Naslovna Novosti Ukrajinci se ukrcali na britanske glavne borbene tenkove Challenger 2

Ukrajinci se ukrcali na britanske glavne borbene tenkove Challenger 2

14
challenger 2
challenger 2
google news

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je na svom Twitter nalogu da pripadnici Oružanih snaga Ukrajine savladavaju upravljanje tenkovima Čelendžer 2: „Tenkovske posade Oružanih snaga Ukrajine brzo su savladale operaciju Čelendžer 2 ove nedelje“, navodi se u izveštaju.

Britanska vlada je 15. januara odlučila da prebaci 14 tenkova Challenger 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominje se da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Ranije je bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO-a general-potpukovnik Hajnrih Braus rekao da je za skoro svo naoružanje koje je Zapad obećao Ukrajini potrebna višemesečna ozbiljna obuka ukrajinskog vojnog osoblja. Na osnovu toga je ono što se dešava nazvao „trkom sa vremenom“.

Isporuka zapadnih tenkova, uključujući Challenger 2, ukrajinskoj vojsci može se suočiti sa preprekama. Prema pisanju britanskog tabloida The Sun, London razmatra opciju u kojoj britanski tenkovi izbegavaju učešće u oblastima gde se sumnja na moguće rusko napredovanje.

Razloga je nekoliko: od straha da bi tenk Challenger 2 mogao pasti u ruke ruskih vojnih inženjera, do problema sa jednim čovekom manje u posadi. I Abrams i Čelendžer imaju tenkovske oklope, čija tajna je navodno u interesu nacionalne bezbednosti zemalja proizvođača. Razvoj oklopa uključuje upotrebu specijalnih keramičkih komponenti i materijala koji apsorbuju uranijum. Britanija a ni SAD ne žele da Rusija dobije pristup ovoj tehnologiji.

Do sada su ukrajinske tenkovske posade obučavane i bore se na sovjetskim tenkovima T-72. Zapadne tenkove, uključujući Čelendžer 2, popunjava četvoročlana posada, što je za jedan više od sovjetskih tenkova. Dodatni čovek je punjač municije, dok se na ruskim tenkovima ovaj proces obavlja automatski.

London navodno razmišlja i o angažmanu privatne vojne kompanije, koja bi preuzla oštećen tenk, ukoliko Ukrajinci ne uspeju da ga spasu, navodi Sun.

U svojoj vojnoj istoriji, Challenger 2 je imao samo jedan poraz. Dakle postoji samo jedan uništen tenk iz rata u Iraku i to prijateljskom vatrom. Britanski tenk drži rekord u pogađanju neprijateljskog tenka na udaljenosti od 2,5 milje, isto u Iraku. 

Podsetimo, koalicija predvođena SAD poslala je 160.000 vojnika u Irak samo tokom početne faze invazije, koja je trajala od 19. marta do 1. maja 2003. SAD su tvrdile da im je namera bila da se “razoruža Irak od oružja za masovno uništenje, da se okonča podrška Sadama Huseina terorizmu i da se oslobodi irački narod”. Niko nikad na Zapadu nije osudio invaziju. Invazija nije bila u skladu sa Poveljom UN. UN su proglasile rat ilegalnim.

14 KOMENTARA

  1. Samo uzalud kao pokusavaju nesto, svjesno produzavaju rat kojem se ishod zna, a razaranje Ukraine ce biti katastrofano.

  2. Pa po ovom,ispada da su englezi glupavi a ukrainci prepametni ! Vremensko obucavanje posada, za ove tenkove je u pitanju ! Nemoj samo da na kraju , upravljaci tenkova,pricaju engleski !Bice tu svega i svacega !

  3. Ma moćni ti zapadni tenkovi. Ni indijanske strele i tomahavci im ništa ne mogu. A bogme otporni su i na bumerange. Od kad znaju za sebe, anglosaksonci vode indijanske ratove. E sad…rusi su plavooki i beloputi. Videcemo kako ce im ici sa njima. Tj protiv njih. Ja znam…al neću da vam kažem.

  4. Nemojte tako! Ukrajinci su vrlo “oštroumni i pametni”! Nije bila potrebna nikakva obuka! Dovoljno je bilo isporučiti tenkove (isto tako i avione)! Nije važan tip! Uz tenkove i avione, po difoltu ide i uputstvo za upotrebu -(za uporabu)?! Poželjno je da na prvom mestu, kao i sve trenutno u svetu, jer je “IN- Ukrajine NATO”, osim u Rusiji, bude na UA, zatim na UK, a tek na poslednjem na RS?! Na pretposlednjem naravno na RU! Ni to nije važno, jer i Ukrajinci poput svih “pametnih nacija”, uputstvo samo palcem prelistaju, i bace u kutiju, i odmah startuju kupljeni, u ovom slučaju dobijeni proizvod, tj uređaj! Ako uputstva nema, što praktikuju Kinezi, nije problem, jer ima na NET-u, u PDF formatu. U svakom slučaju, uputsrvo se uzima u slučaju da uređaj ne funkcioniše, loše funkcioniše, ili počne da se dimi! Onda se uzme uputstvo, da pogledamo šta smo zj**ali!

  5. To ce zavrsiti sve u gomili gvozdja podmazano sve sa posadom cim stupi na tlo Ukraine.Ocigledno Rusi da im spremaju vatrenu dobrodoslicu.

  6. Da odlicno im ide da ce za par nedelja obuciti ukrajince a engleze uce 3-5g ! Ukrajinci nisu ni znali da su mocni strucnjaci u brzom savladavanju obuke a kad se probude pitace ko je ugasio svetlo !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version