Naslovna Novosti Kada F-16 počnu da napadaju Rusiju sa teritorije NATO zemalja, kako će...

Kada F-16 počnu da napadaju Rusiju sa teritorije NATO zemalja, kako će Moskva odgovoriti?

NATO planira da „sakrije“ rezerve F-16 u svojim bazama kako bi sprečila Rusiju da ih uništi

9
zelenski f 16
zelenski f 16
google news

Dok se Ukrajina priprema da primi prve zapadne lovce F-16, NATO će verovatno stacionirati neke od ovih letelica dalje od Ukrajine u svojim vazduhoplovnim bazama. Na taj način će pokušati da ih zaštiti od mogućih ruskih napada, prenose strani mediji.

Sergej Holumbcov, viši oficir u komandi ukrajinskog vazduhoplovstva, nedavno je rekao da će neki od zapadnih F-16 koje će Kijev dobiti biti stacionirani u stranim vazdušnim bazama radi zaštite od mogućih ruskih napada.

Ne precizirajući tačan broj letelica koje će se nalaziti van Ukrajine, on je dodao da će „određeni broj lovaca biti smešten u bezbednim vazduhoplovnim bazama van Ukrajine kako ne bi bili gađani. Ovo će formirati našu rezervu, koja će, ako se smatra neophodnim, zameniti neispravne avione tokom rutinskog održavanja.”

Holumbcov je rekao da je Ukrajina spremna za F-16 koje će dobiti ove i sledeće godine. Prema Ukrajincu, broj potpuno obučenih pilota će odrediti broj F-16 koji će se bazirati na ukrajinskoj teritoriji.

To zvuči sasvim logično, jer očigledno nema razloga da u Ukrajini bude više lovaca F-16 nego što ima kompetentnih ukrajinskih pilota. Ako bi se to uradilo, jedina svrha koju bi ovi avioni mogli da služe bila bi da postanu mete ruske vatre.

ukrajinsko vazduhoplovstvo lovci f 16 biće smešteni u podzemnim skloništima u ukrajini
Neki lovci f 16 biće smešteni u podzemnim skloništima u ukrajini

„Napravili smo naše proračune i tačno znamo koliko ćemo pilota imati, koliko ćemo inženjera imati, koliko ćemo imati osoblja za održavanje piste“, dodao je oficir.

Podsetimo, nekoliko zemalja članica NATO-a, među kojima su Danska, Holandija, Belgija i Norveška, obećale su Kijevu desetine lovačkih aviona F-16 besplatno. Ove letelice su američke proizvodnje i očekuje se da će ih ukrajinsko vazduhoplovstvo koristiti za različite misije.

Očekuje se da će prva serija uključivati danske F-16 koji će ovog leta stići na ukrajinsko tlo.

Planirano je da se isporuke nastave do sledeće godine, međutim, kako nedavno saznajemo, neki zapadni avioni će biti prebačeni u baze za obuku NATO-a van države, verovatno baze u blizini Ukrajine. Upravo u tim bazama će ukrajinski piloti i pomoćno osoblje verovatno završiti obuku.

NATO plan

Plan NATO-a da postavi lovce F-16 u vazdušne baze u susednim zemljama Ukrajine na prvi pogled deluje hrabro i dobro promišljeno. Međutim, u stvarnosti, ona je puna mnogih ranjivosti koje će ruska vojska i obaveštajci pokušati da obrnu u svoju korist.

Ideja o korišćenju NATO aerodroma u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj za napade na Rusiju nije samo vojna provokacija, već i strateška greška koja bi mogla da dovede do katastrofalnih posledica.

Taktika NATO generala je suštinski jednostavna i deluje logično. Ukrajinski aerodromi nisu pogodni za F-16 zbog zastarele infrastrukture, a rizici ruskih raketnih napada na takve baze su izuzetno visoki.

Tako su saveznici Ukrajine odlučili da stacioniraju avione na aerodromima NATO-a, računajući na to da se Moskva neće usuditi da napadne teritorije zemalja članica Alijanse. Međutim, ovde stvari postaju opasne.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža

Prvo, uprkos svim uveravanjima o nepovredivosti savezničkih obaveza, u realnosti nisu sve članice NATO spremne da uđu u direktnu konfrontaciju sa Rusijom oko Ukrajine.

Ova svest bi mogla da igra ključnu ulogu u donošenju odluka o potencijalnim napadima na NATO aerodrome. Drugo, korišćenje stranih aerodroma za napade na Rusiju učiniće ove objekte legitimnim ciljevima ruske vojske, što je predsednik Vladimir Putin više puta isticao.

Testiranje Moskve

Zapadni vojni analitičari i eksperti dobro su svesni da svaki prelazak „crvene linije“ može da povuče ozbiljne posledice, međutim ta linija se sve više pomera, a Rusi su idalje obazrivi.

Raspoređivanje F-16 u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj je test snage. NATO želi da se uveri da Rusija ne reaguje na njihovo sve slobodnije ponašanje. Međutim, istorija pokazuje da se takve provere često završavaju katastrofalno.

Boris Rožin (Telegram kanal Colonelcassad) tvrdi da će u početku samo male grupe lovaca biti stacionirane u bazama NATO-a kako bi se procenila reakcija Moskve. U nedostatku ozbiljnog odgovora, broj letelica će se povećati.

Problem za Ruse: Nemoguće dokazati da se poletanja izvode specijalno za napade

Zapadni generali se nadaju da će se Rusija ograničiti na diplomatske note i izjave. Očigledno je da je Zapad već prekršio mnoge ruske „crvene linije“ i da nije dobio adekvatan odgovor, što isključuje mogućnost da se ubuduće udari na rusku teritoriju izvode direktno iz vazdušnog prostora NATO-a.

Rusija je više puta najavljivala da će smatrati legitimnim vojnim ciljevima sve strane aerodrome sa kojih polete avioni za napad na njihovu teritoriju.

Ako neprijatelj koristi teritoriju treće zemlje za napad, ta teritorija automatski postaje deo sukoba. Ovo je činjenica koju svi, pa i NATO stratezi, vrlo dobro razumeju.

Putin je jasno izneo stav Rusije: ako borbeni avioni polete iz NATO baza da napadnu ruske položaje, te baze će biti uništene.

f 16
f 16

General Andrej Kartapolov, šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume, takođe je naglasio da Rusija zadržava pravo da udari na aerodrome u Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji ako odatle krenu avioni u napad na Rusiju, međutim, tu postoji i „slaba tačka“ – da se dokaže da se poletanja izvode specijalno za napade je nemoguće.

Nejasno je ko će tačno upravljati ovim avionima — ukrajinski ili NATO piloti. Zvanično se navodi da su to Ukrajinci, ali s obzirom na nedostatak obučenjih pilota, velika je verovatnoća prisustva pilota NATO-a. To znači direktnu umešanost NATO-a u sukob, što situaciju čini još eksplozivnijom.

9 KOMENTARA

  1. Rusi svoje ispucali,imali 2,5 godine bonus,nisu uradili nista,Putin cak trazi Ukri da napuste 4 oblasti pripojene Rusiji,sto je za svetsku silu blamaza,gubitak autoriteta.Naravno da Ukri nece da napuste.Ce ratuju za svaki gradic ,mesecima.Zapadu se izgleda zuri ,uporedo sa pojacanim udarima na Rusku teritoriju,ceka se ulazak F-16 u borbu.Izrael napravio dosta uslugu Rusima,kocenjem isporuka oruzja do nedavno.A Paranovinari jedne televizije i njihovi gosti kvaziexperti ,pljuju Izrael svaki dan,reklamiraju Iran,hamas,hezbolah,dovode neke mule u studio,srbomrzce itd.

    4
    8
  2. Та, на све је недвослисмено и јасно одговорио руски председник В.В. Путин. Овде заиста ништа нема нејасно свакоме ономе ко мисли својом главом, под условом да није шупља.
    Авиони немају одакле да полете са украјинских простора – јасно је да јасније не може бити! Полетаће, ако тамошњи властодршци остану докраја неодговорни према Пољацима, Румунима, Бугарима. Из Немачке, Британије и сл. НАТО држава тешко да ће се усудити тамошњи владари за нешто такво – за разлику од топовског меса у наведене три земље.
    Друга је ствар што западни мудровани у стилу оне наше народне изреке “ништа теже није пронаћи до ствари коју си сам од себе сакрио – затурио” хоће нешто да “сакрију” од себе лично и од светске јавности!? Какви су то неуми, да се човек мора присетити познате Волтерове изреке, који је иначе као мислилац имао велики број познаника међу ондашњом европском, елитом 18. века: Да зна свет ко са њим све управља, многи би умро од страха! Данас је стање кудикамо горе, не само због катаклизмичног оружја, него што је данашња јавност неопростиво глупо своју судбину препустила овима што код њихових очију, упитне им интелигенције сигурно, лажући сами себе, свет миц по миц гурају у стровалију.

      • Мислим да је мислио од Хрватске. И они нешто као потпомажу Украјину. Траже бика.

        8
        2
    • Као и увек до сада. А, ви се спремајте се за још један поход на Русију. Није вам довољно што вам је један дрон, као случајно, пао усред Загреба. Та кршина је прелетела две Нато земље и пала у трећу, а да нико није ни трепнуо. Затвори очи и помисли на нешто што лети 3,5 км у секунди. А, има и бржих. Ви Хрвати сте дефинитивно неизлечиви.

      13
      1
    • Nadala se lisica da ovnu otpadnu muda čekala ceo dan 🌅 sunce zađe muda se povukošeovan ode na spavanje lisica 🦊 ostade gladna..A i vi koji Rusiji želite 😈 to zlo će platiti narod Evrope ..Amerika nikom dobro nije donela samo krv I ruševine vidi se da ste slepi kod očiju,da su sve ratove započeli da bi prodavali svoje 🔫oružje.

      9
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version