NaslovnaNovostiKako će Moskva oboriti NATO bespilotne letelice? Avion A-60 naoružan laserima spaljuje...

Kako će Moskva oboriti NATO bespilotne letelice? Avion A-60 naoružan laserima spaljuje dronove ali postoji samo jedan

Rusi su naoružali transportni avion tipa Il-76 i nazvali su konačni model A-60. Predmetna letelica je opremljena laserima i može igrati važnu ulogu u planovima Moskve protiv bespilotnih letelica (UAV) NATO-a.

Zemlje NATO alijanse pojačale su letove dronova iznad Crnog mora, uglavnom u izviđačke i špijunske svrhe, što je navelo Kremlj da postavi ultimatum.

Kako smo vas posebno obavestili, Ministarstvo odbrane Rusije je upozorilo NATO da obustavi letove dronova iznad tog područja.

Situacija je posebno zabrinjavajuća za Rusiju, jer iako zapadni dronovi lete iznad međunarodnih voda, oni zapravo prikupljaju vredne informacije o položajima ruskih sistema naoružanja na Krimu i drugde.

Konačno, te koordinate prenose ukrajinskoj vojsci, koja napada rusko oružje zapadnim naoružanjem.

a 60 avion sa laserskim oružjem na bazi transportnog il 76
a 60 avion sa laserskim oružjem na bazi transportnog il 76

Rusi bi teoretski mogli da obore bilo koju dron NATO-a za koji smatraju da „prelazi crvenu liniju“, međutim, i dalje oklevaju izbegavajući direktnu konfrontaciju, a kako su mnogo puta već izjavili, veoma je skupo presresti jeftine dronove sa veoma skupim raketama PVO. Zato Moskva sada proučava druge alternative.

Šta je A-60 i koje mogućnosti ima?

Ruski analitičar Ilja Kramnik je sugerisao da bi ruski A-60, avion opremljen laserskim sistemom o kome vrlo malo znamo, mogao da se koristi u operacijama protiv NATO dronova.

U suštini u pitanju je transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je modifikovan i opremljen borbenim sistemima. Trenutno ne znamo ni u kojoj fazi je razvojni program A-60.

Razvojni program A-60 počeo je 1970-ih u Sovjetskom Savezu i njegov početni cilj je bio uništavanje špijunskih balona na velikim visinama. Prvi prototip je izgoreo na sovjetskom aerodromu 1989. godine, ali testiranje je nastavljeno do 2009. godine sa nekoliko prekida između.

Neki ruski izvori tvrde da je obavljeno „nekoliko desetina“ probnih letova, tokom kojih je laser ispaljen na ciljeve tipa „stratosferski balon“ na visinama od 30–40 kilometara i dronove La-17.

Međutim, danas se smatra da je proizveden samo jedan avion A-60.

S obzirom na sve ovo, neizvesno je da li A-60 može da preuzme borbene uloge u rusko-ukrajinskom ratu da obara zapadne bespilotne letelice svojim laserskim oružjem.

1k17 szatije samohodni laserski sistem
1k17 szatije samohodni laserski sistem

Ako se ovo potvrdi, Rusi će možda biti primorani da krenu napred sa drugim sličnim sistemom, kao što je samohodno lasersko oružje 1K17 Sžatije ili laserom Zadira-16.

Pored pomenutih, Rusija takođe testira i novi laserski top koji „spaljuje“ bespilotne letelice.

Zašto je lasersko oružje sve popularnije?

Lakoća rada i preciznost sa kojom lasersko oružje radi bez izazivanja kolateralne štete ili gubitka života nenamernih ciljeva jedan je od primarnih razloga zašto globalne sile razvijaju lasersko oružje. Slično kao ruski laserski top protiv drona, laser se koristi kao PVO sredstvo.

Godine 2022. se spekulisalo da je Rusija postala prva zemlja koja je koristila lasersko oružje u borbi za spaljivanje neprijateljskih dronova. Zemlja več ima dva različita laserska oružja u svom arsenalu, Peresvet i Zadira.

zadira 16 lasersko oruzje
zadira 16 lasersko oruzje

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za razvoj vojske, ranije je rekao medijima: „Ako Peresvet zaslepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičko uništavanje, dakle oni izgore“. Na pitanje da li se takvo oružje koristi u Ukrajini, Borisov je rekao: „Da. Prototipovi se tamo već koriste”. Dodao je da se oružje zvalo “Zadira”.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je brzo odbacio upotrebu ovog oružja, koji je ruske tvrdnje ismevao kao neosnovane. Pored toga, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da nije video „ništa što bi potvrdilo izveštaje o upotrebi lasera“ u Ukrajini.

Rusija nije jedina zemlja koja proizvodi, testira i koristi lasersko oružje i protivmere zasnovane na laserima poput protivvazdušne odbrane. Vodeće svetske zemlje aktivno rade na taktičkim laserskim sistemima za suzbijanje i uništavanje, koji bi, posebno, trebalo da ciljaju dronove i rakete u letu.

peresvet laserski sistem
peresvet laserski sistem

Lasersko oružje je potpuno nova klasa oružja na koju se sve vojske koncentrišu na stvaranje, posebno pošto vojske širom sveta u velikoj meri nabavljaju smrtonosne dronove.

Kada se laser velike snage koncentriše na jednu tačku na dronu, a nivo energije je dovoljno visok, oružje može odmah da progori kroz kontrolnu tablu UAV-a, što ga čini efikasnim sistemom protiv drona.

Iljušin Il-76, osnova za A-60, ukratko

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin.

Avion je projektovan za transport teške opreme u udaljena i teško dostupna područja. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a sovjetsko vazduhoplovstvo je dobilo prve serijske aparate 1974. godine.

Vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi, do sada ih je proizvedeno čak hiljadu primeraka.

U Belgorodskoj oblasti u januaru 2024. godine dogodila se ozbiljna tragedija sa vojno-transportnim avionom Il-76, u kojem se, prema ruskim izjavama, nalazilo 65 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, 6 članova posade i 3 osobe u pratnji.

Rakete koje su korišćene za napad identifikovane su kao protivvazdušne vođene rakete američke proizvodnje MIM-104A iz kompleksa Patriot, ispaljene iz područja sela Lipci u oblasti Harkov.

IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI
IL-76 (RA-76513) SPair PROVERA REVERSA NA STAJANKI

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ovu akciju kao zločin Kijeva protiv sopstvenih građana, ističući da je ukrajinska strana svesna prisustva njenih ratnih zarobljenika u avionu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u mogućnost postizanja bilo kakvih dogovora sa Kijevom nakon ovog incidenta.

Podsetmo, O padu Il-76 iznad Beograda smo vеć pisali. Piloti su tada takođe izveli ljudski i pilotski podvig – izbegli su pad na sam Beograd, odnosno na novobeogradski blok 44 i Bežanijsku kosu.

6 KOMENTARA

  1. Prisustvo američkih dronova iznad crnog mora zbog onoga zbog čega jesu tamo, je najobičnija agresija prema Rusiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave