NaslovnaNovostiGotovo svi nemački glavni borbeni tenkovi „Leopard 2“ u Ukrajini pretvorili su...

Gotovo svi nemački glavni borbeni tenkovi „Leopard 2“ u Ukrajini pretvorili su se u „pepeo“

Ukrajina intenzivno koristi zapadne tenkove, iako za sve što su značajno uradili, odgovorni su tenkovi sovjetske proizvodnje, od kojih su mnoge isporučile države koje su nekada od SSSR dobile takvu opremu, te posedovale u svom arsenalu.

Pre dve godine bilo je nezamislivo govoriti o zapadnim tenkovima u Ukrajini. Na kraju su sponzori Kijeva poslali zapadne tenkove, od Leoparda 1 i modernijeg Leoparda 2 u raznim varijantama, do legendarnih američkih tenkova Abrams, pa čak i britanskog Čelendžera 2.

Od 18 tenkova Leopard 2 koje je isporučila Nemačka, najmanje 13 je „već izgubljeno“, tvrde zapadni izvori.

Nemački tenk „Leopard 2” promovisan je kao velika nada Ukrajinaca za značajno pojačanje na frontu protiv ruskih trupa. Međutim, skoro svi Leopard 2 u Ukrajini su uništeni ili stavljeni van upotrebe nakon neuspelog ukrajinskog kontranapada u leto 2023. godine, a katastrofa se nastavlja i u ruskoj oblasti Kurska.

Od 18 tenkova Leopard 2 koje je isporučila Nemačka, najmanje 13 je „već izgubljeno“, prema zapadnim izvorima. To znači da su ili uništeni ili ozbiljno oštećeni, ili su pali u ruske ruke, prema poslednjem broju sajta zapadnih službi za dokumentaciju gubitaka Oriks.

Prema njima, Ukrajina je od početka rata izgubila najmanje 935 tenkova i ukupno 6.613 vojnih vozila.

Na ruskoj strani gubici su znatno veći, tvrde. Zapad preko svojih specijalizovanih sajtova tvrde da je Kremlj izgubio najmanje 18.015 vojnih vozila, uključujući 3.396 tenkova kao što je T-72.

Međutim, iako znamo da ovi podaci uglavnom služe za propagadne svrhe, Rusija se može osloniti na ogromne arsenale Sovjetskog Saveza i sopstvene proizvodnje koja je značajno povećana, dok Ukrajina zavisi od isporuke oružja sa Zapada.

Ukrajinski gubici pored ostalih, uključuju i borbena vozila Marder. Kako prenose zapadni mediji, izgubljeno je 48 nemačkih tenkova raznih tipova, a kao utehu navode da je Rajnmetal, u junu otvorio fabriku u Ukrajini u kojoj mogu da se popravljaju oklopni transporteri Marder.

Nema rezervnih delova

Iako je Španija isporučila Ukrajini 19 Leopard 2 tokom godine, nadoknađujući gubitke, ovi tenkovi su stariji modeli od onih koje je isporučila Nemačka.

Nemački stručnjak za odbranu Sebastijan Šefer, iz partije Zelenih, nedavno je posetio fabriku u Litvaniji u kojoj se popravljaju ukrajinska oklopna vozila.

U pismu uključenim kompanijama za oružje, Rajnmetalu i Kraus-Mafei Vegmanu, Šefer je tada napisao:

„Nažalost, može se reći da Ukrajina još uvek može da koristi veoma mali broj isporučenih tenkova.”

Sa druge strane, ruski stručnjak je prokomentarisao slike uništenog Mardera u Kursku: „Baš kao pre 80 godina, fašistički nemački tenkovi gore dok napadaju Rusiju.”

Međutim, mora se naglasiti da je broj zapadnih tenkova generalno bio mali da bi bio odlučujući na frontu. Umesto toga, korišćeni su kao marketinški alat za podršku nastavka rata u Ukrajini.

rusi zarobili prvi nemački tenk leopard 2a6 u ukrajini; izložiće ga pored nacističkih u muzeju kubinka
rusi odvlače zarobljeni nemački tenk leopard 2a6 u ukrajini, sada je izložen pored nacističkih u muzeju kubinka

Za poređenje, uzmite u obzir da su SAD isporučile Ukrajini samo 31 tenk Abrams od najmanje 12.000 tenkova koje se nalaze u arsenalu američke vojske. Nemačka je kao što smo pomenuli isporučila samo 18 tenkova Leopard 2.

S obzirom da ne postoji nešto kao što često mediji nazivaju nepobedivim oružjem ili “wunderwaffe”, slike tenkova Čelendžer, Leopard ili Abrams koje su masakrirale ruske snage pojavile su se na internetu odmah nakon isporuka. Abrams, Leopard ili Čelendžer, koji je od ovih tenkova prošao sa najvećim gubicima u Ukrajini, možete pročitati ovde.

6 KOMENTARA

    • Сусед, знал неко твој коефицијент” интелигенције”?Јел ушао у позитивне вриједности?

      • @josip-BRAVO za naciste, samo gas, uspeli su kad dođu do 10:1, a ni hrvati nisu loši isto bili, 3,5 na 1 Srbina, bar po njihovom “doktoru povijesti” Tuđmanu😂

    • ne znam da li su Rudi pijandure ili vi ustaše, jer i Jutarnji list je pisao da vi požderete više alkohola godišnje od Rusa. A za švapske Leoparde je sigurno, zgownani su apsolutno svi kao i 10 f-16, sve fino snimljeno u HD-u.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave