Naslovna Novosti Tenkovi Challenger 2 u rusko-ukrajinskom sukobu doživljavaju sudbinu britanskih brodava iz Drugog...

Tenkovi Challenger 2 u rusko-ukrajinskom sukobu doživljavaju sudbinu britanskih brodava iz Drugog svetskog rata

2
tenkovi challenger 2 u rusko ukrajinskom sukobu doživljavaju sudbinu britanskih brodava iz drugog svetskog rata
tenkovi challenger 2 u rusko ukrajinskom sukobu doživljavaju sudbinu britanskih brodava iz drugog svetskog rata
google news

U Kurskoj oblasti otkriven je još jedan uništeni britanski tenk Čelendžer 2 Oružanih snaga Ukrajine – tačnije, otkrivena je kupola koja je odletela sa njega. Ovo je cena fatalnog tipa naoružanja, inače uobičajenog i za sovjetske/ruske tenkove T-64/72/80/90.

Radi se o topu koji koristi dvodelnu, odvojivu municiju, koja tenk pretvara u „bure baruta na gusenicama“. Sva tri poznata izgubljena Challenger 2 su teško oštećena usled eksplozije municije u trupu, a sa dva od njih su odletele čitave kupole.

Čelendžer ima žlebljeni top 120 mm L30A1 iz serije Royal Ordnance L11 dužine 55 kalibara (L55). Razvijen je 1998 kao deo projekta naoružanja za glavni borbeni tenk Čelendžer (Challenger Armament, CHARM).

Sistem se sastoji iz tri komponente: topa razvijenog od strane Royal Ordance Factory iz Notingema, pancirnog operenog podkalibarnog zrna (Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot, APFSDS) od osiromašenog uranijuma (DU) i odvojenog pogonskog punjenja. 

Za razliku od modernih, glatkocevnih oruđa iz kojih se ispaljuje podkalibarna municija, L30A1 ima ožlebljenu cev koja omogućava i ispaljivanje granata sa visoko-eksplozivnim bojevim gavama (High Explosive Squash Head, HESH). 

Top ima dvodelni vertikalni klizni blok-zatvarač. Prvi klizni blok ima polimerski, elastomerni obturacioni (zaptivni) prsten tipa Crossley. Zaptivni prsten je neophodan upravo zbog dvodelnog zrna, odnosno, barutnog (pogonskog) punjenja u platnenim vrećama ili kutijama – zapaljivim čaurama. Zbog odsustva metalne čaure, detonacija punjenja ostvaruje pritisak na sve strane, uključujući i čelo zatvarača. 

Posada tenka može koristiti više vrsta APFSDS bojevih glava, poput, L23A1, L23A2,  L26A1, L27A1, L28A1, L37A7HESH.

No, ono što najviše ugrožava borbeno vozilo su pogonska punjenja koju čine platnene vreće (cloth bag charge) napunjene sa po 3 kg NQ/S27-09 eksploziva ili zapaljive čaure (combustible cartridge case) mase 5,16 do 6,65 kg različitih tipova eksploziva.

jos jedan unisteni challenger 2 u pravcu zaporozja
jos jedan unisteni challenger 2 u pravcu zaporozja

Ako uzmemo u obzir da borbeni komplet tenka čini 47 granata, to znači da se u kupoli i sanducima nalazi od 140 do 312 kg lako zapaljivog eksploziva (ne raćunajući 47 bojevih glava).

Zanimljivo je da su bar Britanci imali žalosna iskustva sa dvodelnom municijom za oruđa ugrađena na oklopna borbena sredstva još iz vremena dok su gospodarili morima sveta.

Setimo se samo kako je 24. маја 1941. nemački Bizmark uništio bojni krstaš Hud. Nakon eksplozije municije u trupu tadašnjeg ponosa britanske flode, od 1415 člnova osade preživela su samo tri mornara.

Challenger 2 Oružanih snaga Ukrajine

Tenkovi Challenger 2, koje je Britanija isporučila Ukrajini kao deo vojne pomoći, smatraju se, pogotovo na zapadu, jednim od najmodernijih i najzaštićenijih borbenih vozila u službi ukrajinskih oružanih snaga. Njihova upotreba na ratištu u Kurskoj oblasti ukazuje na želju Kijeva da ojača svoju poziciju i demonstrira sposobnosti svojih oklopnih vozila u sukobu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je isporučilo najmanje 14 tenkova Challenger 2 kijevskim snagama 2023. godine. Još u martu mesecu 2023. godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

Tenkovi su prvi put bili u akciji te godine tokom jako nesrećne ukrajinske prolećne kontraofanzive. Naime, i pored značajnog odlaganja u raspoređivanju na prvim linijama fronta, ruske snage su ih uspešno neutralisale samo nekoliko dana nakon što su konačno uvedeni u bitku.

Oni su se pokazali veoma loše, a otprilike polovina njih je navodno uništena, oštećena ili stavljena van upotrebe zbog tehničkih problema. Potom su Britanci naredili da se preostali tenkovi povuku sa linije fronta.

Ponovna pojava preživelih ukrajinskih tenkova Challenger 2 u Kursku nije bila iznenađujuća, već i očekivana jer su se kijevske snage uglavnom oslanjale na oružje zapadne proizvodnje kada su pokrenule napad na ruski region.

unisteni tenk challenger 2 u pravcu zaporozja
challenger 2 tenkovi uništeni u zaporožju

Ruska vojska je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga u prvim danima napada i sada pokušava da uništi preostale infiltratore.

Inače, upravo je nakon borbi u zoni sukba u Ukrajini, britansko vojno odeljenje užurbano počelo da poboljšava oklopnu zaštitu sledeće verzije tenka Challenger 3, koja još nije ušla u službu Kraljevske vojske. Operativna spremnost se očekuje 2030. godine.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version