Naslovna Novosti Putin: Ukrajina očekuje 440 tenkova, a Rusija 1.600

Putin: Ukrajina očekuje 440 tenkova, a Rusija 1.600

0
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
google news

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o snabdevanju Ukrajine tenkovima. Prema njegovim rečima, Zapad će Kijevu obezbediti između 400 i 440 tenkova. Rusija će, sa svoje strane, modernizovati i proizvoditi tri puta više – 1.600, rekao je Putin.

Putin nije objasnio koji će tenkovi biti modernizovani i od kog modela će se proizvoditi. Stručnjaci pretpostavljaju da je reč o T-90M Proriv. Prema ruskim izvorima, pre početka rata ruska vojska je imala 350 tenkova T-90 u upotrebi, podaci su sa početka 2021.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
T-90ms sa nakidka kamuflazom

Iste 2021. godine narudžbine za isporuku novih T-90 nisu bile velike, samo 30 tenkova. U isto vreme, međutim, Ruska Federacija je naručila modernizaciju najmanje 100 jedinica T-90 do nivoa T-90M Proriv.

Šta se očekuje?

Dok Ukrajina čeka zapadne tenkove, Rusija se oslanja na sopstvenu proizvodnju. Čelendžer 2, Leopard 2 i Abrams 1 su tenkovi koji su obećani Kijevu. Isporuke prvog Leoparda 2 su već počele sa nekoliko tenkova koji su stigli iz Poljske. Kanada šalje tenkove Leopard 2 Ukrajinu, kao i Norveška. Očekuju se tenkovi iz Nemačke i još nekih zemalja, uglavnom Leopard 2. Britanija je obećala samo 14 tenkova Challenger 2, a SAD 31 tenk Abrams 1.

Za vreme Sovjetskog Saveza, fabrike su proizvodile 4.000 tenkova godišnje. Danas jedino Uralvagonzavod može u potpunosti da popuni svoje kapacitete. Neki analitičari kažu da ako fabrika uspe da proizvede i modernizuje 1.600 rezervoara za godinu dana, to će biti uspeh.

leopard 1
leopard 1

Postoje takvi signali da je to moguće. Od prošle godine modernizacija pogona ne staje i kompanija dobija državna sredstva za povećanje proizvodnih kapaciteta, kao i izgradnju novih objekata.

Kontradiktorne infromacije

Informacije o stanju fabrika tenkova u Rusiji su prilično kontradiktorne. Logično, tokom rata propagandne poruke stižu sa obe strane rata u punoj snazi.

Zapadni analitičari tvrde da će ekonomske sankcije Rusiji imati ozbiljan uticaj na proizvodnju tenkova, dok Rusija to demantuje, a čak i domaći stručnjaci smatraju da se Moskva vraća konceptu masovne proizvodnje tenkovske flote.

Mediji su izvestili da su trenutno u izgradnji dve nove fabrike za remont tenkova. Ideja je da oni preuzmu modernizaciju i remont tenkova T-90M, dok će UralVagonZavod biti u potpunosti angažovan na proizvodnji novih jedinica.

t 14 armata
T-14 armata

Prema prvim podacima, jedan pogon će imati površinu od 250.000 kvadratnih metara, dok će drugi imati površinu od 180.000 kvadratnih metara.

Sankcije?

Prošle godine, Zapadni izveštaji su pokazali da na ovaj ili onaj način sankcije uvedene Rusiji deluju. Međutim, ispostavlja se da je to propaganda kratkog daha. Sa mnogim fabrikama koje su primorane da povećaju radno vreme, smanje isporuke materijala i komponenti i traže nove radnike, ruske fabrike tenkova su pronašle način da nastave proizvodnju.

Rusija je prebogata prirodnim resursima, mineralima i sirovinama. Uostalom zato i jesu na udaru vekovima već. Većina komponenti tenka T-90M se proizvodi u Rusiji čak i elektronike.

Obuka

Obučavaju se tenkovske posade ukrajinske i ruske vojske. To je jasno iz medijskih izveštaja poslednjih nedelja. Već smo pisali o ukrajinskim tenkovskim posadama u Engleskoj za obuku za rad sa Challenger 2. U susednim zemljama Ukrajine postoje posade koje se obučavaju za rad sa Leopard 2, dok se u Poljskoj obučavaju na njihovom glavnom borbenom tenku PT-91 Twardy.

pt 91 twardy
PT-91 Twardy

Ista situacija je i u ruskoj vojsci. Znajući koji će tenkovi stići, ruske tenkovske posade se obučavaju za borbu protiv tri modela tenkova koji se očekuju u Ukrajini. Pored praktičnog, posade imaju i teorijski deo obuke. U ovom delu su upoznati sa slabim tačkama tri modela zapadnih tenkova. Ceo ovaj proces obuke i obuke objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije 18. marta ove godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version