Naslovna Novosti F-16 u Ukrajini: Koje će naoružanje zapadnih lovaca predstavljati Rusima ozbiljnu pretnju?

F-16 u Ukrajini: Koje će naoružanje zapadnih lovaca predstavljati Rusima ozbiljnu pretnju?

12
f 16 naoružanje
f 16 naoružanje
google news

Nedavni izveštaji o mogućem obavljenom transferu lovačkih aviona F-16 u Ukrajinu izazvali su značajnu pažnju kako u međunarodnim medijima tako iu vojnim krugovima.

Pojava možda najpoznatijih lovaca na svetu na ukrajinskoj teritoriji mogla bi značajno da promeni odnos snaga u regionu i stvori nove izazove za ruske oružane snage.

Poslednjih dana u međunarodnim medijima pojavili su se izveštaji o mogućim izvršenim udarima lovaca F-16 na ukrajinskoj teritoriji. Jedan od prvih koji je ovo prijavio je stručnjak za avijaciju i odbranu Ksavijer Titelman.

U ovom tekstu stavljamo fokus na analizu naoružanja kojim F-16 može biti opremljen i potencijalne pretnje koje ono predstavlja za ruska kopnena, vazdušna i pomorska sredstva.

Naoružanje lovaca F-16

Lovac F-16, koji je razvila američka kompanija Dženeral Dajnamiks (sada Lokid Martin), jedan je od najsvestranijih i najrasprostranjenijih lovačkih aviona na svetu.

Opremljen je širokim spektrom naoružanja koje mu omogućava da obavlja različite borbene misije, uključujući vazdušnu borbu, udare na kopnene ciljeve i podršku pomorskim operacijama.

Glavno oružje F-16 uključuje rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i bombe sa različitim sistemima za navođenje. Među raketama vazduh-vazduh su AIM-120 AMRAAM i AIM-9 Sidewinder.

AIM-120 AMRAAM (napredna raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa) je aktivna radarsko vođena raketa srednjeg dometa koja može efikasno da gađa vazdušne ciljeve na udaljenosti do 180 kilometara.

AIM-9 Sidewinder je infracrvena vođena raketa za bliska dejstva, dizajnirana da uništi manevarske ciljeve na malim dometima.

Za napad na zemaljske ciljeve, F-16 može da koristi rakete AGM-65 Maverick i AGM-88 HARM, kao i JDAM (Joint Direct Attack Munition) i Paveway bombe.

AGM-65 Maverick je infracrvena ili televizijska vođena raketa dizajnirana da gađa oklopne ciljeve kao što su tenkovi i oklopni transporteri.

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) je dizajnirana da uništi radarske stanice i sisteme protivvazdušne odbrane, što je čini izuzetno efikasnim u suzbijanju neprijateljske odbrane.

agm 88 harm
agm 88 harm

JDAM i Paveway bombe su opremljene GPS i laserskim sistemima za navođenje, koji obezbeđuju visoku preciznost udara na statične i pokretne mete.

JDAM je skup opreme koja pretvara konvencionalne bombe sa slobodnim padom u preciznu vođenu municiju, dok je Paveway porodica laserski vođenih bombi koje pružaju visoko precizne udare.

Neka od ovih oružja su već korišćena adaptirana na ukrajinske lovce sovjetske proizvodnje, međutim, očigledno je da će se Kijev fokusirati na upotrebu oružja dugog dometa.

Pretnje ruskim kopnenim objektima

Pojava lovaca F-16 u Ukrajini predstavlja značajnu pretnju ruskim kopnenim ciljevima. Rakete AGM-65 Maverick i JDAM bombe mogu da gađaju oklopne ciljeve kao što su tenkovi, oklopni transporteri i artiljerijske instalacije.

Ako se pre toga Kijev fokusirao na napade na komandna mesta, sada će moći masovno da koristi ovo oružje.

Rakete AGM-88 HARM predstavljaju posebnu pretnju za ruske sisteme protivvazdušne odbrane i radarske stanice. Ove rakete su dizajnirane da unište izvore radarskog zračenja i mogu efikasno da potisnu odbranu, međutim, ruska vojska je već naučila kako da im se suprotstavi i ovo raketno oružje im više ne predstavlja ozbiljnu pretnju.

Pored toga, lovci F-16 mogu koristiti Paveway vođene bombe za ciljane udare na kritične ciljeve kao što su mostovi, elektrane i komunikacioni centri.

Međutim, zbog malih dometa, malo je verovatno da će Oružane snage Ukrajine rizikovati da lete avionom na visinu direktno pod pretnjom od ruskih sistema PVO.

Pretnje ruskom vazduhoplovstvu

Lovci F-16 opremljeni raketama AIM-120 AMRAAM i AIM-9 Sidewinder predstavljaju ozbiljnu pretnju po ruska vazduhoplovna sredstva.

AIM-120 AMRAAM ima veliki domet i preciznost, što predstavlja možda i najveću pretnju, posebno za avione koji deluju u zoni linije borbenog dodira.

aim 9 sidewinder
aim 9 sidewinder

AIM-9 Sidewinder je dizajnirana za blisku borbu i opremljena je infracrvenim navođenjem, što je čini efikasnim protiv manevarskih ciljeva.

Međutim, domet ovih raketa je relativno kratak, pa će ih Kijev najverovatnije koristiti za presretanje ruskih krstarećih raketa i dronova.

Pretnje ruskim pomorskim sredstvima

Pomorski ciljevi bi takođe mogli da budu gađani avionima F-16. Upotreba protivbrodskih projektila kao što je AGM-84 Harpoon omogućava F-16 da pogađa brodove i plovila na velikim udaljenostima.

Harpoon AGM-84 je raketa opremljena aktivnim radarskim navođenjem i može da gađa ciljeve na udaljenostima do 280 kilometara, što je čini efikasnim protivbrodskim oružjem.

Stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će SAD preneti takve moderne rakete u Kijev, ali čak i na relativno kratkim udaljenostima do 150-160 kilometara to će definitivno stvoriti izvesnu pretnju ruskim brodovima.

F-16 u Ukrajini može da predstavlja ozbiljnu pretnju ruskoj kopnenoj, vazdušnoj i pomorskoj imovini. Ova sredstva se nikako ne mogu potceniti, posebno ako se uzme u obzir da Zapad nastoji da Rusiji nanese maksimalnu štetu i poraz.

Kako se za sada ruske trupe suprotstavljaju F-16 pretnji?

Rusi smatraju da je jedan od efikasnijih načina da se neutrališe pretnja koju predstavlja F-16 uništavanje ukrajinskih aerodroma.

Aerodromi su ključni vojni infrastrukturni objekti koji podržavaju skladištenje, održavanje i lansiranje lovaca. Uništavanje ili privremeno onesposobljavanje aerodroma može značajno umanjiti borbenu efikasnost ukrajinskih aviona i otežati izvođenje borbenih zadataka i logističku podršku.

Za postizanje ovog cilja Rusi koriste integrisani pristup koji uključuje različite vrste naoružanja i taktička rešenja. Na malim udaljenostima, glavna sredstva za uništavanje aerodroma mogu biti artiljerija, klizne bombe i višestruki raketni sistemi (MLRS).

Šema pokazuje da je glavna meta raketa i dronova oblast hmeljnicki – aerodrom starokonstantinov, gde su odjeknule eksplozije
Šema pokazuje da je glavna meta ruskih raketa i dronova tog dana bila oblast Hmeljnicki – aerodrom Starokonstantinov

Na srednjim udaljenostima, taktičke rakete i vazdušni udari su efikasno rešenje. Za velike domete se koriste krstareće i balističke rakete, sposobne da pogode objekte na velikim udaljenostima.

Preporučljivost napada na aerodrome Oružanih snaga Ukrajine leži, pre svega, u ometanju rada infrastrukture, jer u tom slučaju lovci neće moći da polete. Prema mišljenju ruskih stručnjaka, upravo zahvaljujući ruskim udarima po aerodromima, Kijev još uvek nema ove letelice.

Iz očiglednih razloga, aerodrom se ne može uništiti, ali ruski stručnjaci smatraju kako redovni udari mogu pomoći da se minimiziraju šanse da ukrajinske trupe koriste zapadnu avijaciju.

12 KOMENTARA

  1. Ne verujem da Rusi mogu imati problema sa njima,tj. Rusi će im rušiti 5 za 1.

    2
    1
  2. I tako jednog dana kad im dosadi f16 svaki taj aerodrom a pogotovo na granicama NATO zemalja biće počašćen taktičkom nuklearnom bombom..

    13
    3
    • A pola časa kasnije nestat će u taktičkim nuklearnim udarima nekoliko desetaka omanjih ruskih gradova ! 🤗🇺🇦🇺🇸😄

    • A pola časa kasnije nestat će u taktičkim nuklearnim udarima nekoliko desetaka omanjih ruskih gradova ! 🤗🇺🇦🇺🇸😄

  3. Ma koja pretnja od F-16 ,i njih će Rusi sve da poskidaju,a naročito jer Ukrajinci i nemaju više aerodrome za njih!!!

    10
    7
  4. Agm 65 Maverik ima i naša Vojska još od osamdesetih godina. Nosi ih J 22 Orao. A Harm je izvikana raketa, spora, koja je u Specijalnoj vojnoj operaciji pokazala svoju neefikasnost. I lako je obarana. A F16, u bilo kojoj modifikaciji, uključujući i Vajper, ne može da se nosi sa Mig 31Bm, Su35S, Su 30Sm2, koji nose rakete v-v R37M dometa 400 km (Mig 31Bm ih nosi 6), odnosno R77M, dometa 190 km. A tu je i slojevita PVO, sa S400, S300V4, S300Pmu2, BUK M3…

    31
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version