NaslovnaNovostiOd gvozdene kupole do gvozdenog zraka: Rafael najavio raspoređivanje svog laserskog PVO...

Od gvozdene kupole do gvozdenog zraka: Rafael najavio raspoređivanje svog laserskog PVO sistema u Izraelu

Prema Nziv Report-u, 12. septembra 2024. Joav Turgeman, izvršni direktor Rafael Advanced Defence Systems, najavio je da će sistem laserskog oružja velike snage gvozdenih zraka (HELWS) postati operativan sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) sledeće godine.

Ovaj sistem od 100 kW treba da bude nova komponenta izraelskog sistema protivvazdušne odbrane, služeći kao „poslednja linija odbrane“ od dronova, projektila i minobacača. Očekuje se da će sistem biti proglašen potpuno operativnim do kraja 2025. godine.

iron beam ilustracija
iron beam ilustracija

Kao odgovor na nedavna neprijateljstva protiv Hamasa, Izrael je inicirao brzo raspoređivanje laserskog sistema protivvazdušne odbrane “Iron Beam” (Gvozdeni zrak).

Prema Rafaelu, sistem Iron Beam može fokusirati laserski zrak snage do 100 kilovata na vazdušnu metu, uništavajući je za sekunde.

Njegov efektivni domet varira u zavisnosti od faktora kao što su snaga lasera, vremenski uslovi i tip mete, i sposoban je da pogodi mete udaljene do 7 kilometara. Sistem Iron Beam je prošao testove, uključujući seriju testova koje je sprovela ID u martu 2022. godine, a koja su pokazala njegovu sposobnost da presreće bespilotne letelice, minobacače i rakete.

Iron Beam, takođe poznat kao “Magen Or” ili “Shield of Light”, je laserski sistem oružja velike snage od 100 kW koji je prvi put prikazan na sajmu u Singapuru u februaru 2014.

Iron Beam bi trebalo da bude dodatak trenutnoj izraelskoj protivvazdušnoj odbrani zasnovanoj na “Gvozdenoj kupoli”, “Davidovoj praćki” i “Streli” – sistemima koji lansiraju rakete presretače koji koštaju desetine hiljada do milion dolara svaka.

iron beam, rafael, izrael
iron beam, rafael, izrael

Jedan od ključnih atributa Iron Beam-a je njegova niža cena po pogotku u poređenju sa konvencionalnim presretačima projektila. Procenjuje se da će svako presretanje Iron Beam koštati do 1.000 dolara, što je manje od cene od 40.000-50.000 dolara po presretanju povezanog sa projektilima Tamir koje koristi sistem Iron Dome (Gvozdena kupola).

Sistem takođe ima neograničen punjač, koji omogućava kontinuiranu upotrebu bez potrebe za dopunjavanjem. Ove karakteristike su relevantne u kontekstu sukoba koji je u toku, gde se Izrael suočio sa nedostatkom municije za sistem Gvozdene kupole. Rat u Gazi je koštao izraelsku ekonomiju preko 67,3 milijarde dolara, prema izraelskim ekonomistima.

Dok je prvobitno planiranje zahtevalo da IDF koristi Iron Beam od 2025. godine, trenutni događaji su zahtevali ubrzanu primenu. Iron Beam ima za cilj da ojača izraelski višeslojni vazdušni i protivraketni odbrambeni sistem.

Trenutno ID i proizvodna kompanija Rafael poseduju samo prototipove laserskog sistema, koji nisu u stanju da obezbede punu zaštitu izraelskih teritorija. Stoga se očekuje da će početna upotreba lasera ​​biti ograničena na zaštitu kritičnih područja koja se suočavaju sa povećanom ranjivošću.

Da su Izraelci prvi put upotrebili lasersko PVO oružje Iron Beam, pisali smo još u oktobru 2023. godine.

Kompanija Rafael, koja više od 30 godina razvija sisteme zasnovane na laserskoj energiji, radi na poboljšanju sposobnosti Iron Beam-a. U saradnji sa američkim Lockheed Martinom, Rafael razvija verziju Iron Beam koja bi mogla da postigne nivoe snage do 300 kW korišćenjem više snopova za napad na više ciljeva istovremeno. Ovaj razvoj uglavnom finansira izraelsko Ministarstvo odbrane.

1 KOMENTAR

  1. i ćifuti počeli da se drogiraju nečim konkretnim, tora i talmud im više nisu dovoljni, treba još jača doza 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave