NaslovnaNovostiRuski precizni udari uništili dva ukrajinska helikoptera Mi-8, oštetili treći u pravcu...

Ruski precizni udari uništili dva ukrajinska helikoptera Mi-8, oštetili treći u pravcu Donjecka [VIDEO]

Dva ukrajinska vojna helikoptera Mi-8 su uništena, a treći je oštećen kao rezultat nedavnog ruskog napada u pravcu Donjecka.

Helikoptere su otkrili ruski „sistemi za vazdušno izviđanje“ dok su bili na tajnom aerodromu u blizini linije fronta, navelo je rusko Ministarstvo odbrane RF u svom saopštenju od 13. marta, napominjući da su ukrajinske snage koristile aerodrom za dopunu gorivom i prenaoružavanje svojih helikoptera.

Rusko ministarstvo je objavilo video snimak napada na helikopter, koji je počeo udarom kasetne municije, vrlo verovatno iz višecevnog raketnog sistema Tornado-S 300 mm.

Uprkos šteti, jedan od helikoptera je kao što vidimo očigledno uspeo da poleti. Preostala dve na zemlji kasnije su gađane precizno navođenim projektilima, najverovatnije H-38 lansiranim iz lovačkih bombardera Su-34.

12. brigada armijske avijacije Kopnene vojske Ukrajine, oplakala je 12. marta dva svoja pilota. U saopštenju objavljenom na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici 12. marta, brigada, koja uglavnom koristi helikoptere Mi-8 i Mi-24, oplakuje dvojicu svojih pilota. U saopštenju se ne pojašnjava kada, gde i kako je helikopter izgubljen, međutim nezvanično se smatra da je upravo povezano sa ovim incidentom.

Piloti verovatno nisu poginuli u ruskim raketnim udarima, pošto se čini da su oba helikoptera uništena na zemlji napuštena. Međutim, moguće je da su poginuli piloti upravljali trećim helikopterom koji je uspeo da poleti.

Postoji verovatnoća da se Helikopter srušio zbog oštećenja od kasetne municije ili je oboren kasnije nakon uzletanja.

Porema tvrdnjama ruskih izvora, ova operacija je deo velikih vojnih operacija, tokom kojih ruske oružane snage sprovode aktivne napade na položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

U istom periodu, prema izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, uništena je velika radionica za popravku naoružanja i vojne opreme u oblasti Balakleja u oblasti Harkov, što ukazuje na tekuće aktivne akcije na neutralisanju ukrajinskog vojnog potencijala.

dva ukrajinska mi 8 hip a poput ovog snimljenog tokom vezbe 2021. godine srusila su se pri cemu su svi u avionu poginuli prenose ukrajinski mediji
Ukrajinski mi 8 hip

Ukrajinske snage koriste više od 70 Mi-8 sovjetske proizvodnje, od kojih je dva poklonila Litvanija nakon početka eskalacije sukoba pre više od dve godine. U istom periodu, SAD, Letonija i Slovačka su Ukrajini isporučile oko 28 Mi-17 sovjetske/ruske proizvodnje.

Pored helikoptera izgubljenih proteklih dana, prošle nedelje se kod grada Pokrovsk u pravcu Donjecka srušio i lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Tada su neki novinski izvori rekli da je ukrajinski MiG-29 oborio ruski lovac, navodno Su-35, dok su drugi izvestili da je pad posledica incidenta prijateljske vatre. U incidentu je poginuo pilot.

Vazduhoplovni kapaciteti Ukrajine ozbiljno su pogođeni nakon eskalacije sukoba pre više od dve godine. Uprkos tome što dobijaju veliku podršku svojih saveznika, posebno država NATO-a, kapaciteti Ukrajine i dalje nisu u značajnoj meri efikasni pred ruskom vojskom.

Mil Mi-8

Mil Mi-8, takođe poznat kao Mi-8, predstavlja jedan od najpriznatijih i najrasprostranjenijih helikoptera u istoriji vazduhoplovne industrije. Ovaj višenamenski helikopter, razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu, i dalje ostaje neizostavna komponenta vojnih i civilnih flota širom sveta.

Prvi put predstavljen javnosti 1961. godine, Mi-8 je projektovan kao srednje do veliki transportni helikopter sa mogućnošću prevoza putnika i tereta, izviđanja, vatrogasnih misija i još mnogo toga. Jedinstveni dizajn sa tandem rasporedom kabine omogućio je prevoz iznenađujuće velikog broja putnika ili tereta, uz izuzetne performanse.

Jedno od ključnih obeležja Mi-8 je njegova izuzetna svestranost. Helikopter se lako prilagođava različitim zadacima i operativnim potrebama. U vojnom kontekstu, služi kao transporter trupa, tereta i opreme, obavlja izviđačke misije i pruža podršku specijalnim snagama.

U civilnim ulogama, Mi-8 se koristi za medicinske evakuacije, spašavanje, transport, i obavljanje humanitarnih zadataka.

Performanse i tehničke karakteristike

Mi-8 je opremljen snažnim turbinskim motorima koji mu omogućavaju da postigne impresivne brzine do 250 km/h. Visoka efikasnost motora doprinosi većem doletu, omogućavajući helikopteru da pređe velike udaljenosti bez potrebe za čestim dopunjavanjem gorivom.

Njegova sposobnost letenja na visinama do oko 6.000 metara čini ga pogodnim za različite terenske uslove.

mi 8
mi 8

Mi-8 je osvojio svet svojom sposobnošću da se suoči sa raznolikim izazovima i okruženjima. Više od 17.000 ovih helikoptera je proizvedeno, i oni su u službi u preko 100 zemalja širom sveta. Njegova masovna upotreba u različitim geografskim i klimatskim uslovima svedoči o njegovoj prilagodljivosti i pouzdanosti.

Iako se razvoj Mi-8 odvijao tokom više od šest decenija, helikopter i dalje ostaje aktivan u mnogim vazduhoplovnim flotama. Njegova jednostavnost u održavanju, pouzdanost i sposobnost prilagođavanja različitim misijama čine ga nezamenjivim.

Pored toga, unapređene verzije kao što su Mi-17 i Mi-171 pružaju modernizovane karakteristike i bolje performanse.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave