NaslovnaNovostiLondon otkrio tajne zalihe italijanskih projektila Storm Shadow: Šalju ih Ukrajini posebno...

London otkrio tajne zalihe italijanskih projektila Storm Shadow: Šalju ih Ukrajini posebno za napad na Krim

U intervjuu za Tajms, britanski državni sekretar za odbranu Grant Šaps potvrdio je da Rim zajedno sa Parizom i Londonom priprema krstareće rakete SCALP EG/Storm Shadow za snabdevanje Ukrajini za napade u ruskoj pozadini, posebno na Krimu.

Tako se i Italija pridružila listi zemalja koje snabdevaju Ukrajinu projektilima Storm Shadow.

„Mislim da je Storm Shadow izvanredno oružje. Velika Britanija, Francuska i Italija pripremaju ovo oružje za upotrebu, posebno na okupiranom Krimu“, rekao je britanski zvaničnik.

Šaps je takođe napomenuo da Velika Britanija namerava da ubrza proizvodnju projektila Storm Shadow kako bi ne samo zadovoljila sopstvene potrebe, već i da bi isporučila više projektila Ukrajini.

Prethodno nigde nije zvanično najavljen transfer Storm Shadow iz Italije u Ukrajinu. Međutim, nema sumnje da je Rim već duže vreme tajno vršio vojno snabdevanje ukrajinske vojske.

Podsetimo, britanski premijer Riši Sunak je tokom posete Poljskoj u utorak objavio najveći paket vojne pomoći ikada Ukrajini. Novo naoružavanje Kijeva uključuje čamce, rakete dugog dometa Storm Shadow, municiju i oklopna vozila.

Storm Shadow je krstareća raketa koju je razvila Velika Britanija zajedno sa Francuskom sa dometom većim od 250 kilometara. Lansirana iz borbenih aviona, ispaljena raketa se spušta nisko na teren, što otežava njeno otkrivanje od strane neprijateljskih snaga PVO.

Rakete SCALP EG/Storm Shadow su decenijama u službi italijanskih oružanih snaga. Prema zvaničnim podacima, Italija je 1999. godine nabavila oko 200 takvih projektila.

oboreni storm shadow
oboreni storm shadow

Nije saopšteno koliko ih može biti isporučeno Kijevu. Veruje se da Italija neće moći da dodeli Ukrajini više od 10-15% ovog naoružanja iz sopstvenih zaliha.

Storm Shadow (SCALP-EG) ukratko

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

10 KOMENTARA

    • nacisti neće pobediti, samo se nadajte rusofobna bagro.. jedino što mogu nacisti je da ubrzaju uvod u poslednji rat, jer se baš trude da ga pokrenu. Slava Rusiji!

      8
      7
  1. I pored toga što su i sami rekli da sva ova pomoć ne će promeniti situaciju na terenu, oni i pored toga šalju. Tu ćeš da im vidiš mozak.

    29
    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave