NaslovnaNovostiRuski istražitelj izneo dokaze o delovanju američkog PVO sistema Patriot po avionu...

Ruski istražitelj izneo dokaze o delovanju američkog PVO sistema Patriot po avionu Il-76 [VIDEO]

Ruski vojno-transportni avion Il-76, koji se srušio u Belgorodskoj oblasti, oboren je raketom MIM-104A iz američkog kompleksa Patriot, saopštava Istražni komitet Ruske Federacije.

Kako pojašnjavaju iz resora, ispitivanja obavljena tokom istrage o okolnostima tragedije potvrdila su početnu pretpostavku ruske vojske.

Uviđajem na mestu incidenta, na udaljenosti od 1,8 km severoistočno i 4,8 km jugoistočno od navodnog mesta napada aviona, otkriveno je 116 fragmenata trupa i mehanizama dve rakete sa natpisima i oznakama na engleskom jeziku, stoji u zvaničnom saopštenju resora.

Podsetimo, ruski vojno-transportni avion Il-76 oboren je na nebu iznad Belgorodske oblasti 24. januara ove godine. Ukrcanih je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, troje ljudi iz pratnje ruskog Ministarstva odbrane i šest članova posade, tvrde Rusi. Svi su umrli.

Tokom istrage o okolnostima incidenta, ruski vojni zvaničnici i istražitelji izneli su verziju da je ruska letelica oborena raketom iz američkog sistema PVO.

Prilikom pregleda predmeta na zaplenjenim fragmentima pronađene su oznake: [«ASSY 11455748», «SN740179», «ASSY 11461343», «SN740206», «ASSY 11461865», «SN740207», «Raytheon», «CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDA DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86C-A018», takođe «18876 ASSY», «MARTIN MARIETA» i «10253043-39 02 S/N 80025»], ističu u Istražnom komitetu.

Tokom ispitivanja koja su sprovedena ispiranjem pronađenih ostataka projektila uz primenu spektrometrije pokretljivosti jona, gasne hromatografije sa masenom spektrometrijskom detekcijom i tečne hromatografije visokih performansi sa selektivnom detekcijom, pronađeni su tragovi heksogena sa primesama do 10% oktogena, što je tipično za eksplozive inostrane proizvodnje.

Šta se zapravo dogodilo?

Pre više od nedelju dana, ruski vojno-transportni avion Il-76 srušio se, 24. januara, u Koročanskom okrugu Belgorodske oblasti u Rusiji. Međutim, oko ovog slučaja ukrajinska porpaganda tvrdi da ima kontroverzi.

Podsekretar UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo rekla je na sastanku Saveta bezbednosti UN 26.01.2023. godine da ta organizacija ne može da potvrdi tačnost informacija o padu ruskog vojno-transportnog aviona Il-76.

Avion je oboren u Belgorodu, u ruskom vazdušnom prostoru. Belgorod je blizu linije fronta. Rusi su saopštili da su pronađene obe crne kutije na mestu pada.

Oba tabora se međusobno optužuju nakon pada aviona Il-76. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je odmah nakon obaranja Il-76 saopštilo da je Ukrajina oborila letelicu i taj čin nazvalo „varvarskim“.

Rusija tvrdi da su se u avionu nalazile 74 osobe – 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebalo da budu deo razmene zarobljenika, šest članova posade i tri “pratioca”.

S druge strane, Ukrajinci su naveli da je avion nosio rakete za sisteme S-300.

Novinski ukrajinskih portala prvobitno tvrde da su izvori u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine otkrili da je avion nosio rakete za ruske PVO sisteme S-300 i da ga je oborila ukrajinska vojska. Kasnije su vesti Ukrajinaca naprasno obrisane, što ukazuje da im činjenice ne odgovaraju, već ih menjaju.

Ukrajina je pozvala na “međunarodnu istragu” kako bi se utvrdilo šta je prevozio avion Il-76, što je Rusija odbila.

oboreni il 76 1
oboreni il 76 1

Takođe u pokušaju da utiču na novonastalu situaciju, ukrajinski i za njima zapadni izvori prenose pretpostavku da je Rusija sa Il-76 transportovala i oružje i ukrajinske zarobljenike da ih navodno koristi kao živi štit.

Kijev je potom izjavio i da Moskva odbija da preda beživotna tela ukrajinskih vojnika koji su navodno poginuli prilikom obaranja aviona.

Slučaj aviona Il-76 oborenog u ruskom vazdušnom prostoru, a do juče su zapadni mediji pisali kako Moskva žuri da donese presude kako je avion pogođen projektilom iz sistema PVO zapadne proizvodnje.

Ruska agencija Tass se potom poziva na interne izvore u istrazi koji kažu da nakon slušanja crne kutije aviona nema sumnje da je letelica pogođena raketom sa zemlje.

Istovremeno, rusko izdanje Vzglad , citirajući ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, navodi da preliminarni podaci istrage pokazuju da je transportni avion pogođen projektilima zapadne proizvodnje. Lavrov je naveo i da Rusija ne krije rezultate istrage.

Međutim, Lavrovu je “kolektivni zapad” odmah zamerio zašto je Moskva odbila da se pridruži “međunarodnoj istrazi”.

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin.

vojni transportni avion il 76 koji je navodno prevozio ukrajinske zarobljenike srusio se u belgorodskoj oblasti
trenutak pada vojnog transportnog aviona il 76 u belgorodskoj oblasti

Avion je projektovan za transport teške opreme u udaljena i teško dostupna područja. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a sovjetsko vazduhoplovstvo je dobilo prvi avion za serijsku proizvodnju 1974. godine.

Vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave