Naslovna Novosti Rusi tvrde da su spremni za susret sa ukrajinskim lovcima F-16: „Piloti...

Rusi tvrde da su spremni za susret sa ukrajinskim lovcima F-16: „Piloti Su-35S detaljno proučili američki avion“

3
su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16
google news

Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je 20.07.2024. da su letačke posade višenamenskih lovačkih aviona Su-35S proučile snage i slabosti američkih aviona F-16 i spremne su da ih dočekaju na nebu Ukrajine.

„Naša letačka posada je spremna da se suoči sa lovcima F-16. Proučili smo njihove snage i slabosti i verujemo da će nam to omogućiti da završimo borbene misije i pobedimo ove letelice“, rekao je pilot Su-35S, identifikovan kao Aleksandar, prenela je ruska novinska agencija Tass.

Prema njegovim rečima, višenamenski lovac Su-35S je moderniji od F-16, može da „vidi” dalje od američke letelice i ima rakete dugog dometa.

Kako su saopštili predstavnici ruskog Ministarstva odbrane, posade ruskih aviona vrše danonoćne patrole u ​​zoni specijalne vojne operacije i u svim vremenskim uslovima, pokrivajući vazdušne granice zemlje od neprijateljskih napada.

Ranije je Pres služba Bele kuće najavila potpisivanje zajedničke izjave lidera SAD, Danske i Holandije, u kojoj se navodi da zapadne zemlje nameravaju da Ukrajini obezbede lovce F-16. Uzimajući u obzir činjenicu da je prebacivanje aviona već počelo, ukrajinski piloti će moći da koriste avion F-16 već ovog leta, a možda su u tajnosti i počeli.

Kao i za američke tenkove Abrams, koji su doživeli apsolutni masakr u pravcu Avdijevke, ruska strana je utvrdila nagradu za obaranje prvog lovca F-16. Tako je vrednost nagrade određena na 15 miliona rubalja (oko 170.000 dolara).

Kako su saopštili predstavnici kompanije FORES, specijalizovane za proizvodnju mašina i opreme za naftnu industriju, biće ponuđene i nagrade za naredne avione F-16 koji će biti oboreni, ali će njihova vrednost biti manja.

Ruska kompanija FORES je prvi put ponudila nagrade za uništavanje zapadnih tenkova na teritoriji Ukrajine, posebno američkih tenkova Abrams. Kompanija je dodelila pet miliona rubalja za prvi uništeni tenk i po 500.000 rubalja za sledeće tenkove. Kompanija je već dodelila više od 20 nagrada ovog tipa.

video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
Ruski Su-35S naoruzan hipersonicnim raketama

Neposredno pred dolazak ukrajinskih F-16, VKS Rusije naoružale su se novom serijom lovaca Su-35S.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) dobile su još jednu seriju lovaca Su-35S koje je proizvela Gagarin avionska fabrika u Komsomolsku na Amuru, saopštila je 8. maja Ujedinjena avio-kompanija (UAC). To je ujedno bila druga serija aviona Su-35S koja je ove godine isporučena VKS. Prva serija je predata 11. aprila 2024. godine.

Su-35 je super manevarski ruski višenamenski lovački avion sa kontrolom vektora potiska, iz generacije 4++. U sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije letelica je dobila oznaku Su-35S.

Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. 

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine. 

Ima sposobnost da angažuje čitav niz postojećih i budućih oružja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, uključujući i oružje dalekog dometa i visoke preciznosti. Naoružan je i protivavionskim topom GŠ-30-1 kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila.

Može biti naoružan raznim naprednim precizno vođenim oružjem dugog dometa, uključujući možda i najopasniju raketu vazduh-vazduh R-37, krstareću raketu H-59 za kopneni napad, antiradar raketu H-58 i H-35 protivbrodsku krstareću raketu.

Ruske Vazdušno-Kosmičke Snage trenutno poseduju više od 100 Su-35S. Su-35 je najpre pokazao svoje napredne borbene sposobnosti tokom antiterorističkih operacija u Siriji, a zatim u toku svojih operacija u Ukrajini. Očekuje se da će proizvodnja ovih aviona trajati najmanje do 2028. godine.

Od svega gore pomenutog, možda najveću pažnju u naoružanju Su-35 zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ju je ruska kompanija Vimpel, a predstavljena je 2016. godine.

vks su 35s
vks su 35s

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu, međutim ukrajinski izvori tvrde čak nekoliko oborenih.

3 KOMENTARA

  1. Šta ima da ih proučavaju kad već od davna znaju karakteristike koju taktiku će primjeniti sa njima to je pitanje proučavanja

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version