Poljski STEN (3-5)

U okupiranim zemljama, najveći broj kopija automata STEN (uglavnom Mk.2) izrađen je u Poljskoj, u tajnim radionicama snaga pokreta otpora koje su činile Narodna Armija (Armia Ludowa) i Domovinska Armija (Armia Krajowa). Isuviše prostora bi zauzelo nabrojati sve radionice i varijante poljskog STEN -a, tako da pominjemo samo najpoznatije.

Jedna od poljskih kopija Stena
Jedna od poljskih kopija Stena

Borac pokreta otpora i konstruktor Jozef Kapler tvrdi da je njegova grupa među prvima dobila dva originalna Stena Mk.2 sa natpisom ‘’Southampton-Milworkhouse’’. Citiranje ovog proizvođača pravi malu zabunu pošto je navedena britanska firma, prema tajnom planu ‘’Senka’’ (Shadow Sheme), bila preorijentisana samo na proizvodnju drvenih kundaka za puške. U svakom slučaju, uskoro je u varšavskoj firmi “Konrad, Jarnuszkiewicz i Spółka (Fabryki Metalowej Konrad Jarnuszkiewicza), u ulici Grzybowska br. 25,  započeta proizvodnja automata koji su bili prepoznatljivi po natpisu na uvodniku okvira: “Sten PM (Pistolet Masznowy ) / poljski orao / W.P. (Wojsko Polskie)”.

Natpis na usadniku okvira poljske kopije Stena konstruktora Jozefa Kaplera
Natpis na usadniku okvira poljske kopije Stena konstruktora Jozefa Kaplera

U Krakovu, pokret otpora je imao bazu u Trgovinskom centru fabrike poljoprivrednih mašina Sipnievski – Jakubovski (Dom Handlowy Zaklad Maszyn Rolniczych Jerzy Sypniewski – Leon  Jakubowski). Montaža automata na bazi Mk.2 vršena je u ‘’Radionici br. 5’’ u Mogilskiej ulici br. 97 – prostorijama koje su pripadale fabrici Sypniewskog i nalazile se u njenoj blizini. Konstruktori ovog ‘’poljskog Stena’’ bili su Jerzy Sypniewski i Dominik Jura.  

Još jedan od poznatijih pogona nalazio se u Suhednjovu (Suchedniów), u Fabrici poljoprivrednih mašina Tanskogo (Fabryka Maszyn Rolniczych – Zakładach Tańskiego,  kasnije Fabryka Urządzeń Transportowych, koja je posle rata prerasla u Zakłady Wyrobów Kamionkowych „Marywil”). Ovde su glavni organizatori proizvodnje bili Kazimierez Czerniszewski i Stanislav Tanski.  Vlada mišljenje da su ovo bile nakvalitetnije kopije britanskog oružja.

U Skaržisko-Kamjenu (Skarżysko-Kamienna), u radionici Marcin Nawrocki, ulica 1. maja br. 70, u prvo vreme su izrađivani automati sa glatkim cevima koje su kasnije zamenjene žlebljenim, proizvedenim u varšavskim pogonima u Aleji Jerozolimskie br. 34 i 67 (majstori Jerzy Dubak i Tadeusz Wyganowski ) i radionicama Witolda Daniszewskiekogo i Feliksa Stepniewskiekogo (ulica  Przyokopowa br. 27).

Poljski Sten KOP-PAL
Poljski Sten KOP-PAL

Automate Sten za 686. vod (snabdevanje/artiljerija) Domovinske Armije (686 Plut. /Zaopatrzenia albo Artylerii/ Armii Krajowej) u Varšavi su izrađivali Stefan Jakubowski i Henryk Dutkiewicz. Oružje je uglavnom izrađivano u Grochowskiej ulici br. 138 i u podrumskim prostorijama Kraljevskog zamka.

Edward Wloczkowski i Stefan Nawrocki su u Varšavi, ulica Gniewskowska br.1, prema projektu Stefana Englera i Michela Adamowicza, za Vrhovni štab poljske odbrane Narodne Armije (Komenda Obroncow Polski/ Polska Armia Ludowa) proizodili automate bez kundaka, popularne pod nazivom ‘’KOP/PAL’’.

Nastavak

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave