NaslovnaNovostiPad EA-18G Growler: Poginula dva pilota iz eskladrile koja je letos zabeležila...

Pad EA-18G Growler: Poginula dva pilota iz eskladrile koja je letos zabeležila prvi pogodak vazduh-vazduh u istoriji lovca i to protiv Huta

Avion tipa EA-18G Growler, specijalizovan za elektronsko ratovanje, srušio se prošlog utorka istočno od planine Renijer, saopštila je američka ratna mornarica. Lovac za elektronsko ratovanje EA-18G Growler vredan 70 miliona dolara srušio se dok se vraćao iz misije, uključujući gubitak 2 američka marinca avijatičara.

Američka ratna mornarica zvanično je juče, u nedelju, proglasila mrtvima dva pilota koja su bila nestala nakon pada aviona specijalizovanog za elektronsko ratovanje tokom rutinskog trening leta početkom prošle nedelje, u planinskoj oblasti u saveznoj državi Vašington.

„Teška srca delimo (informaciju) o gubitku naša dva voljena pilota“, rekao je oficir američke mornarice Timoti Vorberton. „Prioritet“ je sada da se pruži briga i podrška „porodicama palih pilota“, dodao je.

Avion tipa EA-18G Growler srušio se prošlog utorka istočno od planine Renijer, saopštila je američka mornarica (US Navy) nakon incidenta i saopštila da je u toku potraga za posadom.

Timovi za potragu i spasavanje sproveli su operaciju kako bi locirali mesto pada i posadu, uključujući i helikopter mornaričke avijacije.

mesto pada lovca ea 18g growler
mesto pada lovca ea 18g growler

Prošle srede, zvaničnici su potvrdili da su olupine aviona za elektronsko ratovanje pronađene na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara, u izolovanoj, strmoj i pošumljenoj oblasti.

U jučerašnjoj izjavi, mornarica je izrazila „zahvalnost“ svima koji učestvuju u „neprekidnim“ naporima da se tela dvojice pilota povrate. Istraga o uzrocima pada je idalje u toku.

Prvi avioni tipa EA-18G Growler isporučeni su 2008. godine, a u službu US Navy su ušli 2009. godine. GroWler mlaznjak koji se srušio je iz „Zappers“ eskadrile, inače poznat kao Electronic Attack Squadron 130 ili VAQ-130.

Prvi pogodak vazduh-vazduh u Growler-u u istoriji mornarice SAD i prvi pogodak AARGM projektilom

Eskadrila Growler, koja je bazirana na Pomorskoj vazdušnoj stanici Vidbej Ajland, upravo se vratila sa borbenog rasporeda na nosaču aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer. To raspoređivanje je uključivalo borbene operacije protiv Huti pobunjenika u Jemenu.

Ajzenhauer, zajedno sa svojim pomoćnim brodovima, izvodio je udare i branio se od nadolazećih raketnih napada dok su Huti pokušavali da napadnu trgovačke brodove u Crvenom moru.

Podsetimo, nedavni izveštaj Pentagona otkriva kako je ranije ove godine jedan projektil jemenskih Huti pobunjenika zamalo pogodio američki nosač aviona u regionu Bliskog istoka.

Zappers eskadrila se istakla, prema tvrdnjama američke ratne mornarice.

Po povratku kući ovog leta, u saopštenju mornarice se tvrdilo da je jedan od pilota iz Zappers eskradrile postigao prvi pogodak vazduh-vazduh u Growler-u u istoriji mornarice, i da je to bila i prva eskadrila koja je koristila AGM-88E, naprednu vođenu antiradar raketu, ili AARGM, u borbi.

ea 18g growler navodno oborio helikopter pokreta huti mi 24 hind antiradar raketom agm 88e
ea 18g growler navodno oborio helikopter pokreta huti mi 24 hind antiradar raketom agm 88e

Ova nesreća, iako kobna po živote dva pilota, predstavlja prvu veću nesreću u kojoj je učestvovao jedan mornarički avion Sjedinjenih Država ove godine.

Sve Growler eskadrile su bazirane u NASWI, sa izuzetkom jedne eskadrile (VAQ-141) stacionirane u vazduhoplovnoj bazi marinaca u Ivakuniju, Japan.

EA-18G Growler – F/A-18F Super Hornet za elektronsko ratovanje

EA-18G Growler predstavlja ključni avion američke mornarice za elektronsko ratovanje, razvijen kako bi obezbedio naprednu sposobnost ometanja neprijateljskih radarskih i komunikacionih sistema.

Uveden u službu 2009. godine, Growler je zasnovan na lovcu F/A-18F Super Hornet, ali je značajno modifikovan za izvođenje misija elektronskog ratovanja (Electronic Attack – EA).

Growler je opremljen sa naprednim sistemima za ometanje radara i komunikacija. Njegova primarna uloga je da ometa neprijateljske PVO sisteme, omogućavajući američkim snagama da deluju bez ometanja i smanjujući opasnost od PVO sistema.

Growler koristi ALQ-99 ometače, koji su montirani ispod krila, kako bi ometali neprijateljske radarske sisteme i komunikacije.

Iako je primarno namenjen za ometanje, EA-18G Growler je opremljen i ofanzivnim sposobnostima. Može nositi rakete vazduh-vazduh (poput AIM-120 AMRAAM) i rakete vazduh-zemlja (AGM-88 HARM), koje su specijalno dizajnirane za uništavanje radarskih sistema.

ea 18g growler
ea 18g growler

Poput Super Horneta, Growler ima dvočlanu posadu – pilota i oficira za elektronsko ratovanje (Electronic Warfare Officer – EWO). Avion je zasnovan na strukturi Super Horneta, ali sa dodatnim senzorima i opremom za elektronsko ratovanje.

Avioni za elektronsko ratovanje poput Growler-a igraju ključnu ulogu u modernim vojnim operacijama. Oni su sposobni da neutralizuju protivničke radarske sisteme, ometaju komunikacije, i pružaju prednost na bojnom polju. U eri gde tehnologija igra ogromnu ulogu, sposobnost da se ometaju i onesposobe neprijateljski sistemi daje značajnu stratešku prednost.

2 KOMENTARA

  1. Ma kakvi pao u Americi na trenažnom letu!! Priča za malu decu!!! I oni koje poginu na ukrajunskom ratištu i vojnici i oficiri,stalno neka priča”stradali na skijanju”!! I ovaj avion srušio Hezbolah iznad Izraela!!

    6
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave