NaslovnaNovostiNorveška alarmira na povećano zračenje na granici sa Rusijom - Otkriveni tragovi...

Norveška alarmira na povećano zračenje na granici sa Rusijom – Otkriveni tragovi cezijuma-137

Zapadni stručnjaci potvrđuju da je došlo do testiranja ruske rakete Burevestnik, koja ima nadimak „Leteći Černobil” od strane SAD-NATO koje planiraju da stvore zajednički centar za kontrolu vazduhoplovnih operacija na Arktiku.

Norveška uprava za radijaciju i nuklearnu bezbednost (DSA) zabeležila je porast radijacije iznad normalnih granica na granici sa Rusijom, prenosi zapadno glasilo Barenc Obzerver.

Prema DSA, tragovi cezijuma-137, radioaktivnog izotopa oslobođenog tokom raspada uranijuma-235, koji je deo goriva za nuklearne reaktore i nuklearne bojeve glave.
Povišene vrednosti su nađene u uzorcima sa stanica za praćenje u Viksjofjelu i Svanhovdu.

„Količina cezijuma-137 u uzorcima je bila niska, ali viša od normalnih vrednosti, oko 5 mikrobekerela po kubnom metru“, naglašava Brendro Meler iz jedinice za pripravnost u vanrednim situacijama (DSA) Norveške agencije za nuklearnu bezbednost.

Radioaktivni izotop je otkriven u periodu od 9. do 12. septembra i to samo na stanicama u blizini norveško-ruske granice.

cezijum 137
cezijum 137

Druge stanice za praćenje radioaktivnosti u severnoj Norveškoj i Laponiji nisu zabeležile porast ovog materijala. Takođe, ništa nije prijavljeno o prisustvu cezijuma u ​​uzorcima sa ruske strane.

Izvor cezijuma-137 je nejasan, naglašava norveška agencija.

U Barencovom moru deluje nekoliko ledolomaca na nuklearni pogon, kao i podmornice na nuklearni pogon, koje su 16. septembra ušle u najveću vežbu od Hladnog rata, Okean 2024.

Međutim, „curenje“ cezijuma-137 iz reaktora koji radi na moru je malo verovatno, smatraju norveški stručnjaci.

Druga mogućnost, po njihovom mišljenju, može biti vezana za razvoj ili testiranje ruske nuklearne rakete neograničenog dometa, Burevestnik.

Poligon za njeno lansiranje nalazi se u arhipelagu Nova zemlja, gde je SSSR vršio nuklearna testiranja do 1990. godine.

Kako navodi Barenc Obzerver, pozivajući se na zapadne satelitske podatke, ruski stručnjaci za nuklearno oružje aktivno su radili u regionu tokom celog leta i rane jeseni.

burevestnik u letu
burevestnik u letu

Specijalni brodovi ruske službe za nuklearnu energiju (Rosatom) posetili su arktički arhipelag, dok su vojno-transportni avioni Il-76 primećeni na aerodromu Rogačevo u Novoj zemlji.

Test rakete Burevestnik, koju su američki zvaničnici nazvali „leteći Černobil“, nije zvanično prijavljen.

Nedavno su dva američka istraživača tvrdila da su identifikovala “verovatno mesto razmeštanja rakete 9M370 Burevestnik u Rusiji”, krstareće rakete na nuklearni pogon, dakle neograničenog dometa.

Ruski poligon na arhipelagu Nova zemlja spreman da u svakom trenutku počne nuklearna testiranja

Poligon za testiranje na arhipelagu Nova zemlja može da počne da sprovodi nuklearna testiranja u bilo kom trenutku ako dobije odgovarajuću komandu, izjavio je šef poligona kontraadmiral Andrej Sinjicin u intervjuu za Rosijsku gazetu juče.

Prema njegovim rečima, infrastruktura objekta je u potpunosti pripremljena za nastavak probnih aktivnosti, a osoblje redovno prolazi obuku za odbijanje mogućih napada neprijatelja.

„Mesto za testiranje je spremno za nastavak aktivnosti testiranja u punom obimu. Potpuno spreman. Laboratorijski objekat za ispitivanje je spreman. Osoblje je spremno. Ako dođe komanda, u bilo kom trenutku ćemo početi sa testiranjem“, naglasio je Sinjicin.

Šef poligona je napomenuo da je glavni zadatak tima da ispuni državne zadatke koji su dodeljeni poligonu. Ukoliko se donese odluka da se nuklearni testovi nastave, oni će biti obavljeni na vreme uz poštovanje svih neophodnih protokola.

Poligon Novaja zemlja je ključno mesto za sovjetska nuklearna testiranja od samog početka. Ovde je sprovedeno više od 130 nuklearnih testova, uključujući i najmoćniji u istoriji, test Car Bombe 1961. godine.

Tupoljev Tu-95V izbacuje RDS-220 (Car) bombu
Tupoljev Tu-95V izbacuje RDS-220 (Car) bombu

Rusija je zaustavila nuklearna testiranja 1990-ih pridruživši se globalnom moratorijumu, ali je infrastruktura lokacije održavana i unapređena kako bi se prilagodila moguća buduća testiranja.

    NATO planira da uspostavi zajednički centar za kontrolu vazduhoplovnih operacija na Arktiku

    NATO istražuje ideju stvaranja zajedničkog centra za kontrolu vazdušnih operacija na Arktiku, rekao je komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi.

    Ovo je izvestio komandant puka Džejms Heker, govoreći na panelu sa predstavnicima Švedske i Norveške. vazduhoplovstva na konferenciji Asocijacije vazduhoplovnih snaga, prenosi Defense One.

    „Iskoristićemo bliske odnose između arktičkih zemalja i znanje koje donosite da to ostvarimo. Dakle, mislim da ćemo uskoro imati treći zajednički centar za vazdušne operacije“, rekao je komandant puka.

    Heker je rekao da se vrhovni komandant NATO-a za Evropu, general Kristofer Kavoli, u osnovi slaže sa tom idejom.

    boeing e 3b sentry
    boeing e 3b sentry

    On je pojasnio da predlog tek treba da bude dostavljen rukovodstvu alijanse. Komandant puka je dodao da se još ne zna tačno gde će se nalaziti kontrolni centar.

    Takođe, prema njegovim rečima, američko vazduhoplovstvo već eksperimentiše sa bespilotnim letelicama MQ-9 Reaper i Global Hawk u Arktičkom krugu kako bi “povećale svest o situaciji”.

    Rusi pripremaju nuklearni test na Novoj zemlji na Arktiku, SAD pokreću rakete

    Juče smo izvestili da raste tenzija između SAD i Rusije, pri čemu ova Moskva priprema nuklearni test kao poruku Zapadu, a Vašington premešta raketne sisteme i nuklearne podmornice na Arktik, za svaki slučaj..

    Šef poligona Novaja zemlja je najavio spremnost za nuklearna testiranja ako bude potrebno, u toj oblasti, po nalogu Moskve.

    SAD su hitno premestile elitne trupe i raketne sisteme HIMARS na Aleutska ostrva na Aljasci, zvanično zbog ruskih pomorskih vežbi Okean-24, u kojima učestvuje i Kina, nezvanično zbog ruskih planova u širem regionu.

    Šta se dešava između Rusije i SAD, samo dve strane zaista znaju.

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave