NaslovnaNovostiRumunija će od Turske kupiti preko 1.000 oklopnih vozila COBRA II pogona...

Rumunija će od Turske kupiti preko 1.000 oklopnih vozila COBRA II pogona 4×4 za milijardu dolara

Pozivajući se na saopštenje turskog proizvođača oklopnih vozila Otokar, turski mediji javljaju da je ta kompanija izašla kao pobednik rumunskog tendera za nabavku novih oklopnih vozila za oružane snage našeg severoistočnog suseda.

Prema najavi kompanije, Otokar će rumunskim oružanim snagama snabdevati oklopno vozilo na točkovima COBRA II u formaciji 4×4 nakon potpisivanja ugovora vrednog skoro milijardu dolara.

ekvadorske snage uhapsile bandu klinaca, u pozadini vidimo otokar cobra ii
ekvadorske snage uhapsile bandu klinaca, u pozadini vidimo otokar cobra ii

Ugovor uključuje proizvodnju i isporuku 1.059 jedinica COBRA II i prateće opreme, a turska kompanija Otokar će iz Bukurešta dobiti 943 miliona dolara.

Prema sporazumu, dve zemlje članice NATO-a radiće zajedno na izradi ovih vozila.

Rumunija naručuje 1.059 COBRA II

Prvih 278 rumunske porudžbine proizvodiće se u turskim proizvodnim pogonima u okviru turske države, dok je planirano da preostala vozila budu proizvedena u Rumuniji.

Naravno, treba naglasiti da rumunska fabrika u kojoj će se proizvoditi 784 oklopni COBRA II još nije izgrađena.

Navodi se da je kompanija Otokar dobila pismo od rumunskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da je rumunski tender zaključen tako što je turski ponuđač pobedio.

Šta je COBRA II?

COBRA II je modernizovana 4×4 oklopna platforma koju je razvila turska kompanija Otokar, dizajnirana za višenamensku upotrebu u savremenim borbenim uslovima.

Sa dimenzijama od približno 4,3 metra u dužinu, 2,1 metar u širinu i 1,8 metara u visinu, vozilo nudi visoku upravljivost i mogućnost putovanja po raznim terenima.

ukrajinski vojnici pokusavaju da izvade otokar kobru 2 iz blata
ukrajinski vojnici pokusavaju da izvade otokar kobru 2 iz blata

Vozilo nije posebno veliko, dugačko je samo 4,3 metra i visoko 1,8 metara. Zbog toga obećava visok nivo agilnosti na bojnom polju.

Svaka COBRA II ima dizel motor ukupne snage 300 konja koje joj omogućavaju da se kreće maksimalnom brzinom od 100 km/h na putu i ​​10 ili 15 km/h na težim terenima.

COBRA II je takođe opremljen kontrolnim sistemom, digitalnim sistemom pomoći vozaču itd.

Što se tiče naoružanja, turski oklopni automobil može biti naoružan različitim sistemima u zavisnosti od preferencija kupca i potreba svake misije.

Ne znamo koju opremu i naoružanje su rumunske oružane snage odabrale za svoju COBRA II, ali procenjujemo da će dobiti razne formacije i verzije platforme sa različitim sistemima i opremom.

Međutim, neke od opcija naoružanja su topovi kalibra 7,62 ili 12,7 mm i lanseri protivtenkovskih raketa.

Podsetimo, privremene prištinske vlasti su od Turske dobile Otokar Cobra APC taktička oklopna vozila. Pretpostavlja se da je na njima integrisana napredna stabilizovana platforma za daljinsko upravljanje oružjem SARP (stabilized advanced remote weapon platform) i SARP-DUAL.

5 KOMENTARA

    • Амерички су скупљи, а купују их јер су се добро показали у Украјини, ови остали нису вредни помена јер су попушли на велико, Турци праве велику лепезу добрих возила доказаних на терену

  1. Rumuni su dobar narod,ljudi ko i svi drugi,nego ih zapad gura u katastrofu zarad svojih sebicnih interesa.Ko uopste ista pita obicnog malog coveka?za te pare kojima ce kupiti ta vozila,mogli su da naprave jos bolje zdravstvo,ili skolstvo…..sve je to isto kao i kod nas,samo su oni u drugoj ulozi….

  2. Нису глупи, а и јесу, сви се припремају да уђу у Украјину, за Турке је ово само win-win комбинација, и то они маестрално користе, будале ће да се кољу, а Турци трговци да тргују, Румунија се спрема да анектира Молдавију, потписујем, испод 90000 људи неће ући у Молдавију, у виду блиц упада, они ће засигурно анектирати и горњу Буковину(Черновцки у Украјину) и Молдавију

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave