Naslovna Novosti Britanija malte ne “zabranila” Ukrajini da koristi tenkove Challenger 2

Britanija malte ne “zabranila” Ukrajini da koristi tenkove Challenger 2

0
challenger 2
challenger 2
google news

Britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče 14 tenkova Čelendžer 2 obećani ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2

G. Starki kaže da, prema njegovom izvoru, vojne komande Britanije i Ukrajine rade zajedno na razvoju takvog plana. London želi garanciju da će Kijev povući britanski tenk na bezbedno mesto ako „bilo koji od 14 tenkova bude onesposobljen“.

Razlog za ovu zabrinutost je oklop tenka. Kao i kod američkog Abramsa tako i britanskog Čelendžera 2, jedna od najtajnijih komponenti je oklop. Challenger 2 ima složen kompozitni oklop napravljen od asporbujućih jedinjenja uranijuma, keramike i čelika.

Zabrinutost Vašingtona se svodi na potpuno istu stvar. Stoga će Amerika razmotriti koju izvoznu verziju da dostavi Ukrajini, a svakako će biti prilično „kastrirana” od originalnog tenka koji se nalazi u inventaru američke vojske.

Međutim, London očigledno nema takvu mogućnost, pa usmerava napore na akcije koje će se odvijati na ratištu. Prema rečima gospodina Starkija, britansko Ministarstvo odbrane namerava da ubedi Ukrajince da ne koriste Čelendžer 2 u onim oblastima fronta gde se ne očekuje ruska ofanziva. Strah je da bi Rusi mogli da zarobe ili unište tenk Challenger 2 i tako prouče njegov oklop.

Ako se to dogodi, piše autor, Ukrajinci će morati što pre da izvuku tenk iz borbe. Prema britanskom izvoru, ako je tenk oštećen, prva opcija je da se popravi na licu mesta ili da se odvuče specijalizovanom oklopnom opremom na popravku.

Ovo je povoljna opcija, kako za Ukrajince, tako i za Britance. Ali postoji pitanje na koje niko ne želi da odgovori – šta se dešava sa oštećenim tenkom ako se ukrajinske trupe povuku i ostave ga na bojnom polju? „Najgori scenario je da tenk bude uništen dok se linije urušavaju i prijateljske snage se povlače“, rekao je izvor za The Sun.

„Plan za hitne slučajeve“ za spasavanje Čelendžera 2, koji razvija britansko Ministarstvo odbrane, takođe uključuje obuku ukrajinskih vojnika kako da uklone tenk sa bojnog polja tokom požara. Uopšteno govoreći, Kijev ima dve opcije: ili da zadrži ove tenkove duboko u zadnjem delu, ili iza svakog tenka da pusti vozilo za evakuaciju koja bi ga odmah odvuklo nazad.

London i Kijev navodno razmišljaju i o angažmanu privatne vojne kompanije, koja bi preuzla oštećen tenk, ukoliko Ukrajinci ne uspeju da ga spasu?!

U svojoj vojnoj istoriji, Challenger 2 je imao samo jedan poraz. Dakle postoji samo jedan uništen tenk iz rata u Iraku i to prijateljskom vatrom. Britanski tenk drži rekord u pogađanju neprijateljskog tenka na udaljenosti od 2,5 milje, isto u Iraku.

Podsetimo, koalicija predvođena SAD poslala je 160.000 vojnika u Irak samo tokom početne faze invazije, koja je trajala od 19. marta do 1. maja 2003. SAD su tvrdile da im je namera bila da se “razoruža Irak od oružja za masovno uništenje, da se okonča podrška Sadama Huseina terorizmu i da se oslobodi irački narod”. Niko nikad na Zapadu nije osudio invaziju. Invazija nije bila u skladu sa Poveljom UN. UN su proglasile rat ilegalnim.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version