NaslovnaNovostiProblem za Ruse: Francuska će Ukrajini prebaciti 5 lovaca Mirage 2000 sposobnih...

Problem za Ruse: Francuska će Ukrajini prebaciti 5 lovaca Mirage 2000 sposobnih za lansiranje taktičkih projektila

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska obezbediti Ukrajini pet aviona Mirage 2000 i da će obučavati ukrajinske pilote. Ova izjava je data uoči Makronovog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pored faktičkog davanja dozvole Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine da taktičkim raketama SCALP-EG udari na tačke razmeštaja Iskander-M/K OTRK i vazdušne baze Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u evropskom delu Rusije, francuski Predsednik Emanuel Makron najavio je isporuku pet višenamenskih lovaca Mirage-2000-5 Kijevu.

„Francuska pomaže Ukrajincima da se odupru, ali mi ne želimo eskalaciju. Da budem vrlo precizan, sutra ćemo tokom mog sastanka sa Zelenskim započeti novu saradnju i obezbedićemo Miraž 2000 i ponuditi obuku pilota“, izjavio je Makron.

Miraž 2000, koji će biti prebačen u Ukrajinu, mogao bi da igra ključnu ulogu u izvođenju dalekosežnih udara na ciljeve duboko u pozadini. Ove letelice su posebno opremljene za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa kao što je Storm Shadow.

Stručnjaci napominju da vam ovo oružje omogućava efikasno pogađanje strateški važnih ciljeva na značajnoj udaljenosti.

mirage2000 tajvan
mirage 2000 tajvan

Pored toga, Mirage 2000 je sposoban da baca AASM vođene bombe. AASM Hammer proizvodi kompanija Safran i predstavlja visoko precizno „hibridno oružje“ koje ima karakteristike negde između bombe i projektila vazduh-zemlja. Razvijena je za upotrebu kao precizno oružje.

Domet uništavanja takvih bombi je do 60-70 kilometara, a težina bojeve glave varira od 125 do 1000 kilograma. Time se značajno proširuju mogućnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za izvođenje ciljanih udara.

Pet lovaca Mirage 2000-5 i 2000-9 mogli bi da postanu problem za Rusiju

Očekuje se da nabavka neće biti ograničena samo na ovu seriju, budući da francuske Vazdušno-kosmičke snage imaju 27 jedinica ove modifikacije i još najmanje 60 udarnih oružja Mirage-2000D.

Sistemi upravljanja naoružanjem lovaca Mirage-2000-5 i Mirage-2000-9 omogućavaju upotrebu naprednijih borbenih raketa MICA-EM sa aktivnim radarskim glavama za navođenje (GOS) i MICA-IR sa infracrvenim glavama za navođenje.

Ove rakete imaju domet do 50-60 km i sposobne su za manevrisanje sa preopterećenjima do 50G zahvaljujući sistemima za skretanje vektora potiska gasnog mlaza. Ovo obezbeđuje presretanje vazdušnih objekata koji manevrišu sa preopterećenjima do 25G.

Napredna baza elemenata sistema kontrole naoružanja lovaca Mirage-2000-9 omogućava integraciju borbenih raketa MBDA Meteor ultra dugog dometa.

Ove rakete su opremljene ramjet motorima koji obezbeđuju veliku brzinu i manevarsku sposobnost na udaljenosti od 130-160 km od nosača, što je izvan mogućnosti ruskog R-77-1 i američkog AIM-120D.

Lovci Miraž-2000-5/9 opremljeni su savremenim višemodnim vazdušnim radarima RDI i RDI-2, koji su u stanju da detektuju vazdušne ciljeve sa ESR od 3 kvadratna metra na udaljenosti od 130-140 km.

Ovo ih, primera radi, stavlja u isti nivo sa ruskim Su-27SM i Su-27SM3. Kao rezultat toga, najefikasnije sredstvo suprotstavljanja ovim lovcima ostaće višenamenski lovci Su-35S, MiG-31BM i Su-30SM2, opremljeni raketama Vimpel R-37M, RVV-SD i R-27ER.

Pored toga, modifikacije Mirage-2000-5Mk2/9 mogu biti opremljeni optičko-elektronskim nišanskim sistemima Damocles u kontejnerima i taktičkim krstarećim raketama SCALP-EG (Storm Shadow) sa dometom do 250 km u verziji za izvoz i čak 560 km u verzijama za francusko vazduhoplovstvo.

Jednomotorna arhitektura pogona zasnovana na raketnom motoru na čvrsto gorivo SNECMA M53-P20 i lakoća održavanja omogućavaju upravljanje ovim aparatima sa regionalnih autoputeva u Zapadnoj Ukrajini, što može Rusiji da zakomplikuje proces suprotstavljanja ukrajinskoj floti aviona.

Lovac Mirage 2000 ukratko

Dassault Mirage 2000 je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je 1970-ih razvio Dassault. U službi u Francuskoj od 1984. godine, kao glavni borbeni avion francuskog ratnog vazduhoplovstva do 2010. godine.

dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva
dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva

U upotrebi je u nekoliko zemalja Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Linija za sklapanje Miraž 2000 zaustavljena je 2007. godine nakon isporuke poslednjeg aviona (poslednji Mirage 2000 isporučen je Grčkom ratnom vazduhoplovstvu 23. novembra 2007. godine).

Francusko vazduhoplovstvo zamenilo je avion Miraž 2000 višenamenskim lovcem Dassault Rafale, koji je ušao u službu 2006. godine.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2335 km/h
Domet:1445 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Karakteristike

Varijante:

  • Miraž 2000C – lovac-presretač jednosed, osnovna modifikacija;
  • Miraž 2000B – dvosed za borbenu obuku modifikacije 2000C;
  • Mirage 2000D – udarni lovac-bombarder koji nosi konvencionalno oružje;
  • Miraž 2000E – višenamenski lovac dizajniran za izvoz;
  • Mirage 2000ED – dvosedna verzija za borbenu obuku modifikacije 2000 E;
  • Mirage 2000N – udarni lovac-bombarder, nosilac nuklearnog oružja;
  • Miraž 2000R – izviđački avion sa jednim sedištem;
  • Mirage 2000S – izvozna verzija 2000D, koja se proizvodi od 1994. godine;
  • Mirage 2000-5 – unapređena verzija za izvoz;
  • Mirage 2000-5F – unapređena verzija za francusko ratno vazduhoplovstvo, može da nosi MICA-EM vođene rakete sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje koja primenjuje princip “fire-and-forget/ispali i ne razmišljaj”;

19 KOMENTARA

  1. Bravo Francuzi i sve Sile Zapadne Demokratije , dajte šta više modernog oružja Herojima Ukrajine da udare šta jače po bednim ruskim agresorskim pacovima ! Rat u Ukrajini rat će da traje još dugo godina a Rusi nemogu da ga ekonomski isprate , puknut će oni pre ili kasnije , vidi se da su bedni , sada nisu nimalo iskoristili nedostatak oružja Heroja Ukrajine , a šta će tek da bude kad dođu mnogi F-16 sa stotinama hiljada dalekometnih raketam i bombi , gorit će prokleta Rusija i Rusi , mašala ! 🤗🇺🇸🇪🇺🇺🇦💪😄

    4
    4
    • E a kad Rusi dodju kraju i nemaju više šta da novo ponude , osim smešnih nuklearnih pretni , eeeej tada će da udari Armija NATO da ih dokosturi , za 2 sedmice će da budu pred Moskvom , kukulele ti ga kuku Rusi !

      4
      4
          • Rusija je 31. marta 1814. zauzela Pariz, oslobodila tadašnju Prusku, Austriju, Švedsku, i Veliku Britaniju od francuskog ugnjetavanja, i pomogla da se Francuska sačuva u svojim granicama, odnosno, da njene gradove ne otmu pruska i austrijska vojska.

          • Ne saamo da si ugpl nego ti totalno “nepismen” uostalom kao i svi potomci “Bečkih konjušara” ili onih što pradadoše veru za večeru !!!

            1
            1
  2. F-16, америчка машина.
    Грипен, шведска машина.
    Сад и Миражи, француске машине.
    Руске машине, подразумева се.
    Шта ће сутра да им се понуди?
    Корејски, кинески?
    Побогу се, ко би овладао свом том техником, при чему су вероватно филозофије конструктора и корисника тих машина засноване највећим делом на потребама земаља из којих потичу. Можемо да замислимо потребну логистику за одржавање тих машина у мирнодопско време, (пример Грчка) а у рату је то лудило, посебно за Украјину, која се распала и попуцала на атоме и молекуле по свим шавовима. Колико имају пилота? 300, 400 ,500? Технике разних профила, механичара, оружара, специста… 5000? Утегнутих аеродрома? Пет, десет, двадесет? Колико треба сати лета, вежби, бојевих гађања, животне доби да би испод те пресе изашао комплетан пилот који се сродио са машином на којој је све то зарадио?? Седне у машину, полети и удри по тамо неком непријатељу. Десет, двадесет, сто борбених летова и погине? И шта онда? Одмах на његово место, други, пети, десети, стоти? А петстоти? Па и он чека свој ред! F-16, Грипен, Мираж, Сухој, мењају их к’о чарапе, и сваки лет екстремно успешан.
    Рокнуће брадоњу неко од његових, јер је ово тотално лудило.
    У овом лудилу никако ми није јасно у задња 3,4 месеца “мали Наполеон” је дефинитивно одлепио! О чему се ту ради, шта је узрок, повод, сврха, циљ? Волео бих да ми неко ко се том темом бави, истражује, прати, проучава, објасни и научи. Дакле, за мене и мој мозак велика енигма. Макрон? Француске умне главе, се не чују, не видимо их не говоре? Сагласне са њим? Тамнопути им преплавили земљу, потомци оних чији су преци, сакаћени, малтретирани, убијани, мучени? Путин је при томе мнооого далеко, брани моћну империју ма како то многима звучало чудно и дегутантно

    4
    1
    • Sve je ovo francuski marketing a razlog je gubitak Africkih kolonija, a sto se tice i Mirage i F-16 koji su na nivou Mig29 i Su-27 i da ih je 1.000 to ne znaci nista kad ratujes sa zemljom koja ima najozbiljniji PVO na planeti.

      7
      4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave