Naslovna Novosti Raspisana potrenica: Rusija nudi nagradu od 170.000 dolara za prvi oboreni američki...

Raspisana potrenica: Rusija nudi nagradu od 170.000 dolara za prvi oboreni američki lovac F-16 u Ukrajini

8
f 16 u hangaru
f 16 u hangaru
google news

Rusija je u utorak objavila finansijsku nagradu od 15 miliona rubalja (oko 170.000 dolara) za obaranje prvog borbenog aviona F-16 u Ukrajini, prema informacijama EFE i RBC, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Iznos će platiti ruska kompanija FORES, specijalizovana za proizvodnju mašina i opreme za naftnu industriju, prema izvorima na koje se poziva RBC.

Zamenik izvršnog direktora kompanije Ilija Potanin je napomenuo da će biti dodeljene novčane nagrade i za obaranje drugih letelica u okviru „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, ne precizirajući tačne iznose.

Međutim, Potanin je naglasio da će najveća nagrada, odnosno 170.000 dolara, biti dodeljena za prvi F-16 oboren u Ukrajini.

Objava nagrada za oborene zapadne avione objavljena je tokom ceremonije dodele nagrada ruskim vojnicima za uništavanje tenkova zapadne proizvodnje u sektoru Avdejevke u istočnoj Ukrajini.

Prema rečima Potanjina, za svaki uništeni tenk Abrams (američki) ili Leopard (nemački) davane su nagrade u vrednosti od oko 500.000 rubalja (oko 5.196 evra), ukupno oko 17 jedinica.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih partnera da povećaju broj obećanih lovaca F-16 kako bi mogli da se suprotstave ruskoj avijaciji na istom nivou.

Ukrajina bi trebalo da dobije samo šest takvih aviona u narednim mesecima, ali je Rusija upozorila da će se oni smatrati legitimnim ciljevima za njene snage čim se pojave u zoni sukoba.

Pre samo mesec dana, Rusija je ponudila nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na rusko tlo. Obećava da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

Koje će uloge obavljati F-16 u Ukrajini?

Stručnjaci navode da se od ukrajinskih lovaca F-16 očekuje da preduzmu 2 vrste misija na bojnom polju: defanzivne i ofanzivne.

ukrajinsko vazduhoplovstvo lovci f 16 biće smešteni u podzemnim skloništima u ukrajini
ukrajinsko vazduhoplovstvo i lovci f 16

U prvoj, odbrambenoj ulozi, ukrajinski F-16 će ​​poleteti naoružani projektilima vazduh-vazduh da obaraju ruske rakete koje pristižu. Tako će ojačati protivvazdušni štit zemlje, dopunjujući sposobnosti kopnenih sistema protivvazdušne odbrane.

U ofanzivnoj ulozi sada, ukrajinski piloti bi mogli da koriste svoje zapadne aparate za bacanje bombi ili projektila na ruske položaje. Sa zapadnim lovcima, Kijev će navodno moći da izvodi napade na mnogo većim dometima, dok će u mnogim slučajevima udari pokazati veću preciznost, garantuju zapadni stručnjaci.

Međutim, nove „igračke“ Ukrajinaca takođe imaju značajna ograničenja, što znači da neće moći da preuzmu sve vrste misija. Dobar primer su operacije iznad Crnog mora.

Ruski stručnjaci naglašavaju da zbog svog ograničenog dometa ukrajinski F-16 neće moći da stignu preko celog Crnog mora. Ovo je Ahilova peta novih ukrajinskih boraca.

Njihova jača strana se sada zove Saab 340 AEW&C. Reč je o AWACS špijunskom nadzornom avionu, koji je Švedska poklonila Ukrajini.

Konkretno, Stokholm je Kijevu isporučio 2 takva aviona za koje se očekuje da će Ukrajincima umnožiti sposobnosti svojih lovaca F-16. Očekuje se da će ova dva špijunska aviona postati „oči i uši” ukrajinskih pilota.

Tri glavna problema za ukrajinske F-16

Sa druge strane, visoki zvaničnik NATO-a naveo je tri glavna problema sa kojima se Ukrajina suočava.

Prvo, avione je potrebno modernizovati u zavisnosti od zadataka Oružanih snaga Ukrajine, bilo da se radi o izviđanju ili učešću u borbi.

Drugo, Ukrajina nema duge, visokokvalitetne piste potrebne za upravljanje F-16. Takvi aerodromi bi bili „dobre, sočne mete“, a Rusi su već pogodili neke od njih.

Treći izazov je složena logistika, uključujući potrebu za rezervnim delovima, zahteve za održavanje i pronalaženje kvalifikovanih inženjera, rekao je Džim Taunsend, viši saradnik Centra za novu američku bezbednost.

borispolj medunarodni aerodrom u kijevu
borispolj medunarodni aerodrom u kijevu

Drugi zvaničnik NATO-a je primetio da Ukrajina pokušava da postigne za nekoliko meseci ono što obično traje tri do četiri godine.

Situacija se dodatno komplikuje promenom uslova na bojnom polju koje se odvijaju svakodnevno. Obe strane u sukobu sve više koriste bespilotne letelice, što takođe dovodi u pitanje izvodljivost nabavke skupih lovaca. Sa jačanjem ruske PVO, efikasnost F-16 bi mogla biti značajno smanjena.

8 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version