Naslovna Novosti Švedska Kijevu daje napredne AWACS avione: Kako će Ukrajinci koristiti švedske „leteće...

Švedska Kijevu daje napredne AWACS avione: Kako će Ukrajinci koristiti švedske „leteće radare“ ASC-890?

10
asc 890 (saab 340, s 100b argus) copy
asc 890 (saab 340, s 100b argus) copy
google news

Švedska će preneti u Ukrajinu izviđačke avione velikog dometa ASC-890 (Saab 340, S 100B Argus). Ovi avioni imaju radijus otkrivanja ciljeva do 350-400 km i verovatno će se koristiti za kontrolu i gađanje sistema protivvazdušne odbrane.

Prebacivanje aviona ASC 890 AWACS (radarsko izviđanje dugog dometa) Ukrajini je prvi slučaj u istoriji vojne pomoći Zapada Kijevu. Ranije su svi paketi vojne pomoći uključivali uglavnom kopnenu opremu i nešto vazdušnog oružja.

Funkcionalno, avion ASC 890 je analog ruskih Il-20M i A-50, što sugeriše da će igrati ključnu ulogu u obezbeđivanju informacione superiornosti na bojnom polju. Ovi avioni su sposobni da identifikuju i prate vazdušne i zemaljske ciljeve na značajnim udaljenostima, što je kritično za savremene sukobe gde informacije igraju ključnu ulogu.

Eksperti smatraju da je reč o pripremi Ukrajine za napade na rusku teritoriju.

Obustava isporuka JAS Gripena

Planovi za raspoređivanje lovaca JAS Gripen odloženi su u korist uvođenja lovaca F-16. Pal Jonson je ovu odluku objasnio rekavši da su druge zemlje u koaliciji za podršku Ukrajini zatražile od Švedske da sačeka pre nego što pošalje sistem Gripen. Uvođenje F-16 je postalo glavni fokus u ovoj fazi, a prvi lovci F-16 biće isporučeni Ukrajini ove godine.

Odluku o privremenom obustavljanju raspoređivanja JAS Gripena podržavaju vodeće zemlje koalicije, što zahteva fokusiranje napora na jednu vrstu lovaca. Ministar odbrane je naglasio da to ne isključuje mogućnost isporuke Gripena u budućnosti, ali je za sada glavni fokus na implementaciji programa F-16.

f 16 vs gripen
f 16 vs gripen

Opozicija u Švedskoj je insistirala na hitnoj isporuci Gripena Ukrajini, ali je aktuelna odluka u skladu sa ukupnim pristupom koalicije o uvođenju jednog tipa lovačkog aviona. Džonson je napomenuo da uvođenje dva sistema istovremeno ne odgovara viziji koalicije i da bi moglo da stvori dodatne poteškoće u upravljanju i logistici.

Geopolitičke i strateške implikacije

Prebacivanje aviona AWACS u Ukrajinu i uvođenje F-16 značajno jačaju njene sposobnosti u PVO i izviđanju. Ovi koraci imaju za cilj stvaranje efikasnijeg i koordinisanog odbrambenog sistema sposobnog da se suprotstavi pretnjama iz Rusije.

Transfer takvih aviona sam po sebi simbolizuje spremnost Zapada da Ukrajini pruži napredne tehnologije i podršku.

Rusija prirodno gleda na ove korake kao na pretnju svojoj bezbednosti. Povećanje vojne pomoći Ukrajini sa Zapada moglo bi da dovede do dalje eskalacije sukoba i povećanja napetosti u regionu.

Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje Kijeva modernim naoružanjem samo pogoršava situaciju i komplikuje mirno rešavanje sukoba.

Kako će Ukrajinci moći da koriste švedske „leteće radare“ ASC-890

Vlada Kraljevine Švedske i lokalna partija Švedske demokrate postigle su dogovor o stvaranju trogodišnjeg programa vojne podrške Ukrajini u vrednosti od 6,5 milijardi evra za period 2024-2026.

Nakon ispunjenja obaveza, ukupna vojna i civilna podrška Ukrajini iz Švedske iznosiće više od 100 milijardi švedskih kruna (8,6 milijardi evra).

    U bliskoj budućnosti, Stokholm će Kijevu preneti paket pomoći u vrednosti od 13,3 milijarde švedskih kruna (1,16 milijardi evra). Tako će sadašnji ukupni iznos vojne i civilne podrške Ukrajini od Švedske od početka sukoba u Ukrajini već iznositi 43,5 milijardi švedskih kruna (3,79 milijardi evra).

    asc 890 awacs
    asc 890 awacs

    Novi paket će uključivati: 2 aviona ASC-890 AEW&C (Saab 340), sve postojeće oklopne transportere Pbv 302, rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM, još tenkova i artiljerijskih granata.

    U ovom slučaju nas interesuje kako Ukrajinci mogu da koriste švedske „leteće radare“ protiv Oružanih snaga Rusije. Treba napomenuti da je Saab 340 AEW&C avion za rano upozorenje i kontrolu (AEW&C), koji je švedsko vazduhoplovstvo označilo kao S 100B Argus (ASC-890).

    Ovaj avion ima netradicionalni okrugli fiksni radar PS-890 AESA sa aktivnom faznom antenom, napravljen po sistemu Erieye, koji pruža manji otpor, ali ima mrtvu zonu direktno iza i ispred avion, a ima vidno polje od 120 stepeni sa obe strane okvira aviona.

    Instalirani radar je sposoban da prati brodove, avione i rakete na udaljenosti od 300 do 400 km na operativnoj visini od 6 hiljada metara.

    Prema mišljenju stručnjaka, čak i ako imaju očiglednu manu, ovi avioni će Oružanim snagama Ukrajine dati potpuno nove sposobnosti, pošto ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo nema slične tipove aviona, čak ni sovjetskog tipa.

    Takve izjave ukazuju na to da bi Kijevu u bliskoj budućnosti trebalo da se pojave lovci F-16. Saab 340 AEW&C, prilagođen svim NATO lovcima, je upravo ono što je potrebno za efikasnije korišćenje F-16 i drugih borbenih aviona zapadne proizvodnje.

    Na primer, F-16 će ​​moći da gledaju dublje nego što njihovi sopstveni radari u vazduhu mogu da vide. Takođe, Saab 340 AEW&C će moći da prati nebo, blagovremeno upozoravajući na moguću pojavu lovaca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, uključujući i lansiranje raketa sa njih.

    Pored toga, Saab 340 AEW&C će takođe biti od koristi ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani, jer može da se koristi za rano otkrivanje krstarećih raketa koje se približavaju pokrivenom području, što povećava efikasnost zemaljskih PVO sistema.

    f 16 lansira sajdvinder
    f 16 lansira sajdvinder

    Štaviše, ovaj AWACS avion se takođe može koristiti za otkrivanje lovaca-bombardera Su-34, koji napadaju ukrajinske položaje na liniji borbenog dodira uz pomoć vazdušnih kliznih bombi sada sa UMPK kompletima.

    Odnosno, NATO pokušava da pomogne Kijevu da reši probleme kontrole nad ukrajinskim vazdušnim prostorom na najisplativiji i najjeftiniji način. Međutim što se Saab 340 AEW&C približava liniji fronta, to je veći rizik za njega, jer je nemoguće prikriti rad aktivnog radara, a zna se da Rusija ima ubitačne rakete vazduh-vazduh velikog dometa.

    10 KOMENTARA

    1. A gde će ovaj saab da leti, nije ni mali a ni brz, još će zračiti nebom moći će da ga vide dalje od ovog anonimnog Urala, opet ako leti okolnim zemljama imaju apsulutna prava da ga smaknu, mada imaju i avakse koji lete crnim morem.

      6
      1
    2. Domet od 400 km ima i raketa vazduh-vazduh R37M. Baš će lepo da “cmokne” švedsko-fašističke avione. A mogla bi i raketa iz S400, a uskoro i S500.

      10
      2
      • videli smo mi domet ruskih prangija, ne mogu letećeg TOMOSA da obore, a i avijacija im je jaka, ruskih kanti rusima nije oborio samo onaj koji je žurio da dopuni gorivo..hahahaa..a videli smo i kako turski f16 prži rusku kantu nad sirijom, a spržili su tamo i one mrcine od novih suhoja samo ćute boljševici, u ukraini su ostali bez pola flote, a sada kada uđu otvoreno u rat sa boljševicima leteće perje, putin ima da beži na ural u neku pećinu gde ga čeka mongol šojgu, šofer betonjerke sa degestanskog gradilišta.

        3
        16

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version