NaslovnaNovostiUkrajinci istražuju nestandardna rešenja: Sovjetski raketni bacači RPG-18 integrisali na FPV dronove

Ukrajinci istražuju nestandardna rešenja: Sovjetski raketni bacači RPG-18 integrisali na FPV dronove

Zanimljiv primer ove strategije je integracija raketnih bacača RPG-18 iz sovjetske ere u FPV (pogled iz prvog lica) dronove. Ovakvim pristupom pokušavaju da prevaziđu granice konvencionalnog naoružanja prilagođavajući ga trenutnim borbenim uslovima.

RPG-18 je prenosivi protivtenkovski raketni bacač koji je razvio Sovjetski Savez i uveo 1970-ih. Dizajniran kao oružje za jednokratnu upotrebu, ispaljuje raketu od 64 mm sa bojevom glavom sposobnom da probije do 300 mm oklopa.

Međutim, njegov glavni nedostatak je ograničen domet od 135 do 150 metara i nedostatak sistema za navođenje. Ove karakteristike zahtevaju od operatera da se opasno približi meti kako bi efikasno angažovao oklopna vozila, što ih čini ranjivim na protivmere.

Da bi ublažile ove rizike, ukrajinske snage su se okrenule inovativnom rešenju postavljanjem RPG-18 na daljinski upravljane FPV dronove. Ovaj metod omogućava da se oružje rasporedi bez izlaganja operatera riziku, dok se istovremeno navodno poboljšava preciznost hitaca.

Zbog svoje manevarske sposobnosti, bespilotne letelice mogu diskretno da priđu cilju i lansiraju raketu sa bezbedne udaljenosti, značajno smanjujući opasnost za trupe. Pored toga, za razliku od tradicionalne municije, dron bi se mogao ponovo koristiti nakon završetka svoje misije, ukoliko preživi.

Upotreba ovih dronova opremljenih RPG-18 sugeriše da Ukrajina ima značajne zalihe takvog oružja, nasleđenog iz sovjetske ere.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Ukrajina je, kao i druge postsovjetske države, nasledila zaista velike količine vojne opreme, uključujući i ovde pomenuti RPG-18.

Ovo oružje, prenamenovano za novu upotrebu u trenutnom sukobu, daje Ukrajini mogućnost da pokuša da se prilagodi brojčanoj nadmoći ruskih snaga.

Iako nije data zvanična potvrda o inostranim isporukama takvog oružja, moguće je da su druge zemlje u bivšem sovjetskom bloku ili druge nekada slobodne nacije koje su prethodno nabavile RPG-18 možda doprinele stvaranju ovih zaliha.

Integracija RPG-18 u bespilotne letelice označava još jedan korak u evoluciji moderne vojne taktike, u kojoj dronovi igraju centralnu ulogu. Ova kombinacija pomaže da se prevaziđe ograničeni domet oružja, omogućavajući mu da se koristi iz daljine protiv oklopnih vozila ili utvrđenih položaja, istovremeno smanjujući rizik operatera.

U urbanim ili šumovitim područjima gde bespilotne letelice mogu da iskoriste prednosti prirodnog zaklona, ova taktika bi mogla da čini upotrebu RPG-18 nepredvidivijom i efikasnijom, ometajući operacije protivnika.

Ukrajinska vojska takođe pokušava da obori krstareće rakete pomoću FPV dronova

Da ukrajinska vojska nastavlja da traži nestandardna rešenja, pokazuje i primer u pokušaju odbrane od raketnih napada. Jedan od takvih pokušaja je bio korišćenje FPV dronova za obaranje krstarećih projektila pre nego što stignu do svojih ciljeva.

Uprkos očiglednoj razlici u brzini između krstarećih projektila i dronova, vojska pokušava da neutrališe pretnju opremanjem dronova eksplozivom i podmunicijom.

ukrajinska vojska pokušava da obori krstareće rakete pomoću fpv dronova
ukrajinska vojska pokušava da obori krstareće rakete pomoću fpv dronova

Prema ukrajinskom telegram kanalu „DroneBomber“, zabeležen je najmanje jedan slučaj da je dron uspešno uništio krstareću raketu.

Međutim, kako stručnjaci primećuju, efikasnost ove metode ostaje pod znakom pitanja. Glavni problem je njihova znatno manja brzina u poređenju sa ciljevima, što otežava njihovu upotrebu kao punopravni sistem protivraketne odbrane.

2 KOMENTARA

  1. Ne istrazuju ukrainci nista.To istrazuju Amerikanci i Britanci kako da sto vise naskode Rusima.Rusi moraju udarati po Berlinu ,Parizu,Briselu, Londonu jer vidi i corav da je Nato napao Rusiju isto ko i Hitler.Samo po jedan Kinzal i svi ce pozuriti sa pregovorima.Rusija je napadnuta od strane Natoa i treba da se brani svim raspolozivim sredstvima od fasista

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave