NaslovnaNovostiIzraelska vojska ne staje: Nakon šefa Hezbolaha, eliminisan i šef Hamasa na...

Izraelska vojska ne staje: Nakon šefa Hezbolaha, eliminisan i šef Hamasa na jugu Sirije

Izraelska vojska saopštila je u subotu da je tokom noći eliminisala vođu palestinskog islamističkog pokreta Hamas u južnoj Siriji.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su 28. septembra da je šef mreže pokreta Hamas na jugu Sirije ubijen u napadu preko noći. U pitanju je Ahmad Muhamed Fahd, pojašnjava izraelska vojska u saopštenju koje je izdala.

Fahad je eliminisan dok je planirao da izvrši još jedan teroristički napad u neposrednom vremenskom okviru“, navodi se u saopštenju. Napad su izveli borbeni avioni u južnom regionu Sirije tokom noći, saopštila je ID, koja nije dala dodatne detalje.

Sirijski mediji su javili da su Fahd i njegova supruga ubijeni u ranim jutarnjim satima nakon što je izraelski napad pogodio njihovu kuću u gradu Bait Saber u gubernaciji Al-Kunitra. U napadu je navodno ranjen još jedan muškarac.

IDF je intenzivirala svoje udare na Siriju nakon izbijanja izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze prošlog oktobra. Od tada, nekoliko raketnih napada iz južne Sirije usmereno je na Golansku visoravan, a okrivljuju se pokret i druge palestinske oružane frakcije.

Samo dan ranije, pet sirijskih vojnika je ubijeno, a drugi su ranjeni u ranom izraelskom napadu koji je gađao vojnu lokaciju u blizini grada Kfeir Jabus u provinciji Rif Dimašk. Sirija je priznala napad, ali nije odgovorila.

f 15d uzleće noseći blue sparrow test missile (iaf)
f 15d uzleće noseći blue sparrow test projektil (iaf)

Smrtonosni udari na jug Sirije usledili su usred velike izraelske eskalacije protiv Hezbolaha u Libanu koja je počela ranije ove nedelje.

Istovremeno, izraelska vojska je ujutru najavila nove udare na Hezbolah u istočnom Libanu, nakon intenzivnog bombardovanja tokom noći južnog predgrađa Bejruta, uporišta šiitskog pokreta u Libanu.

IDF je saopštila da je nakon jučerašnjih udara 27. septembra 2024. godine, Hasan Nasralah, vođa terorističke organizacije Hezbolah i jedan od njenih osnivača, eliminisan od strane izraelske vojske, zajedno sa Ali Karkijem, komandantom Hezbolahovog Južnog fronta. Ostali komandanti Hezbolaha takođe su prethodno eliminisani.

Izraelska vojska “sada pogađa mete (…) koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hezbolah u regionu Bekaa (Dolina)” u istočnom Libanu, navodi se u saopštenju ID, dodajući da su se u severnom Izraelu oglasile sirene upozorenja sa svoje strane da je ispalio rakete, nakon izraelskih udara na svoje uporište u južnom predgrađu Bejruta.

U svom prvom napadu od izraelskih napada na južna predgrađa libanske prestonice, Hezbolah je ispalio rakete Fadi-1 na kibuc Kabri na severu Izraela kao odgovor na izraelske „varvarske“ napade „na gradove, sela i civile u Libanu“.

Istovremeno, izraelska vojska je saopštila da je raketa ispaljena iz Libana u centralni Izrael i pala na otvoreno područje. Prema navodima vojske, sirene se nisu oglasile. Incident je pod istragom, dodala je izraelska vojska u svom saopštenju, koje nije precizirala.

Hasan Nasralah, navodi se u izraelskom saopštenju, bio je “centralni donosilac odluka” i strateški lider koji ne samo da je upravljao aktivnostima organizacije u Libanu, već je i nadgledao njene operacije van zemlje.

Izraelsko vazduhoplovstvo je takođe eliminisalo sve druge komandanate koji su igrali ključne uloge u strateškim planovima Hezbolaha. Sudbina Hezbolaha ostaje upitna nakon ubistva njihovog vođe i kompletnog rukovodstva.

1 KOMENTAR

  1. e,sad, AKO je to istina…jer jehovcima “verujem” koliko i cnn-u, blumbergu i njihovom “svetom” pismu bibliji…al i da ga jesu, i to je ok, što manje alahovaca to bolje, ko i amerikanaca, jehovaca, švaba i ostale EU gamadi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave