NaslovnaNovostiPovlačenje vojske: Ukrajinci gube tlo pod nogama u strateški važnom gradu Časov...

Povlačenje vojske: Ukrajinci gube tlo pod nogama u strateški važnom gradu Časov Jaru

Ukrajinska vojska potvrdila je danas i zvanično da se povukla iz okruga strateški važnog grada Časiv Jar, na istoku Ukrajine, gde je Moskva juče, u sredu, najavila zauzimanje.

Ruska vojska nastavlja da napada ostatak grada, nadajući se da će ga zauzeti u celini.

„Komanda je odlučila da se prerasporedi na bezbednije i bolje pripremljene položaje“, rekao je za televiziju Nazar Vološin, portparol snaga Horticije raspoređenih u toj oblasti.

Rusija je juče, u sredu, objavila zauzimanje prvog okruga strateški važnog grada Časov Jara, gde bitke traju mesecima.

Njegov položaj na brdu bi zaista omogućio ruskim trupama da svojom artiljerijom gađaju uglavnom Kramatorsk, najveći grad u Donjeckom ugljonosnom regionu, koji ima ukrajinski garnizon.

„Više nije bilo svrsishodno držati rejon Kanal, gde je neprijatelj prodro, jer je to ugrožavalo živote i zdravlje vojnika. Položaji naših branilaca su uništeni“, objasnio je Nazar Volosin.

“Ruska vojska nastavlja da napada ostatak grada, nadajući se da će ga zauzeti u celini”, dodao je portparol.

Samo na području Časov Jara u poslednja 24 sata zabeleženo je ukupno 238 granatiranja. Najveći deo artiljerijske vatre bio je usmeren na južni deo grada“, opravdavao je on postupke ukrajinske vojske.

Kanal DeepState na platformi Telegram, blizak ukrajinsko-zapadnim službama, tvrdio je juče, u sredu, da je ovaj okrug „potpuno izravnan” i da bi održavanje njegove kontrole dovelo samo do „povećanih gubitaka”.

„Napuštanje ovog kvarta je stoga bila logična, iako teška odluka“, navodi isti izvor.

Ruska armija ima inicijativu poslednjih meseci na frontu i malo po malo melje zauzimajući teritorije.

Ona nastoji da probije ukrajinske odbrambene linije na istoku kako bi zauzela ostatak Donbasa koji ne kontroliše, više od dve godine od ekalacije sukoba i tačno deset godina nakon što je tamo počeo rat oko otcepljenja regiona.

Zanimljivo je primetiti kako zapadni i ukrajinski mediji tokom pakovanja narodu najnovijih izveštaja o povlačenju svojih trupa naglašavaju “brigu o zivotima ukrajinskih vojnika”, paralelno dodajući kako Moskva “baca svoje ljude u talasima na klanje”.

Njujork tajms je pre nedelju dana pisao da je u maju, a prema američkim obaveštajnim izvorima, Rusija navodno gubila u proseku 1.000 ljudi dnevno, ranjenih i mrtvih, što je najveća cifra od početka 2022. godine.

“Ruska ofanziva na granici severno od grada Harkova nije uspela da dovede grad Harkov u domet artiljerije i sada se ruske snage povlače. Do sada je glavni rezultat ove ofanzive za Putina bio da ubedi saveznike Ukrajine da daju Ukrajincima dozvolu da koriste oružje i na ruskom tlu”, navodi se.

Treba podsetiti da su upravo ukrajinski diverzantski upadi i raketni napadi, za šta su dobijali otvorene sugestije sa zapada, kao deo strategije borbe nakon neuspele kontraofazive 2023. godine, glavni razlog ruskog prodora u oblasti Harkova zarad stvaranja tampon zone.

Raketni udar na bazu predsedničke brigade Nacionalne garde Ukrajine u Kijevu

Jutros se dogodio raketni udar na bazu predsedničke brigade Nacionalne garde Ukrajine u Kijevu, koja je bila umešana u pokušaj napada u Belgorodskoj oblasti, rekao je ruski zvaničnik Sergej Lebedev za RIA Novosti, pozivajući se na svoje kolege.

„U Višgorodu, gde se nalazi vojna baza 1. Predsedničke operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine (vojna jedinica 3027), 4. jula u 00:50 i 1:30 dogodile su se dve eksplozije.

„Čule su se eksplozije u pravcu ulice generala Kulčickog, gde se nalazi glavni deo vojne baze i poligona, a tu su i vojne kasarne, upravne zgrade, hangari sa vojnom opremom i skladišta municije“, rekao je on.

Prema rečima sagovornika ruske novinske agencije, ova jedinica je proletos učestvovala u pokušaju napada na Belgorodsku oblast.

Pored toga, Lebedev je dodao da se „u 4.15 čula eksplozija u Kijevu u blizini aerodroma Borispil, dok se u 4.30 još jedna snažna eksplozija dogodila u blizini grada Vasilkova, koji se nalazi jugozapadno od ukrajinske prestonice.

objavljeni bliski snimci dolazaka ruskog drona geran 2 na objekte oružanih snaga ukrajine u harkovu
Geran 2

Eksplozija se dogodila u pravcu aerodroma 40. ukrajinskog borbenog krila, koji ima MiG-29, L-39, dok se na teritoriji aerodroma nalaze vojna skladišta, hangari za avione i skladište nafte “, nastavio je on.

Ruske diverzantske operacije bile su odgovor na napade u martu 2024. godine, kada su ukrajinske oružane snage napravile niz pokušaja da probiju rusku granicu.

Šta se dogodilo u martu na ruskoj teritoriji od strane ukrajinskih diverzanata

Ukrajinski diverzanti su 12. marta uveče, nakon teškog bombardovanja, pokušali da upadnu na teritoriju Belgorodske oblasti u tri pravca: u oblastima sela Odnarabovka, Nehotejevka i Spondarusino.

Ujutru istog dana svi napadi su odbijeni zajedno sa onima koje su pripremili Ukrajinci u Tetkinskom regionu Kurska.

Narednih dana ukrajinski diverzanti su ponovo pokušali da uđu u rejon Spondarusino i Tetkino, kao i kod sela Kozinki, ali granična služba FSB, Ruska garda to nisu dozvolili.

Zanimljivo je napomenuti da se na kraju ispostavilo da je tada snimljen video iz Tetkina u Rusiji koji su objavili ukrajinski vojnici tvrdivši da su zauzeli rusko selo, zapravo snimljen u ukrajinskom selu koje su potom ruske trupe zauzele.

ukrajinski diverzantski upadi da rusku teritoriju sve manje lice na – diverzantske upade
ukrajinski diverzantski upadi da rusku teritoriju sve manje lice na – diverzantske upade

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, tokom ove bitke neutralisano je 580 ukrajinskih boraca koji su pokušali da pređu granicu.

Oružane snage Ukrajine takođe su izgubile 19 tenkova i 21 oklopno borbeno vozilo, uključujući 11 borbenih vozila pešadije američke proizvodnje Bredli.

3 KOMENTARA

  1. Opppaaaaa uuuuuu bjezte noge dok vas dupe nije usralo.A ameri ce dobit i od boga i od naroda.Krece ruska masinerija danas casov jar a sutra kijev

  2. To oni malo popuštaju Rusima da ih iznenade sa kontraofanzivom 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave