Naslovna Novosti Prvi tenkovi Challenger 2 stigli u redove ukrajinske vojske

Prvi tenkovi Challenger 2 stigli u redove ukrajinske vojske

0
challenger 2
challenger 2
google news

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

„Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Challenger 2 MBT . Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju“, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

Zvaničnik je takođe dodao da će ove „fantastične mašine“ uskoro početi sa borbenim misijama.

Prema saopštenju za štampu Ministarstva odbrane Velike Britanije, ukrajinske tenkovske posade su već završile obuku na tenkovima Čelendžer 2 u Velikoj Britaniji i vratile su se kući da nastave borbu protiv ilegalne i ničim izazvane invazije Rusije.

Obuka je počela ubrzo nakon što je u januaru objavljeno da će Velika Britanija donirati 14 tenkova Čelendžer 2, prateću municiju i rezervne delove kao pomoć Ukrajini. Treneri britanske vojske proveli su nekoliko nedelja obučavajući ukrajinsko osoblje kako da operišu i da se bore sa tenkovima.

Instrukcije su uključivale kako komandovati, voziti i raditi zajedno kao posada tenka Challenger 2 i efikasno identifikovati i angažovati mete.

British Army trains Ukrainian Tank Crews on Challenger 2
Challenger 2 dokumentarac britanskog ministarstva odbrane

Međutim, britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče ovih 14 tenkova Čelendžer 2 namenjenih ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

Takođe London je odlučio da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, uprkos upozorenjima Rusije o nedopustivosti takvih koraka.

Ovo je opasno prvenstveno zbog činjenice da takva municija ne samo da može uništiti skoro svaki oklopni cilj, već i da takvi projektili mogu dovesti do kontaminacije velikih površina, čineći to područje nenaseljivim i neupotrebljivim.

Granate za tenkove Challenger 2 sa osiromašenim uranijumom predstavljaće ozbiljan izazov za T-90M Proriv i T-14 Armata tenkove.

challenger 2
challenger 2

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o snabdevanju Ukrajine tenkovima. Prema njegovim rečima, Zapad će Kijevu obezbediti između 400 i 440 tenkova. Rusija će, sa svoje strane, modernizovati i proizvoditi tri puta više – 1.600, rekao je Putin.

Pored tenkova Čelendžer, Velika Britanija šalje Ukrajini 20 oklopnih transportera Bulldog i 30 samohodnih artiljerijskih topova AS-90.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version