Naslovna Novosti Proteklu nedelju obeležili najmasovniji ruski napadi, dok se F-16 umesto pobede, pretvara...

Proteklu nedelju obeležili najmasovniji ruski napadi, dok se F-16 umesto pobede, pretvara u simbol poraza

5
patriot i f 16
patriot i f 16
google news

Proteklu nedelju obeležio je jedan od najmasovnijih ruskih napada na ukrajinske pozadinske regione od samog početka rusko-ukrajinskog sukoba.

U ponedeljak, 26. avgusta, pogođeno je desetine ukrajinskih vojnih, industrijskih i strateških energetskih ciljeva. Od tada, ruske bespilotne letelice i rakete nastavljaju sa napadima širom Ukrajine svakog dana. Noć 30. avgusta nije bila izuzetak.

Prema komandi ukrajinskog vazduhoplovstva, Ukrajina je bila na meti 18 bespilotnih letelica kamikaza i jedne rakete Iskander-M. Ukrajinske snage PVO su navodno uništile 12 ruskih dronova.

Ukrajinska vojna komanda je sada već postala poznata po tome što skriva stvarne gubitke. Isto radi i suprotna strana. Zato su lokalni izveštaji o požarima i eksplozijama širom zemlje pouzdaniji izvori informacija koji omogućavaju procenu obima štete.

Jedan od jučerašnjih ruskih udara doveo je do velikog toksičnog požara u rejonu oblasti Sumi. U gradu se nalaze neki proizvodni pogoni hemijske industrije, kao i velika vojna skladišta koja se koriste za operacije ukrajinske vojske u Kurskom regionu.

ruski dron kamikaza geran
ruski dron kamikaza geran

Serija udara bila je usmerena i na ciljeve u južnom gradu Odesi. Lokalne vlasti potvrdile su štetu u lokalnoj luci. Prema ruskim izveštajima sa Telegrama, uništen je lanser sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot.

Napadi se očigledno nastavljaju, a kraj se ne nazire

Pored toga, oružane snage RF izvele su u noći 31. avgusta još jedan razorni napad na teritoriju Ukrajine tokom vazdušnog udara. Izvođeni su udari na različite ciljeve. Koristili su uglavnom bespilotne letelice kamikaze „Geran-2“, ali su korišćene i rakete.

Monitoring resursi koji prate kretanja u vazdušnom prostoru signalizirali su da je zabeležena pojava pomenutih jurišnih dronova na ukrajinskom nebu, koji manevrišu i deluju kako sami tako i u grupama.

Po jedan dron leteo je ka Poltavi, Kremenčugu, Konotopu i Borispolju, kao i ka Kijevskoj oblasti preko Priluka. Dva Geranium-2 su zabeležena u zapadnom delu Harkovske oblasti, u pravcu juga, i u Sumiju, u pravcu Poltavske oblasti. Četiri bespilotne letelice kretale su se između Mirgoroda i Poltave, a šest je primećeno odjednom u oblasti Ahtirka (grad u Sumskoj oblasti).

Takođe, pojavile su se publikacije da je jedan Geranium-2 krenuo u Kupjansk; na istok, leteći iznad Konotopa i jedan ka zapadu, leteći iznad Okhtirka. Sa istoka takođe do Obuhova i Vasilkova (Kijevska oblast).

Primećene su dve ruske bespilotne letelice: u Nežinskom okrugu Černigovske oblasti; u Kijevskoj oblasti; u Poltavskoj oblasti; u blizini Aleksandrije, Kirovogradska oblast, na jugu.

Tri jurišna drona primećena su severno od Poltave, u rejonu Priluki i kroz još kroz Poltavsku oblast idu ka Čerkaskom regionu. Po četiri drona letela su u blizini Čerkasa, na granici Ahtirskog i Bogoduhovskog okruga, kao i između Dnjepropetrovska i Kremenčuga.

kh 22
H-22

Nakon toga su se pojavile informacije o upozorenju o vazdušnom napadu i eksplozijama u Poltavskoj oblasti, Brovarima (Kijevska oblast) i u samom Kijevu. Oko 3 sata ujutru projavljen je dolazak jedne balističke rakete u rejonu Pokrovska. Zatim su stigli izveštaji o još desetinama Geranium-2 na nebu iznad Ukrajine. Oko 4 ujutru dogodila se eksplozija u regionu Pavlograda. U Kijevu su se od nešto pre 8 ujutru čule eksplozije, a zatim nedaleko i u Višgorodu, dakle u Kijevskoj oblasti.

Razvoj situacije ne ide u prilog Kijevu

Navodno, raspoređivanje zapadnog raketnog sistema trebalo je da zaštiti dragoceni teret od NATO-a. Nešto kasnije, juče u toku dana Ukrajina je zatražila od Rumunije i Holandije da hitno ubrzaju isporuke obećanih PVO sistema Patriot.

Ruske bespilotne letelice su noću ciljale veliku pumpnu stanicu Nadežda u Poltavskoj oblasti. Više udara dronova zabeleženo je u Dnjepropetrovsku, Vinici i drugim regionima, tvrdi se iz istih izvora.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana sve teže se nosi sa masivnim ruskim napadima. Snage PVO su pretrpele gubitke tokom godina ratnih dejstava. Prilično rizično i smelo, sistemi protivvazdušne odbrane raspoređeni su u blizini fronta, uključujući i oblast Sumi, gde su izloženi ruskim udarima.

U pokušaju da produže otpor Ukrajine, u kome svesno izlažu još Ukrajinaca riziku, NATO partneri Kijeva šalju ograničene količine svoje skupe vojne opreme u ratom razorenu zemlju.

Jedan od najdragocenijih poklona je nekoliko lovaca F-16 koji su ušli u službu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pre samo nekoliko nedelja. Avion je navodno namenjen za podršku protivvazdušnoj odbrani, ali očigledno je da za sada ne ispunjava najbolje zadatak.

tri pilota stoje na pisti dok f 16 uzleće, ilustracija
tri pilota stoje na pisti dok f 16 uzleće, ilustracija

Ukrajina je izgubila jedan od svojih prvih borbenih aviona u jednoj od svojih prvih misija.

Prema zapadnim vodećim medijima, F-16 se srušio kao rezultat greške pilota. Ukrajinska poslanica je, međutim, tvrdila da ga je oborio sistem Patriot. Mogao je i da bude uništen ruskim udarom na aerodrom domaćin koji je otkriven prošle nedelje.

Bez obzira na to kako je uništen prvi F-16, u pitanju je težak udarac za ukrajinsku vojsku, režim ali i NATO partnere. Najveći gubitak je svakako ljudski život, mladi pilot Moonfish.

5 KOMENTARA

  1. SRAMOTA za f-16, smeće američko…koliko je njihovog oružja Rusija uništila al laganica, onako ko beba zvečku, to je teška sramota.

  2. Svako ko malo zna o vazduhoplovstvu, zna da siste Friend or Foe ne dozvoljava obaranje prijateljskom vatrom. Iz toga sledi da je oboren od strane nevidjivog SU57, koji je usao duboko iza fronta i ocistio F16 kao da ga nije bi bilo. I zaradio nagradu od 100K Eur, kao prvi koji je oborio americku letelicu

    23
    2
    • Bolje da su rekli da mu je otpalo krilo, pitanje je šta je taj avion posedovao od opreme, postoji mogućnost da su mu poskidali deo opreme i da je zato bio registrovan kao neprijateljski.

      8
      1
  3. 😂😂😂 Koji zaključak-“najveći gubitak zadnje nedelje je poginuće pulota Munfiša” ,😂😂😂. Koja umotvorina, pored toliko izginulih ukroinaca ksko u Donbasu tako u kurskoj oblasti, e sad je Munfiš velika iznimka😂😂😂. Ko što je i f-16 “veeelika iznimka” od aviona🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version