NaslovnaNovostiUkrajinski diverzantski upadi se nastavljaju, Rusi uporebiil kasetnu municiju

Ukrajinski diverzantski upadi se nastavljaju, Rusi uporebiil kasetnu municiju

Ukrajinski napadi na Belgorodsku i Kursku oblast, koje ruska sredstva informisanja nazivaju divezantskim, i dalje traju.

Od 12. do 14. marta, trupe grupe „Zapad“ OS Ruske Federacije u sadejstvu sa graničnim službama FSB, odbile su sve ukrajinske pokušaje da prodru na teritorije Belgorodske i Kurske oblasti.

Prema ruskim ozvorima, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 1500 vojnika, od kojih je oko 500 poginulo, uništeno je 18 tenkova i 23 borbena oklopna vozila.

Ukrajinci su lansirali veliki broj bespilotnih letelica na različite ciljeve u Rusiji. Ciljevi napada bili su naftna infrastruktura i vojni aerodromi.

Uništenje helikoptera, 13 mart

U rejonu Novopavlovska u Dnjeproperovskoj oblasti, 50 km od linije fronta, Rusi su oborili dva ukrajinska helikoptera Mi-8. Letilice su imobilisane kasetnom municijom, a zatim pogođene raketama, verovatno „Bal“ H-35U3М24.

Nastavljene su se pozicione borbe u rejonu Belogorovke. Ukrajinci su bili aktivni na sektoru Goptovka-Nehotejevka, ali nisu ulazili u direktan sukob. Njihovi napadi u oblasti Kozinka-Velika Pisarevka su odbačeni.

Uništenje radarskog sistema, desant u Kozinki, 14. mart

Rusi su 14. marta, pomoću izviđačkih dronova, u ataru sela Kozilovka, 37 km od državne granice, locirali komandno mesto i mobilnu 3D radarsku stanicu 36D6M i po nјoj izveli raketni i udar kasetnom municijom.

U trenutku udara stanica je punjena gorivom. Uništena stanica 36D6M, proizvod ukrajiske kompanije KP „Iskra“ iz Zaporožja, među najboljim je u svojoj klasi, koristi se za otkrivanje niskoletećih ciljeva, domet detekcije je do 360 km.

Ovaj tip stanice je 2008 godine prodat i Sjedinjenim Državama. Pod vatrom se našao i veliki broj prevoznih sredstava i cisterni za gorivo.

Najžešće borbe su i ovog dana bile u Grejvoronskom regionu, gde su ukrajinske formacije nastavile napade sa ciljem da prodru u pogranična naselja Belgorodske oblasti.

Tokom dana zabeleženi su pokreti i koncentracije ukrajinskih jedinica u Velikoj Pisarevki, Popovki, Lukašovki, Aleksandrovki i Šostki. 

Dva ukrajinska helikoptera Mi-8 su oko 16:30 časova na otvoreno polje na državnoj granici kod Kozinke desantirala diverzantsku grupu jačine 30 ljudi. Nakon sletanja, grupa je krenula prema selu i ušla u nekoliko kuća na periferiji.

Prilikom pokušaja da napreduju dublje u mesto, u pravcu crkve. Sv. Jovana Bogoslova, diverzanti su otkriveni i po njima je počela da dejstvuje artiljerija i armijska avijacija iz upotrebu vođenih bombi. Osim toga, pravci mogućeg povlačenja su daljinski minirani. Pošto su pretrpeli značajne gubitke, diverzanti su počeli da se povlače.

Grupa je pokušala da se utvrdi u jednoj od kuća u Republikanskoj ulici, neposredno uz državnu granicu i već pominjani međunarodni automobilski granični prelaz APP Grajvoron na putu 14K-4, povezan sa ukrajinskim pograničnim prelazom Velika Pisarevka.

Ovde su ih blokirale jedinice ruske OS i FSB. Ostaci diverzanata, povlačeći se na teritoriju Ukrajine, ušli su u minsko polje, gde su uništeni.

Istovremeno, vatrom iz RSZO (MLRS) Tornado, eliminisana je i ukrajinska grupa koja je krenula sa ciljem da evakuiše ranjene i ubijene diverzante. 

Snage 2. posebne gardijske brigade specijalne namene operisale su duž cele linije borbenog dodira.

Ukrajinska avijacija raspoređena na teritoriji delimično bombardovanog civilnog aerodroma Harkov.

Istovremeno, Ukrajinci su nastavili sa artiljerijskom i raketnom vatrom, granatirajući Belgorod i druga naselja u regionu. Borbe su bođene u pograničnim oblastima Belgorodske i Kurske oblasti.

15. mart

Ukrajinske snage su tokom cele noći između 14 i 15 marta napadale deo granice kod Grajvorona u Belgorodskoj oblasti, pokušavajući da se povežu sa desantom kod Kozinke. 

Tokom sukoba, vojnici 2. posebne gardijske brigade specijalne namene  uništili su sve neprijateljske snage koje su se iskrcale na Kozinku, sprečivši ih da se učvrste u selu i dočekaju pomoć svojih oklopnih vozila. Naselje je pod punom ruskom kontrolom.

Tokom dana ukrajinske formacije su još jednom pokušale da uđu u Tetkino u Kurskoj oblasti. Kako nisu uspele da  dopru ni do periferije naselja, sada ga gađaju iz susedne Riževke u Sumskoj oblasti. 

Na snimku sa pograničnih područja vidi se kako ruski vojnik prilazi grupi Ukrajinaca. Jedan ruski juršnik prišao je neprijatelju i ostao neprimećen. Prema komentarima ispod snimka, hrabri Rus je ispalio granatu i potom ubio najmanje jednog ukrajinskog vojnika.

Ukrajinski vojnici koji su se povlačili bili su tučeni od ruske artiljerije u ukrajinskom pograničnom selu Riževka u Sumskoj oblasti. Upravo u ovom naselju, militanti su snimali propagandne video snimke, tvrdeći da navodno napreduju ruskim ulicama:

Moskva uporno tvrdi da su pobrojani napadi izvedeni u cilju ometanja tekućh izbora. No, možda treba razmotriti i mogućnost da Ukrajinci žele da skrenu pažnju sa neke druge tačke na kojoj će uslediti masovniji udar.

Oružane snage Ukrajine izgubile su 550 vojnika, 16 tenkova i 19 borbenih vozila pešadije tokom pokušaja proboja, prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane i dodaju kako su do sada suzbili sve pokušaje prodora Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije.

6 KOMENTARA

    • Ako ti to kazes, nego je sve manje tih koji ga pokusavaju preneti, sta ces sad da odletis za poljsku tastatura ratnice

  1. Ma bravo majstore. Malo ces se ti nacekati da vidis Putina da ode. Putin je Rusima nevjerovatno digao zivotni standard, ali valja ga maknuti i vratiti se Jeljcinju.

  2. Nece stat Hrabri Ruski Antifasisti..cigla je izvucena,pa i Osobeni Prigozin je lagano mogao uc u Moskvu.Stvarnost nam Govori,Rat se vratio Kuci!na zalost dobar dio Velikog Ruskog Naroda je Naivno Povjerovao u Rat za Pravoslavlje na celu sa Mudzahedinima kao udarnim pesnicama..otreznjenje je vec Stiglo,brzo cemo svjedocit Kraju Botoksiranog Goblina od metar i po.

    11
    50
    • UJKO opet neka tvoja domobranska propaganda, vidi ti tvoji hrabri domobrani u Rusiji su izgubili preko 2.000 vojnika za par dana i smirili su se. A to da li je mogao uci i to smo videli, sta mislis zasto su stali? Kego kenjaj okolo poslodavci placaju.

      14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave