Naslovna Novosti Sunak Zelenskom: Šaljemo desetak tenkova Challenger 2 u Ukrajinu

Sunak Zelenskom: Šaljemo desetak tenkova Challenger 2 u Ukrajinu

1
challenger 2
challenger 2
google news

Britanija će poslati desetak tenkova u Ukrajinu. Vest je zvanično potvrđena u Dauning street 10, gde radi britanski premijer Riši Sunak. BBC je prvi preneo tu vest, a pre nekoliko dana smo sugerisali da će London poslati te tenkove u Ukrajinu.

Zelenski je prokomentarisao odluku Londona, rekavši da će ona poslati „pravi signal drugim partnerima“. dok Sunak je izjavio da slanje tenkova Čelendžer 2 u Ukrajinu pokazuje posvećenost Londona Kijevu.

Očekuje se da će London potvrditi svoju odluku 20. januara ove godine tokom sastanka zemalja uključenih u podršku Ukrajini. Očekuje se da će se sastanak održati u bazi Ramštajn, u Nemačkoj.

Ovim potezom, Britanija je postala prva zemlja među zapadnim partnerima Ukrajine koja je odlučila da pošalje tenkove. Britanija je bila prva zemlja koja je poslala smrtonosno oružje Ukrajini odmah nakon ruske invazije 24. februara 2022. godine.

Challenger 2

Čelendžer 2 je razvijen 1980-ih i isporučen je britanskoj vojsci od sredine 1990-ih. Sistem naoružanja težak je 60 tona i opremljen je topom od 120 mm. Britanska vojska koristila je Challenger u Bosni i u Iraku.

(MBT, main battle tank) FV4034 Challenger 2 sa topovima 120 mm (120/55) L30A1  (120 mm Tk L30Royal Ordnance plc sa padajućim blok-zatvaračem koji koriste podkalibasku (sabot) municiju od osiromašenog uranijuma (DU APFSDS, Depleted uranium, Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot), zatim, koaksijalnim lančanim mitraljezima 7.62 mm L94A1 (Huges EX-34 7.62 mm chain gun) i mitraljezima 7.62 mm L37A2 – britanskom verzijom belgijskog mitraljeza FN MAG.

Leopard 2 protiv Challenger-a 2

Nemci su izabrali mobilnost, Leopard 2 može da ide 72 kilometara na sat sa maksimalnim dometom od 550 kilometara. Challenger dostiže samo 60 km/h, a ima domet od 450 kilometra. Ipak, Challenger je veoma dobro zaštićen, a njegov top ga čini jednim od najjačih tenkova u odbrambenoj ulozi.

leopard2 challenger2
leopard 2 vs challenger 2

Challenger 3

U maju 2021. Ministarstvo odbrane UK je dodelilo ugovor od 800 miliona funti kompaniji Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) za nadogradnju 148 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 za britansku vojsku.

Unapređeno vozilo, koje će se zvati Challenger 3, biće glavni borbeni tenk. Novo vozilo će biti opremljeno najnovijim glavnim topom L55A1 visokog pritiska od 120 mm, koji će ispaljivati najnovije protivtenkovsku municiju kinetičke energije i programabilnu višenamensku municiju.

Challenger 3 razlike

Nova struktura kupole i poboljšani sistemi za odbranu pružaju najviši standard zaštite za posadu. Primarni nišani za komandanta i strelca dugog dometa će takođe biti poboljšani automatskim otkrivanjem i obeležavanjem ciljeva.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version