NaslovnaNovostiZajednička vežba Zelenih beretki i SAJ

Zajednička vežba Zelenih beretki i SAJ

Glas Amerike (VOA)Ambasada SAD u Beogradu su 3. marta 2021. objavili vest da je započeta zajednička vežba pripadnika Prvog bataljona 10. (padobranske) grupe specijalnih snaga (1st Battalion 10th Special Forces Group – Airborne) Evropske komande za specijalne operacije (U.S. Special Operations Command Europe, US SOCEUR) i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije. Mediji su odmah preuzeli ovu vest interpretirajući je kao ”obnavljanje međunarodne vojne saradnje pre isteka moratorijuma uvedenog 9. septembra 2020. godine”.

Ministarstvo Odbrane je 7. marta demantovalo ove vesti, navodeći da se ”Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije strogo pridržavaju odluke Vlade Republike Srbije od 9.septembra 2020. godine kojom je uspostavljen šestomesečni moratorijum na učešće naših jedinica na međunarodnim vojnim vežbama”, te da je u pitanju ”jednomesečna zajednička obuka koju organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Evropska komanda specijalnih snaga SAD”. Ovo saopštenje verovatno ne bi bilo ni potrebno da je vest u nekim medijima do kraja preneta korektno. Činjenica je, naime, da se vežba izvodila sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ali ne i sa pripadnicima vojske Srbije. U suštini, ovo je samo nastavak jedne tradicije duge više od šest godina.

2 Pripadnici 10th SFG(A) naoruzani karabinima M4 1995 godine 1995 M4 (Medium)
Pripadnici 10th SFG(A) naoruzani karabinima M4 1995 godine 1995 M4

Ovde treba povući paralelu između čisto vojnih vežbi, koje je vojska Srbije u sklopu svojih redovnih aktivnosti godinama izvodila kako sa snagama NATO, tako i sa snagama ODKB ili, jednostavnije rečeno, i sa SAD i sa Rusijom, te antiterorističkih vežbi koje su bile u nadležnosti SAJ. Treba naglasiti da SAJ predstavlja najstariju i najelitniju antiterorističku jedinicu MUP Srbije, sa dragocenim iskustvima u urbanim i ruralnim situacijama. Malo je poznato da su pripadnici SAJ, možda najviše zahvaljujući odličnom komandnom sastavu na čelu sa Spasojem Vulevićem, međunarodnu saradnju sa antiterorističkim jedinicama, osim na konvencionalnom, državnom nivou, započeli i na polju sporta, kroz IPSC turnire. Upravo na ovim takmičenjima koja su organizovana i pre 2016, došlo je do prvog upoznavanja i razmene iskustava sa specijalcima iz celog sveta, bez obzira na politiku zemlje iz koje su dolazili.

JCET vezbe Zelenih beretki i SAJ 2017
JCET vezbe Zelenih beretki i SAJ 2017

Na prvoj oficijelnoj vežbi pod nazivom Združeni kombinovani trening razmene (Joint Combined Exchange Training, JCET), održanoj od 23. novembra do 13. decembra 2016, uz pripadnike SAJ, učestvovao je  Naval Special Warfare Unit 2 (stacioniran u Nemačkoj), inače deo Naval Special Warfare Group 2 iz Litl Krika (formiran januara 1962), poznatijih kao SEALs (kod nas bukvalno prevođeno kao foke; u suštini, skraćenica od SEa-Air-Land). Sledeća vežba usledila je od 3. do 30. aprila 2017; održana je u centru za obuku ”13 maj” u Batajnici te u nastavnom centru “Mitrovo polje” i strelištu “Paklenik” a uz SAJ su prvi put učestvovali i pripadnici američkih specijalnih snaga kolokvijalno poznatih kao ”Zelene beretke” (United States Army Special Forces, Green Berets“). Učesnike ove vežbe posetio je republikanski senator Džon Mekejn (John Sidney McCain III, 1936-2018).

U martu 2018, na Združenom kombinovanom treningu razmene, uz SAJ je opet učestvovala Naval Special Warfare Unit 2 iz sastava  Evropske komande za specijalne operacije (U.S. Special Operations Command Europe, US SOCEUR, Štutgart). Naši i američki specijalci su ovaj put uvežbavali borbu na bliskim odstojanjima (Close Quarters Battle, SQB).

U istom periodu naredne, 2019. godine, uz pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i američkih SEALs, prvi put je u vežbi učešče uzeo i batalјon vojne policije specijalne namene ”Kobre”. Konačno, neposredno pred izbijanje Covid-19 krize, tokom februara 2020, na već tradicionalni ”trening razmene”, uz domaći SAJ, vojne ”Kobre” i američki SEALs, uključio se i Protivteroristički batalјon Specijalne brigade ”Sokolovi”. 

Ove godine, vežbi je prisustvovao i vazduhoplovni general-major Dejvid Tabor (David H. Tabor), zapovednik Evropske komande za specijalne operacije. 

General Tabor, ranije na dužnosti zamenika komandanta Združene komande za specijalne operacije (Joint Special Operations Command, JSOS) u Fort Bregu, 3. avgusta 2020. godine je od generala Toda Voltersa  (Tod D. Wolters) preuzeo komandu nad US SOCEUR. Samo mesec dana kasnije, 26. sepembra, po prvi put se našao u Srbiji, u Pranjanima na Galovića  polju, na obeležavanju sedamdesetšestogodišnjice operacije ”Halijard” (Vazdušni most, Operation Halyard, Halyard Mission).

 Tokom druge posete, Tabor je pratio američke učesnike treninga, pripadnike Prvog bataljona 10. vazduhoplovne (padobranske) grupe specijalnih snaga (1st Battalion 10th Special Forces Group  / Airborne). Ono što je medijima poslužilo kao povod da pišu o ”obnavljanju međunarodne vojne saradnje” je činjenica da se Tabor susreo sa  načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije te Vojni muzej. No, bez obzira što je vežba bila u nadležnosti MUP, ovako visoko pozicioniranog oficira SAD je po protokolu primio i Mojsilović, iako vojska nije uzela učešča u vežbi. KomandantUS SOCEUR je izjavio da je”Srbija možda mala zemlja, ali (da) misli da njen uticaj u ovom regionu Evrope prevazilazi njenu veličinu… Postoji mnogo više toga što naše zemlje spaja, nego što nas razdvaja. (Tabor) misli da smo, kako se budemo suočavali sa novim izazovima, na dobrom putu da učimo jedni od drugih i da se oslanjamo jedni na druge i da zaista naše odnose učinimo boljim nego ikada”. Za američki časopis ”Star and Stripes” je izjavio da je ”Srbija neutralna zemlja u ‘nezgodnom okruženju’, koja je u prošlosti vodila politiku ‘povuci-potegni’ između Istočnog i Zapadnog bloka. Ali, gledajući dugoročno, Srbija zaista vidi svoju budućnost u Evropskoj Uniji”.

Pripadnici Kobri i SAJ na vezbi 2019
Pripadnici Kobri i SAJ na vezbi 2019

Deseta vazduhoplovna (padobranska) grupa specijalnih snaga – 10th SFG(A) formirana je 19. maja a aktivirana 19. juna 1952. u bazi Fort Breg (Fort Bragg, North Carolina). Prve pripadnike činili su veterani iz Drugog svetskog rata – rendžeri, borci američko-kanadskih komando snaga  (1st Special Service Force, Devil’s Brigade), OSS (Office of Strategic Services) i padobranaca  (Airborne forces). Za formiranje prvih regularnih američkih specijalnih jedinica verovatno je najzaslužniji pukovnik Aaron Bank (1902-2004). Tokom rata, 19. avgusta 1942, Bank je, kao ”prestareo” za borbene jedinice, stupio u ”Odeljenje za specijalne operacije” ”Kancelarije za strateške usluge”  (special operations – SO Branch, Office of Strategic Services – OSS). Do 1945, učestvovao je u svim poznatijim specijalnim operacijama, uključujući i famoznu ”Gvozdeni krst” (Operation Iron Cross) – pokušaj ubistva Adolfa Hitlera. Nakon rata, uz podršku pukovnika Rasela Volkmena (Russell William Volckmann,  1911-1982), zalagao se za formiranje profesionalnih specijalnih snaga namenjenih nekonvencionalnim dejstvima (Unconventional warfare, UW) iza tadašnje ”Gvozdene zavese”. Tako je je u junu 1952. i postavljen za prvog zapovednika 10th SFG. Jedanaestog novembra 1953. jedan je stacioniran u nemačkim centrima Bad Tolc (Bad Tolz) i Lengris (Lenggries), drugi je ostao u Fort Bregu kao osnovica za 77th Special Forces Group (od 1960 – 7th Special Forces Group), dok je 99 pripadnika poslato u ratom zahvaćenu Koreju. Ovde su priključeni vojnoj jedinici 8240 (8240th Army Unit) i obučavali su antikomunističke partizane iz Severne Koreje (nazvane UN partizanske snage Koreja – United Nations Partisan Forces Korea).

Jedan od komandira, pukovnik Vilijem Ekman (William E. Ekman), 1954 godine je, po uzoru na proslavljene britanske komandose iz Drugog svetskog rata, kao sastavni deo uniforme specijalaca uveo – zelenu beretku. Zanimljivo je da Ministarstvo odbrane SAD nije bilo oduševljeno ovim gestom i zabranilo je nošenje beretki. No, 20. januara 1961. na mesto predsednika SAD je stupio jedan od najvećih pristalica specijalnih snaga, Džon Kenedi (John Fitzgerald Kennedy, 1917-1963), koji je specijalnim snagama vratio beretke; tako je naziv Green Berets postao sinonim za US Army Special Forces. Nakon završetka Vijetnamskog rata, 10th SFG je preživela smanivanje vojnih resursa i upotrebljena je za obuku NATO saveznika u Evropi. Još u septembru 1968 započeta je duga i uspešna serija združenih/kombinovanih vežbi ”Kremenjača” (Joint/Combined Exercise FLINTLOCK), koje su prerasle u stalni program ”Združenih kombinovanih treninga razmene”  (Joint Combined Exchange Training, JCET). Inače, u periodu između 1994 i 1995, sedište 10th SFG je premešteno u Fort Karson (Fort Carson).

U svojoj dugoj istoriji postojanja, 10th SFG(A) je učestvovala u skoro svim sukobima širom sveta – počev od Korejskog i Vijetnamskog rata, do operacija u Iraku i Afganistanu, kao i u aktuelnoj borbi protiv terorizma.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave