Naslovna Novosti Ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima F-16, a već stiže...

Ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima F-16, a već stiže loša vest: Kijevu 2024 samo jedna eskadrila

18
ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima f 16, a već stiže loša vest kijevu 2024 samo jedna eskadrila
ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima f 16, a već stiže loša vest kijevu 2024 samo jedna eskadrila
google news

Šta ukrajinsko vazduhoplovstvo može da uradi sa 10-26 lovaca protiv minimum 300 ruskih aviona koji svakodnevno deluju iznad zemlje?

Iako Ukrajina slavi dolazak prvih zapadnih aviona F-16 na svoje tlo, novi podaci otkrivaju da će Kijev po svoj prilici dobiti samo jednu eskadrilu takvih lovaca do kraja 2024. godine.

Konkretno, očekuje se da će ukrajinsko vazduhoplovstvo biti ohrabreno sa 10 do maksimum 26 lovačka aviona F-16, daleko manje od 128 koliko je zahtevo ukrajinski predsednik Zelenski.

Jedan izvor je rekao da će Ukrajina dobiti 6 jedinica F-16 ovog leta, a 20 do kraja godine. Shvatate da se 26 letelica neće promeniti (skoro) ništa na bojnom polju, pošto je to užasno mali broj.

Da bolje razumemo, Rusija koristi minimum 300 različitih letelica u Ukrajini svakog dana za razne misije.

Koje će uloge obavljati kijevski F-16?

Stručnjaci navode da se od ukrajinskih lovaca F-16 očekuje da preduzmu 2 vrste misija na bojnom polju: defanzivne i ofanzivne.

f 16 u hangaru
f 16 u hangaru

U prvoj, odbrambenoj ulozi, ukrajinski F-16 će ​​poleteti naoružani projektilima vazduh-vazduh da obaraju ruske rakete koje pristižu. Tako će ojačati protivvazdušni štit zemlje, dopunjujući sposobnosti kopnenih sistema protivvazdušne odbrane.

U ofanzivnoj ulozi sada, ukrajinski piloti bi mogli da koriste svoje zapadne aparate za bacanje bombi ili projektila na ruske položaje. Sa zapadnim lovcima, Kijev će navodno moći da izvodi napade na mnogo većim dometima, dok će u mnogim slučajevima udari pokazati veću preciznost, garantuju zapadni stručnjaci.

Međutim, nove „igračke“ Ukrajinaca takođe imaju značajna ograničenja, što znači da neće moći da preuzmu sve vrste misija. Dobar primer su operacije iznad Crnog mora.

Ruski stručnjaci naglašavaju da zbog svog ograničenog dometa ukrajinski F-16 neće moći da stignu preko celog Crnog mora. Ovo je Ahilova peta novih ukrajinskih boraca.

Njihova jača strana se sada zove Saab 340 AEW&C. Reč je o AWACS špijunskom nadzornom avionu, koji je Švedska poklonila Ukrajini.

Konkretno, Stokholm je Kijevu isporučio 2 takva aviona za koje se očekuje da će Ukrajincima umnožiti sposobnosti svojih lovaca F-16. Očekuje se da će ova dva špijunska aviona postati „oči i uši” ukrajinskih pilota.

Tri glavna problema za ukrajinske F-16

Sa druge strane, visoki zvaničnik NATO-a naveo je tri glavna problema sa kojima se Ukrajina suočava.

Prvo, avione je potrebno modernizovati u zavisnosti od zadataka Oružanih snaga Ukrajine, bilo da se radi o izviđanju ili učešću u borbi.

Drugo, Ukrajina nema duge, visokokvalitetne piste potrebne za upravljanje F-16. Takvi aerodromi bi bili „dobre, sočne mete“, a Rusi su već pogodili neke od njih.

borispolj medunarodni aerodrom u kijevu
borispolj medunarodni aerodrom u kijevu

Treći izazov je složena logistika, uključujući potrebu za rezervnim delovima, zahteve za održavanje i pronalaženje kvalifikovanih inženjera, rekao je Džim Taunsend, viši saradnik Centra za novu američku bezbednost.

Drugi zvaničnik NATO-a je primetio da Ukrajina pokušava da postigne za nekoliko meseci ono što obično traje tri do četiri godine.

Situacija se dodatno komplikuje promenom uslova na bojnom polju koje se odvijaju svakodnevno. Obe strane u sukobu sve više koriste bespilotne letelice, što takođe dovodi u pitanje izvodljivost nabavke skupih lovaca. Sa jačanjem ruske PVO, efikasnost F-16 bi mogla biti značajno smanjena.

Korišćenje ukrajinskih aviona F-16 sa NATO aerodroma?

U pitanju je potez koji bi sa sobom mogao da nosi značajne strateške i političke posledice, ne samo po direktne učesnike i sponzore ovog sukoba, veći i šire. Ako se to dogodi, rizikuje se direktno uključivanje NATO-a u sukob sa Rusijom, što bi moglo dovesti do sveopšteg vojnog sukoba ili čak nuklearnog rata. Ali u svakom slučaju to bi izazvalo:

  • Eskalaciju sukoba: Upotreba NATO baza za operacije protiv Rusije može se smatrati od strane Moskve kao direktno vojno učešće NATO-a u sukobu. To bi moglo dovesti do eskalacije, jer bi Rusija odgovorila napadima na baze NATO-a ili druge strateške pozicije zemalja članica NATO-a.
  • Odmazde i odvraćanje: Rusija može uzvratiti zemljama NATO-a koje dozvoljavaju korišćenje svojih aerodroma, povećavajući rizik od sveopšteg sukoba. Međutim, pretnja odmazdom takođe može delovati kao sredstvo odvraćanja, sprečavajući korišćenje NATO aerodroma za operacije.
  • Jačanje kolektivne odbrane: Uključivanje NATO-a može dovesti do povećane spremnosti i jačanja odbrambenih snaga zemalja članica, jer će one morati da se zaštite od mogućih ruskih napada.
  • Takođe, Kremlj je više puta spominjao upotrebu nuklearnog oružja u slučajevima za koje smatra da se suočavaju sa strateškim pretnjama. Iako upotreba nuklearnog oružja ostaje malo verovatna, povećana retorika o nuklearnim pretnjama jeste razlog za zabrinutost. Podsetimo, iz Rusije su već stizale pretnje da će se ovi avioni smatrati strateškom pretnjom jer mogu da nose rakete sa nuklearnim bojevim glavama.
kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16
kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16

U zaključku, korišćenje NATO aerodroma za operacije u Ukrajini zaista povećava rizik od direktnog umešanosti NATO-a u sukob i može dovesti do rata sa Rusijom.

Međunarodna zajednica i zemlje koje su uključene moraju ozbiljno da shvate ove izjave-pretnje Rusije i da se pripreme za moguće posledice, istovremeno jačajući diplomatske napore za deeskalaciju sukoba.

18 KOMENTARA

  1. Stiže im eskadrila radi testiranja uspeha u akcijama i da bi se utvrdilo koliko bi aviona i raketa trebalo za direktan masivni napad na Rusiju. Ti je samo jedna proba, test radi dalje analize direktnog napada. Nato sada traži saveznike sa svih strana sveta kako bi napad bio sveobuhvatan i kako bi se mogla naći rupa u odbrani Rusije. Sve ostalo je samo igra! Sada je veći prioritet Tramp, kako ga se rešiti i verujem da napadi na njega su tek počeli, najgore što mu proradila sujeta, a zbog nje je izgubio prošle izbire! Plašim se da je svakog trenutka moguć sledeci napad, on MORA biti uklonjen ili sve propada! Vidi se da su u sve umešane i službe a puka je sreća što nije mrtav, ali ponavljam, on je najveća pretnja neuspeha zapada da uništi svet, mora mu se ukazati na opasnost, jer je on ne vidi!!!

    6
    1
    • Ne radi se ovde samo o iscrpljivanju NATO Rusija. Ne znam zašto se konstantno favorizuje taj pogrešni narativ savez protiv pojedinca. To je medijska patka. Sve je to u sklopu čiste propagande. Pravilno bi bilo SAD protiv Rusije, ili NATO protiv ODKB-ŠOS, koji su vrlo realan i kohezivan savez koji postoji na Istoku. Zašto mislite da je NATO kohezivniji od ODKB-ŠOS, tz istočni NATO, kako ga neki još zovu? Mi kohezivnost NATOa nismo realno nikad videli, osim kada treba da se napadnu oni 100X slabiji od SAD, dok ove na istoku jesmo. Teško je poverovati da bi Vašington, London, Pariz popili Bulavu zbog tamo neke Bugarske, ili Rumunije, ili recimo Helsinkija. Sa druge strane, mi smo videli da je u Januaru 2022ge i pre ruske SVO u Ukrajini, kada je vojska terorista od čak 20 000 ljudi napala Kazakstan, ODKB-ŠOS odreagovao i okolne države ODKBa i Kina su poslale vojnike u Kazakstan, koji su za manje od 48 sati rešili sve. Nemojte da se zanosite da će neko na pravom Zapadu da uništi svoj komfor zbog nekih tamo Rumuna, Bugara, Poljaka i ostale Ciganije. Član 5 je samo na papiru takav, ali nikad nije realno aktiviran, dok takav analogni član sa druge strane jeste. Ovo jeste rat iscrpljivanja, ali međusobnog iscrpljivanja Zapad NATO protiv Istok ODKB-ŠOS, koji ovde ne ide na ruku ovim prvim. Stvar je u tome što ova organizacija ODKB-ŠOS ima nekih 4 milijarde ljudi, što je pola planetarne populacije, a takođe je i čitav globalni Jug sa njima. Sa druge strane, čitav Zapad ima najviše 800 miliona ljudi, što je samo ⅒ svetske populacije, dok su im ostalih 9/10 protivnici. Neka čitav NATO i saveznici kao što su Japan i Južna Koreja, koji su u suštini kolonije imaju svi zajedno i milijardu stanovnika, svih ostalih ima preko 7 milijardi ljudi. Ovo iscrpljivanje im ne ide na ruku i od početka se zna ko će koga tu iscrpeti. Nisu tu u pitanju neke fiktivne pare, već realni resursi, koje Zapad sa saveznicima nema. Takođe su u evroazijskom prostoru i prva, treća, četvrta i još neke jake ekonomije sveta.

    • Kinžal i nije raketa tog tipa da ga obara starudija kao što je F16. Kinžal je raketa hipersoničnog tipa i vazduh zemlja primene. U vazdušnoj borbi se koriste druge ruske rakete vazduh vazduh. Takođe se nad F16 primenjuje klasični ruski PVO S400. Zapadni, Severni i Južni vojni okruzi su puni S400 i S500 baterija, a postoje i Morfeji i Kubovi.

  2. A šta će im više kada će ove godine obuku zavrsiti 20 pilota ? Bitna stvar jod F-16 je što je to nepresušan izvor aviona jer ih svi polako povlače i slaće ih Ukrajincima. Smanjite malo rusofiliju u tekstovima.

    6
    5
    • a plus to jedan f16 kao ratna mašina zamenjuje 3 sovjetske kante, tako da ukraincima je dovoljno 50 ak.jer račinamo da će pola od onih ruskih kršina da poada samo..

      1
      12
      • To možda ako bi ste te F16 vratili u daleku prošlost kada su postojale te sovjetske kante. Odavno ne postoji ni Sovjetski Savez, a kamoli sovjetske kante, kako ti klinac kažeš. Ruska Federacija ima najbolju i najmoderniju aero i kosmičku tehnologiju. Malo informisanja molim. Da si inženjer znao bi to.

  3. Sve radnje oko Ukrainskg fronta su u cilju iscrpljivanja Rusije. Što duža pat pozicija i nikako preterano ne izazivati Rusiju ali stalno i konstantno dodavati ulje na vatru što opet jako opterećuje Rusku ekonomiju. Uzgred ni ljudski gubitci nisu mali što dodatno komplikuje situaciju. Juče je Rusija morala da podigne porez PDV sa 20% na 25% što je signal da je rat strašno iscrpljuje a sankcije polako ali sigurno drastično smanjuju prihode Rusiji.

    4
    9
    • Zanimljivo je to iscrpljivanje ruske ekonomije, a Rusija je četvrta ekonomija sveta, što su zvanični podaci Svetske Banke.

  4. Ukrajini ne mogu da pomognu ni 100 naj novijih Rafala, rusi kontrolišu baš sve nad teritorijom Ukrajine. Samo je pitanje koliko će dugo ti avioni ostati u vazduhu, prvi koji se vrate sa misija da slave kao novi život.

    20
    1
  5. Украјинци најављују неку офанзиву за крај августа и почетак септембра и то ће им бити последњи трзај и вероватно да ће у тој офанзиви покушати да употребе и те авионе .

    22
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version