Naslovna Novosti Ukrajina traži od Rumunije i Holandije da pod hitno ubrzaju isporuke obećanih...

Ukrajina traži od Rumunije i Holandije da pod hitno ubrzaju isporuke obećanih PVO sistema Patriot

5
rumunski patriot
rumunski patriot
google news

Ukrajina je izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja isporuka obećanog protivvazdušnog raketnog sistema Patriot, kritikujući Rumuniju i Holandiju. Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da obe zemlje namerno odlažu transfer ovih sistema, uprkos ranije datim obećanjima.

Prema Kulebinim rečima, kašnjenje u isporuci Patriot-a ugrožava odbrambene sposobnosti Ukrajine, posebno u kontekstu sukoba koji je u toku.

Kijev insistira na tome da su sistemi protivvazdušne odbrane Patriot vitalni element u zaštiti ukrajinskog vazdušnog prostora od mogućih napada. Ukrajinska strana je računala na brzi prijem ovih sistema kako bi ojačala svoju protivvazdušnu odbranu, ali je proces isporuke prolongiran.

Rumunija, koja je u junu ove godine dobila instrukcije od SAD da prebaci jednu od svoje dve operativne baterije Patriot u Ukrajinu, naišla je na poteškoće u sprovođenju ove odluke. Prema izvorima, problem je pronalaženje kvalifikovanih operatera za rad sa sistemom na teritoriji Ukrajine.

Podsetimo, kupovina sistema Patriot dugog dometa predstavlja najveću zadužbinu u istoriji Rumunije. Sistemi Patriot koštaju oko 4 milijarde dolara, a kupovina je najskuplja u istoriji Rumunije.

Zvanično, dana 20. juna 2024. Vrhovni savet nacionalne odbrane Rumunije (CSAT) odlučio je da Ukrajini pokloni sistem Patriot.

patriot
patriot

„Ova donacija je data pod uslovom da naša zemlja nastavi pregovore sa saveznicima, posebno sa američkim strateškim partnerom, kako bi dobila sličan ili ekvivalentan sistem, koji zadovoljava potrebu da se obezbedi zaštita nacionalnog vazdušnog prostora, da se modernizuje. rumunske vojske i da se obezbedi interoperabilnost sa sistemom NATO-a, što je istovremeno neophodno za identifikaciju privremenog rešenja za pokrivanje tako stvorene operativne ranjivosti“, navodilo se u saopštenju.

Od ukupno 7, Rumuniji su isporučena četiri sistema, od kojih su dva u funkciji, a predstoji ugovor za još tri. Kupovina 7 sistema Patriot ide u fazama. Plaćena su 4 sistema, koji su takođe isporučeni, a naredna 3 će tek biti plaćena i ugovorena.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

Od 7 sistema, četiri će koristiti rumunsko Vazduhoplovstvo, a tri će biti kupljena za Kopnenu vojsku.

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Neke od ovih sistema ruska vojska je već oštetila ili uništila.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pre nekoliko meseci je izjavio da je zemlji je potrebno oko 25 bataljonskih kompleta Patriot, što uključuje od 400 do 800 lansera. Međutim, ukupan broj ovakvih kompleksa van Sjedinjenih Država procenjuje se na približno 200-220 jedinica, što odgovara 50 baterija i 12 bataljonskih kompleta.

Zelenski je ovaj zahtev uputio saveznicima tokom otvaranja konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu. On je napomenuo da će dodatni sistemi PVO pomoći u značajnom jačanju odbrane zemlje, posebno u svetlu tekućih napada na vojno-energetsku infrastrukturu.

Međutim, odmah nakon toga njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao da su za sada fokusirani na obezbeđivanje samo sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

patriot i f 16
patriot i f 16

Kao odgovor na ove ukrajinske zahteve, Nemačka je maja meseca potvrdila da će  kijevskim snagama isporučiti treći sistem Patriot, međutim nakon trećeg izjavili su da više neće da daju. Otprilike u isto vreme, Španija je rekla da će obezbediti dodatne rakete kijevskim snagama.

Ljudi koji su svo vreme bili iza američkog predsednika Bajdena su takođe doneli odluku ranije juna meseca da Ukrajini isporuči dodatni sistem Patriot. Osim toga, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je da će njegova zemlja isporučiti Ukrajini još 100 PVO raketa Patriot u inicijativi sa Danskom, Holandijom i Norveškom.

Ruska vojska je već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za isporukom Kijevu da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

5 KOMENTARA

  1. Bolje da ne žure sa isporukom! Ostaće vez ijednog poklonjenog lovca F16! Pade jedan, dok je komandant RV i PVO bio iskusni general, koje je upravo smenjen od Zelenka! Šte će tek biti kad stignu poluispravni PVO sistemi, a novi glavnokomadujući RV i PVO pripravnik, koji nije uživo video ni PVO raketu ni avion, i uopšte ne zna razliku?!🧐🤨😕

  2. Smešno je polagati poverenje u američke pvo sisteme kada smo se nagledali onih videa gde operateri Patriota ispaljuju u panici sve rakete samo da pogode Kinžal ali ne uspevaju i Kinžal ih razvali. Smešno!

  3. Smešno je polagati poverenje u američke pvo sisteme kada smo se nagledali onih videa gde operateri Patriota ispaljuju u panici sve rakete samo da pogode Kinžal ali ne uspevaju i Kinžal ih razvali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version