovanem crvene poluge smještene sa lijeve strane sanduka oružja.

Opaljenje metka obavlja se putem udarača a ne oroza. Sistem udarača ima posebnu udarnu oprugu i sličan je onom na karabinima sa obrtno-čepnim zatvaračem. Odabranim sistemom olakšano je i ubrzano okidanje, kao i cijeli ciklus rada. Sam vrh udarne igle je polukružnog oblika, čime se koncentriše veća energija pri udaru u ivicu metka (ivično paljenje). Vađenje zatvarača iz njegovog ležišta na modulu pri čišćenju i održavanju obavlja se na isti način na koji se modul vadi iz sanduka – pritiskom na crveni čep.

Okvir

Standardni polimerski okvir rotacionog je tipa – u njemu su meci smješteni u kružnom rasporedu. Kapaciteta je deset metaka i ima donosač koji zaustavlja zatvarač u zadnjem položaju nakon posljednjeg ispaljenog metka. Dno okvira oivičeno je crvenim plastičnim umetkom. Punjenje ili pražnjenje okvira olakšano je mogućnošću vrlo jednostavnog otpuštanja tenzije opruge donosača uz pomoć odgovarajućeg točkića. Proizvođač je na ovoj malokalibarki konstrukciono obezbijedio korišćenje u Americi masovno prisutnog okvira za pušku “Ruger 10/22”, u različitim izvedbama i kapacitetima, što je pametno rješenje koje je obradovalo mnoge potencijalne kupce.

Sanduk
Winchester Wildcat
Winchester Wildcat

Velikim dijelom nova je puška izrađena od polimera, čemu duguje svoju masu od samo 1.800 grama. Od polimera je izrađen i sanduk puške. Zatvarač saobraća po vođici povratne opruge i smješten je unutar čelične kolijevke koja se nalazi na gornjem dijelu odvojivog modula. Takvo rješenje omogućilo je da sanduk bude izrađen od polimera. Kao što je već rečeno, sa zadnje strane sanduka nalazi se otvor u koji se smješta crveni čep povratne opruge, to jest dugme za utvrđivanje i odvajanje modula sa zatvaračem i mehanizmom za okidanje (u svom zadnjem položaju pri paljbi zatvarač udara u prednju stranu čepa povratne opruge – taj čep dakle ima i ulogu amortizera). Sa gornje strane sanduka nalazi se integralno izvedena “pikatini” šina za montažu različitih nišanskih uređaja.

Nišani

Osnovni nišani su naravno mehanički. Zadnji nišan je diopter, podesiv po visini i pravcu, a montiran je putem “lastinog repa” na zadnjoj gornjoj strani sanduka, iza “pikatini” šine. Prednji nišan je fiksna mušica na rampi, bez štitnika. Nišani su demontažni.

Cijev
Winchester Wildcat
Winchester Wildcat

Cijev je duga 457 mm, sa korakom uvijanja od 406 milimetara. Izrađena je od hrom-molibdenskog čelika i ima fino obrađenu krunu na ustima, čime je potpomognuta preciznost.

Kundak
Winchester Wildcat
Winchester Wildcat

Kundak je izrađen od polimera, ergonomičan, skeletoidan i lako odvojiv. Na prednjoj strani kundaka nalazi se integralna “pikatini” šina sa pripadajućim štitnikom da strijelac ne bi povrijedio dlan od oštre ivice. Sa prednje strane pištoljskog rukohvata umetnut je gumirani insert koji olakšava hvat. U polimerskom kundaku su integrisani kružni otvori za kačenje remnika. Šipka za čišćenje nalazi se u kundaku.

Zbog svih pobrojanih kvaliteta i jednostavnosti konstrukcije, vjerujemo da će predstavljena puška brzo i lako pronaći put do brojnih rekreativnih strijelaca ali i lovaca, naravno tamo gdje je lov MK puškama dozvoljen. Sa nadom da će se naše zakonodavstvo jednoga dana uskladiti sa svjetskim trendovima i tolerantnije odnositi prema korišćenju oružja i municije u kalibru .22 Long Rifle u rekreativne i lovne svrhe, ostaje nam samo da maštamo o danu kada ćemo moći slobodno lutati prirodom sa ovom malom “vinčesterkom” preko ramena. Cijena joj je inače oko 200 evra…

Tehnički podaci:
  • Proizvođač: “Winchester Repeating Arms”
  • Kalibar: .22 LR
  • Dužina cijevi: 457 mm
  • Ukupna dužina: 921 mm
  • Masa: 1,8 kg
  • Kapacitet okvira: 10 metaka

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave