NaslovnaNovostiOpasna eskalacija! Dok prvi F-16 još putuju, Francuska ekspresno šalje lovce Mirage...

Opasna eskalacija! Dok prvi F-16 još putuju, Francuska ekspresno šalje lovce Mirage 2000-5 u Ukrajinu

Iznenađujući razvoj događaja, francuski borbeni avioni Miraž 2000-5 će verovatno biti isporučeni ukrajinskim vazduhoplovnim snagama u bliskoj budućnosti, prema obećanjima francuskog ambasadora u Ukrajini Gaela Vejsijera.

Ukrajinski piloti i tehničari će verovatno završiti obuku ranije nego što se očekivalo.

Versajski diplomata je rekao da će možda trebati nekoliko meseci da ukrajinski piloti i tehničari završe obuku, ali se očekuje da će prvi Miraž 2000-5 stići u Kijev pre roka.

Kombinacija pravdanja i obećanja gospodina Vejsijera za ukrajinsko glasilo Ukrinform zvuči ovako: „Shvatate da uprkos našoj želji da ovo uradimo što je pre moguće, postoje neka vremenska ograničenja koja se ne mogu zanemariti. Govorimo, naravno, o obuci pilota i osoblja za održavanje ovih letelica, procedurama koje će trajati mesecima“.

Za sada ne znamo tačan broj lovaca Miraž 2000-5 koje Francuzi nameravaju da prebace Ukrajincima, pošto je čak i sam ambasador odbio da komentariše ovo konkretno pitanje. Međutim, ukoliko se osvrnemo na ranije izveštaje, spominjano je čitavih 5 lovaca.

„Ceo program se sprovodi u bliskoj saradnji sa vojnim vrhom Ukrajine“, rekao je diplomata, misleći na inicijativu da se lovci „Miraž“ prebace u vazdušne snage države.

Miraž 2000-5 za Ukrajinu

Podsetimo, 6. juna ove godine francuski predsednik Emanuel Makron prvi put je najavio nameru da ove lovce pošalje u Ukrajinu. Francuski lider je tada izjavio da će obuka ukrajinskih pilota i tehničara trajati 6 meseci, dodajući da se očekuje da ta obuka počne uskoro.

mirage 2000
mirage 2000

Sada nove Vejsijeve izjave sugerišu da se proces odvija brže nego što se očekivalo, barem tako kažu ukrajinski izvori.

U francuskim medijima su se prvi put u martu pojavile glasine da žele da ukrajinski piloti treniraju u lovcu Miraž 2000. Međutim, komanda ukrajinskog vazduhoplovstva je tada demantovala relevantne izveštaje. Naravno, glasine su se ponovo pojavile krajem februara 2023. godine.

Danas francusko ratno vazduhoplovstvo ima ukupno 27 lovaca Mirage 2000-5 i 7 dvoseda Mirage 2000B. Od ova 34 lovca, nisu čak ni svi u potpunosti operativni. Neki izvori kažu da Francuska trenutno ima na raspolaganju samo operativnih 20 lovaca tipa Mirage 2000, koje su Francuzi takođe nameravali da povuku ukoliko ne odluče da ih pošalju u Ukrajinu.

Miraž 2000, koji će biti prebačen u Ukrajinu, mogao bi da igra ključnu ulogu u izvođenju dalekosežnih udara na ciljeve duboko u pozadini. Ove letelice su posebno opremljene za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa kao što je Storm Shadow.

Pored toga, Mirage 2000 je sposoban da baca AASM vođene bombe. AASM Hammer proizvodi kompanija Safran i predstavlja visoko precizno „hibridno oružje“ koje ima karakteristike negde između bombe i projektila vazduh-zemlja. Razvijena je za upotrebu kao precizno oružje.

Domet uništavanja takvih bombi je do 60-70 kilometara, a težina bojeve glave varira od 125 do 1000 kilograma. Time se značajno proširuju mogućnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za izvođenje ciljanih udara.

Lovac Mirage 2000 ukratko

Dassault Mirage 2000 je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je 1970-ih razvio Dassault. U službi u Francuskoj od 1984. godine, kao glavni borbeni avion francuskog ratnog vazduhoplovstva do 2010. godine.

U upotrebi je u nekoliko zemalja Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Linija za sklapanje Miraž 2000 zaustavljena je 2007. godine nakon isporuke poslednjeg aviona (poslednji Mirage 2000 isporučen je Grčkom ratnom vazduhoplovstvu 23. novembra 2007. godine).

dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva
dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva

Francusko vazduhoplovstvo zamenilo je avion Miraž 2000 višenamenskim lovcem Dassault Rafale, koji je ušao u službu 2006. godine.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2335 km/h
Domet:1445 km
Maksimalna visina leta:18.300 m

Varijante:

  • Miraž 2000C – lovac-presretač jednosed, osnovna modifikacija;
  • Miraž 2000B – dvosed za borbenu obuku modifikacije 2000C;
  • Mirage 2000D – udarni lovac-bombarder koji nosi konvencionalno oružje;
  • Miraž 2000E – višenamenski lovac dizajniran za izvoz;
  • Mirage 2000ED – dvosedna verzija za borbenu obuku modifikacije 2000 E;
  • Mirage 2000N – udarni lovac-bombarder, nosilac nuklearnog oružja;
  • Miraž 2000R – izviđački avion sa jednim sedištem;
  • Mirage 2000S – izvozna verzija 2000D, koja se proizvodi od 1994. godine;
  • Mirage 2000-5 – unapređena verzija za izvoz;
  • Mirage 2000-5F – unapređena verzija za francusko ratno vazduhoplovstvo, može da nosi MICA-EM vođene rakete sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje koja primenjuje princip “fire-and-forget/ispali i ne razmišljaj”;

Da li je Mirage opasnost za Ruse?

Postoji mogućnost da nabavka neće biti ograničena samo na ovu seriju, budući da francuske Vazdušno-kosmičke snage imaju još najmanje 60 udarnih oružja Mirage-2000D.

Sistemi upravljanja naoružanjem lovaca Mirage-2000-5 i Mirage-2000-9 omogućavaju upotrebu naprednijih borbenih raketa MICA-EM sa aktivnim radarskim glavama za navođenje (GOS) i MICA-IR sa infracrvenim glavama za navođenje.

Ove rakete imaju domet do 50-60 km i sposobne su za manevrisanje sa preopterećenjima do 50G zahvaljujući sistemima za skretanje vektora potiska gasnog mlaza. Ovo obezbeđuje presretanje vazdušnih objekata koji manevrišu sa preopterećenjima do 25G.

Napredna baza elemenata sistema kontrole naoružanja lovaca Mirage-2000-9 omogućava integraciju borbenih raketa MBDA Meteor ultra dugog dometa.

Ove rakete su opremljene ramjet motorima koji obezbeđuju veliku brzinu i manevarsku sposobnost na udaljenosti od 130-160 km od nosača, što je izvan mogućnosti ruskog R-77-1 i američkog AIM-120D.

Lovci Miraž-2000-5/9 opremljeni su savremenim višemodnim vazdušnim radarima RDI i RDI-2, koji su u stanju da detektuju vazdušne ciljeve sa ESR od 3 kvadratna metra na udaljenosti od 130-140 km.

aasm hammer
aasm hammer

Ovo ih, primera radi, stavlja u isti nivo sa ruskim Su-27SM i Su-27SM3. Kao rezultat toga, najefikasnije sredstvo suprotstavljanja ovim lovcima ostaće višenamenski lovci Su-35S, MiG-31BM i Su-30SM2, opremljeni raketama Vimpel R-37M, RVV-SD i R-27ER.

Pored toga, modifikacije Mirage-2000-5Mk2/9 mogu biti opremljeni optičko-elektronskim nišanskim sistemima Damocles u kontejnerima i taktičkim krstarećim raketama SCALP-EG (Storm Shadow) sa dometom do 250 km u verziji za izvoz i čak 560 km u verzijama za francusko vazduhoplovstvo.

Jednomotorna arhitektura pogona zasnovana na raketnom motoru na čvrsto gorivo SNECMA M53-P20 i lakoća održavanja omogućavaju upravljanje ovim aparatima sa regionalnih autoputeva u Zapadnoj Ukrajini, što može Rusiji da zakomplikuje proces suprotstavljanja ukrajinskoj floti aviona.

13 KOMENTARA

  1. Miraž 2000 i Mig-29 su bili na stolu kada se odlučivalo o kupovini lovaca sredinom 80-ih.Struka je bila za francuze,a politika za sovjete.Svi znamo ko je pobedio.

    5
    4
  2. Biće veoma veoma teško nabaviti bilo kakav avion za nase vazduhoplovstvo u narednom periodu.stvari se zahuktavaju,spram ovoga sto se desava u ukrajini i sve te zakulisne radnje,bice dobro ako uspemo da i mi od grka kupimo koji miraž,jer je izgleda do te.mere sve ispolitizovano da je nabavka iole boljeg aviona prosto nemoguca misija

    7
    1
    • Uči se ca 200 pilota po svetu na raznim yapadnim letilicama , na F16 a i na Mirage , pa i na F15 Eagle i Apache helikopterima samo se to javno ne priča !Heroji Ukrajine i Armija NATO su pre 6 meseci odlučili da strateške stvari koje će da se liferuju , javno ne najavljuju i ne kometarišu !Puno tog modernog oružja će da dođe u sledećem periodu i situacija za bednu rusku agresorsku vojsku će da budne sve teža i teža ! Cilj Ukrajinaca je da šta pre ubiju milijontog ruskog vojnika u Ukrajini , to bi mogli sledeće godine da dostignu !

      4
      14
        • Teši se, mržnja u njegovoj ustaškoj/munđoskoj blentari oće da eksplodira pa se samozavarava.

          5
          3
      • Od tih 200, 100 će da prebegnu u Rusiju a ostali će brzo biti u ruskim muzejima uništenog NATO oružja, tog “superiornog” 😂😂😂

        7
        3
      • Oprostite ali koje je to moderno oružje?
        Sve što ste nabrojali je najblaže rečeno sa pogonom na ugalj! Ako imate nešto pametno i konkretno da izjavite, ne bi bilo loše , ovako…..

        1
        5
      • Talentovano gloop komentar, vidi da je i sve ti tacno sva ta svemirska oruzja iz 80tih ima jedan ogroman problem koji ti i takvi ass cleaneri mogu resiti prijavo se i ti budi heroj ukraine lako je biti tastatura ratnik.

        4
        1
    • Druze ovo je samo reklama za moralnu podrsku Ukraincima a i evropljanima da pokazu jedinstvo, salju kante na nivou Mig-29 i Su-27 protiv mnogo modernijih i brojnijih Ruskih aparata.

      10
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave