NaslovnaNovostiRaketa R-37M oborila Su-27 kojim je upravljao jedan od najboljih pilota RV...

Raketa R-37M oborila Su-27 kojim je upravljao jedan od najboljih pilota RV Ukrajine, sada pokojni potpukovnik Vasiljuk

U ukrajinskom medijskom prostoru pojavila se čitulja potpukovniku Denisu Vasiljuku, prenose ruski izvori vesti. Oficir je važio za jednog od najboljih pilota ukrajinskog vazduhoplovstva i služio je u 831. brigadi taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi, potpukovnik je bio punopravni nosilac ukrajinskog ordena za hrabrost. Dakle, verovatno je više puta učestvovao u uspešnim misijama, budući da je dobio takve visoke nagrade.

Ukrajinski izvori pišu poslednje pozdrave nastradalom pilotu: “Načelnik štaba – prvi zamenik komandanta avijacione eskadrile, pilot 831. brigade taktičke avijacije, potpukovnik Denis Oleksandrovič Vasiljuk, 17. maja je poginuo prilikom izvršavanja borbenog zadatka. Вічна шана та пам’ять”.

Poznato je da je avion Su-27, kojim je upravljao Vasiljuk, oboren prilikom dejstvovanja. Kako navode ruski izvori oboren je raketom vazduh-vazduh R-37M velikog dometa. Koji lovački avion Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije je ispalio raketu, njie navedeno.

Raketu R-37M iako prvobitno dizajniranu za MiG-31 mogli su da nose i Su-30, Su-35 i Su-57.

U redovima ukrajinskih oružanih snaga jedan profesionalni pilot manje se može pokazati kao veliki hendikep, s obzirom na ograničen broj preostalih ali i godine potrebne da se kvalitetni piloti obuče.

S obzirom da je period obuke za vojnog pilota ovog nivoa veoma dug, gubitak za Oružane snage Ukrajine je prilično značajan. Posebno s obzirom na opštu situaciju u ukrajinskoj vojnoj avijaciji, za više od dve godine ratnih dejstava, ukrajinsko vazduhoplovstvo je izgubilo značajan deo letačkog osoblja, uključujući i najiskusnije oficire.

Broj borbenih aviona u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu takođe se smanjuje. Istovremeno, Zapad idalje nije isporučio obećane avione F-16, što zbog potrebe za obukom pilota i zemaljskog tehničkog osoblja, kao i trenutnog nedostatka odgovarajuće aerodromske infrastrukture.

su 27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva
su 27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva

Podsetimo, ukrajinski informativni resursi su u februaru mesecu pisali da je preminuo jedan od poslednjih “pilota-asova” Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Rikov. Pilot je navodno obavio više od 380 borbenih misija, ali je tadašnji let na Su-25 bio i njegov poslednji.

Smrtonosna Vympel R-37M

Kao i tada i sada je prema ruskim izvorima, ukrajinski lovac oboren raketom R-37M. Podsetimo, juče smo pisali o sve češćoj upotrebi lovaca Su-57 od strane ruskog vazduhoplovstva, međutim u ulozi gađanja kopnenih ciljeva.

Podsetimo, u prošlogodišnjem intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo. Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine tek na leto 2022. godine.

Raketa vazduh-vazduh R-37M dugog dometa posebno zabrinjava ukrajinske pilote, prema američkim medijima, koji su citirali ukrajinskog pilota MiG-29 koji ga opisuje kao „Jebeno opasne!”

Dok su ukrajinske vazduhoplovne snage razvile taktiku kako bi minimizirale pretnju koju predstavlja R-37M, ta taktika je samo ograničila sposobnost ukrajinskih pilota borbenih aviona da sprovode svoje misije.

„Pošto smo razumeli njihovu taktiku tokom gađanja ovim raketama (R-37M), kreirali smo naše tehnike da ih izbegnemo. Ipak, to ograničava naše sposobnosti da sprovodimo naše misije.

Naravno, ako manevrišemo, ne možemo da obezbedimo vazdušni napad ili nešto drugo, tako da je igra i dalje veoma, veoma, veoma teška u vazduhu i veoma rizična. Ako niste svesni lansiranja rakete, mrtvi ste“, rekao je za američke medije, sada takođe pokojni ukrajinski pilot MiG-29 sa pozivnim znakom „Juice“.

R-37M je raketa vazduh-vazduh velikog dometa sposobna da pogodi vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara.

Takođe je poznata kao AA-13 na Zapadu ili RVV-BD, oznaka koja se koristi za ruske varijante R-serije koje su se ranije proizvodile u Ukrajini. Rečeno je da je serija RVV naprednija i sastoji se samo od ruskih komponenti.

r 37m
r 37m

Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M Foxhound. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.

R-37M je prvobitno trebalo da nosi MiG-31. Kasnije je odlučeno da se oružje unapredi kako bi bilo kompatibilnije sa Su-30, Su-35 i Su-57. Raketni motor sa dvostrukim impulsom pokreće raketu. Dvopojasni aktivni radarski tragač vodi projektil ka svom cilju, dok inercijalni navigacioni sistem prima podatke o putanji tokom kursa projektila.

Prema tvrdnjama proizvođača, tokom završne faze gađanja projektilom, strelac u avionu može da obeleži cilj sa radarskim poprečnim presekom od 54 kvadratna stopa na udaljenosti od oko 40 kilometara i većoj. Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

10 KOMENTARA

 1. Ove ruske kante ne samo što padaju same već je i sistem za katapultiranje primitivan i smrtonosan…RUSKO SMEĆE…što brže do f16 ce pa da ruse rasturite ki bugarsku skupštinu

  128
  166
  • Треба проверити поруку пре пуштања. Руско катапулт-седиште ”К-36ДМ” је у класи најбољих на свету и више пута се показало као спасоносно. Није оно било смртоносно, већ ракета. Нема тог седишта које ће спасити пилота ако ракета експлодира у близини кабине или резервоара.

   15
   3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave