Naslovna Novosti Holandiju nijedna država nije podržala u formiranju koalicije Patriot PVO sistema za...

Holandiju nijedna država nije podržala u formiranju koalicije Patriot PVO sistema za Kijev: Sami će isporučiti radar i 3 lansera

3
patriot i f 16
patriot i f 16
google news

Holandija je jedna od najaktivnijih evropskih država u pogledu naoružavanja Kijeva. U poslednjem pokušaju sopstvene inicijative, Holanđani su želeli da poguraju nekoliko država koje bi mogle da isporuče komponente sistema Patriot, kako bi Ukrajinci, „od ruke do ruke“, i dalje mogli da koriste kompletan PVO sistem.

Na njihovu i žalost Kijeva, niko se nije pridružio inicijativi, a u Ukrajini ponavljaju kako su im dalje potrebni PVO sistemi “kao vazduh”.

Čak tvrde da se i avion F-16 Fighting Falcon koji su dobili, prva serija od 6 i 10 aparata, navodno intenzivno koristi za presretanje raketa koje Rusija svakodnevno lansira na Ukrajinu. Najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, a budući izgledi za Kijev nisu baš ružičasti.

Nakon što su Iranci isporučili novu seriju balističkih projektila, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, bivši ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je Severnu Koreju gde ga je primio Kim Džong Un, kako tvrde sa zapada “u cilju ubrzanja pregovora o naoružanju koje se šalje Rusiji, uključujući rakete”.

U tom kontekstu, Ukrajinci sada mole za rešenja da što bržu dopune sistema PVO.

Holandija je pokušala sa inicijativom gde su imali kao ideju da nekoliko njima savezničkih država mora da obezbedi različite komponente sistema i tako formira novi sistem koji bi bio od koristi Ukrajini.

patriot
patriot

Holandska vlada je objavila da nije pronašla nijednu državu koja bi se pridružila njihovoj inicijativi. U tom smislu, Holanđani su isporučili samo jedan radar AN/MPQ-53 za Patriot i tri lansera.

Druge zemlje su trebale da obezbede kontrolni centar, dodatne lansere i opremu za podršku. Međutim, niko nije pronađen.

„Nedavno smo Ukrajini isporučili radar za sistem Patriot. Pored toga, vrlo brzo ćemo predati tri lansera. Kijev može odmah da koristi ove komponente tako što će ih integrisati u postojeće sisteme Patriot“, najavio je ministar odbrane Holandije Ruben Brekelmans, prenosi holandsko izdanje FAZ, koje citiraju Ukrajinci iz njihovog Militarnog.

Istovremeno, ministar odbrane Holandije je napomenuo da će njegova zemlja nastaviti da traži opcije za završetak projekta isporuke kompletnog sistema Patriot u komponentama, u saradnji sa partnerskim državama.

Samo Rumunija donira Ukrajini kompletan sistem Patriot

Predsednik Rumunije, Klaus Johanis, proglasio je prošle nedelje zakon o donaciji raketnog sistema zemlja-vazduh Patriot trećim licima. Zakon je 3. septembra usvojila Predstavnička komora, a reč je o donaciji sistema Patriot Ukrajini.

Rumunija je potpisala sporazum vredan 4 milijarde dolara, najveći ugovor o nabavci nekog naoružanja ikada za ovu zemlju, za kupovinu četiri sistema Patriot. Prvi sistem im je isporučen 2020. godine. Rumunija je do sada dobila četiri sistema, od kojih su dva operativna, a dva su u procesu operacionalizacije.

Naš sused će nabaviti i još tri sistema Patriot, ali detalji isporuke ovih baterija tek treba da se utvrde zajedno sa SAD.

Ukrajina će dobiti pet najnovijih baterija protivvazdušne odbrane nakon rezultata 75. samita NATO-a u Vašingtonu. Četiri Patriot baterije i jednu Samp/T bateriju će isporučiti Sjedinjene Države, Rumunija, Nemačka, Holandija i Italija.

rumunski patriot
rumunski patriot

Ukrajina je izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja isporuka obećanog protivvazdušnog raketnog sistema Patriot, kritikujući Rumuniju i Holandiju krajem avgusta meseca. Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je tada da obe zemlje namerno odlažu transfer ovih sistema, uprkos ranije datim obećanjima.

Ruska vojska je do sada već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

3 KOMENTARA

  1. I ta 3 će Rusi da polupaju,kao i ovih 20 koji su im već dali!!! A PATRIOT RAKETE SE VIŠE NE PROIZVODE,A KOLIKI BROJ JE ISPORUČEN UKRAJNI,PITANJE JE JOŠ KOLIKO IH UOPŠTE IMA

  2. Сад сам баш причао са једним Румуном, из Темишвара, амерички амбасадор им је само испоручио папире да ако желе Ф35, морају да”донирају” ПАТРИОТ!!! ДОБРО ДОШЛИ У НАТО!!! Е сад ће и да им увале и Абрамсе, а шушка се да су и Хајмарсе одавно предали…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version