Naslovna Novosti Objavljene najnovije slike britanskog tenka Challenger 3, međutim puna operativna spremnost tek...

Objavljene najnovije slike britanskog tenka Challenger 3, međutim puna operativna spremnost tek 2030

3
challenger 3
challenger 3
google news

Razvoj novog glavnog borbenog tenka Challenger 3 za britansku vojsku se nastavlja u Velikoj Britaniji.

Stvaranje tenka četvrte generacije sprovodi Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), zajedničko preduzeće britanskog BAE Systems i nemačkog Rheinmetall AG, koje se bavi projektovanjem, proizvodnjom i podrškom vojne opreme.

challenger 3 bae systems i rheinmetall rbsl
challenger 3 bae systems i rheinmetall rbsl

Treba napomenuti da je Challenger 3 proizvod postepenog, ali dubokog redizajniranja postojećih tenkova Challenger 2. Tenk bi mogao imati novu glatku cev kalibra 120 mm, umesto narezane.

Početne performanse modernizovanih tenkova sa ažuriranim izgledom očekuju se do 2027. godine, a puna operativna spremnost biće objavljena do 2030. godine. Konkretno, na Internetu su se pojavile prve slike Challenger 2 sa novim tornjem za Challenger 3.

Pored toga, RBSL je objavio da je potpisao ugovor za proizvodnju i isporuku novog (poboljšanog) modularnog kompozitnog oklopa za ove tenkove, koji je rezultat saradnje RBSL-a sa Laboratorijom za odbrambenu nauku i tehnologiju (DSTL), i ušao u preliminarno testiranje. u 2023. godini.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije odlučilo je da poveća izdržljivost Čelendžera 3, uzimajući u obzir analizirano iskustvo borbenih dejstava u Ukrajini, preneto sa Čelendžer 2.

Podsetimo, ruska vojska je uništila prvi tenk Challenger 2 u Ukrajini u septembru 2023. gdoine, uprkos velikim naporima Britanije da ga sačuva. Nikada do tada nije bio zabeležen gubitak Čelendžera 2 od strane neprijateljeljske vatre.

Jedini gubici pretrpljeni u borbi su rezultat “prijateljske vatre”. Naime, britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

celendzer 3
celendzer 3

U publikacijama zapadnih stručnjaka i medija se precizira da se navedeni oklop tenka Challenger 3 sastoji od dve komponente. Farnham moduli će biti smešteni u prednjem delu trupa i u prednjem delu kupole.

Pored toga, zaštita trupa Challenger 3 će biti poboljšana dodatnim oklopnim modulima montiranim na Epsom. Istovremeno, nepoznato je kako će se promeniti geometrija tela u odnosu na ranije predstavljene prototipove. Cena ugovora takođe nije objavljena.

3 KOMENTARA

  1. Ne možeš uništiti nekome 1000 tenkova odredjenog tipa,kada ih on ima(angažuje)100-tinjak – 14 u slučaju Challengera. 2!Mislim da je matematički nemoguće.

    • Naravno, svaki tenk gori…
      Samo nekome u hiljadama komada….a onda se taj neko hvali kako je uništio nekoliko desetina tenkova obom drugom, ha ha ha….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version