NaslovnaNovostiHuti objavili snimak novog, najnaprednijeg kamikaza čamca do sada, kako pogađa grčki...

Huti objavili snimak novog, najnaprednijeg kamikaza čamca do sada, kako pogađa grčki brod u Crvenom moru

Huti (Ansar Alah) u Jemenu objavili su 30. juna video snimak koji dokumentuje napad na brod za rasute terete Transworld Navigator u Crvenom moru koji je pod zastavom Liberije i koji je u vlasništvu i kojim upravlja Grčka.

Kako iz pokreta Huti navode, plovilo je napadnuto 23. juna jer su njegovi vlasnici prekršili blokadu Huta prema Izraelu i nastavili da isporučuju robu u zemlju.

Novi tip kamikaza čamca bez posade nazvan „Tufan Al-Mudamir“ [Destruktivna poplava na arapskom] korišćen je u napadu na brod.

Video koji su objavili Huti pokazao prikazuje direktan pogodak u brod. Centralna komanda Sjedinjenih Država izvestila je u vreme napada da je posada broda prijavila lakše povrede i štetu nakon napada. Međutim, tada se tvrdilo da je brod nastavio svoje putovanje.

„Ponavljamo savet posadama brodova u vlasništvu kompanija koje krše odluku o zabrani plovidbe do luka okupirane Palestine [Izrael] da napuste ove brodove jer su postali meta za nas“, upozorili su iz pokreta Huti u video snimku.

„Potvrđujemo da će se naše operacije nastaviti u eskalaciji protiv svih brodova i kompanija koje su prekršile zakon sve dok traje cionistička agresija na pojas Gaze.

Snimci koji pokazuju testove čamca Tufan Al-Mudamir su takođe uključeni u video. Na testovima se vidi kako čamac plovi kroz označenu stazu širine ne više od deset metara sa velikom preciznošću, a sve to izvodeći impresivne manevre.

kamikaza camac tufan al mudamir
kamikaza camac tufan al mudamir

Čini se da je Tufan Al-Mudamir opremljen elektro-optičkim sistemom za hvatanje ciljeva, kao i dvosmernom vezom za prenos podataka, što je jedan od najnaprednijih čamaca samoubica bez posade koje su Huti do sada prikazali.

Huti su rekli da novi čamac putuje brzinom do 45 nautičkih milja i da može biti naoružan bojevom glavom teškom od čak 1.000 do 1.500 kg.

Od prošlog novembra, Huti su napali desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru kao odgovor na izraelski rat i opsadu Gaze.

Pored toga, jemenska grupa je lansirala desetine dronova i projektila u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu i oborila čak šest borbenih dronova MQ-9 Reaper američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

SAD i Velika Britanija su od januara izvele stotine napada na područja pod kontrolom grupe Huti u Jemenu u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene ofanzivne sposobnosti, ali bezuspešno.

Tufan Al-Mudamir je drugi novi kamikaza čamac bez posade koje su Husi predstavili ovog meseca. Prvi, nazvan „Tufan-1“, prezentovan je 21. juna 2024. godine.  Ovaj čamac je jasno dobio ime po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, pod kodnim nazivom Operacija ‘Poplava Al-Akse’ (Al-Aqsa Flood), čin koji je i započeo rat u Gazi.

Tufan-1 je znatno slabiji te je naoružan bojevom glavom teškom 150 kg i ima maksimalnu brzinu od 35 nautičkih milja, prema Hutima, koji su rekli da je visoko manevarski čamac dizajniran da napadne obližnja pokretna i statična plovila, kao i pomorske objekte.

huti predstavili novo kamikaza besposadno plovilo 'tufan 1'
huti predstavili novo kamikaza besposadno plovilo ‘tufan 1’

Podsetimo, tokom rata sa Saudijskom Arabijom, Huti su bili pioniri u upotrebi čamaca samoubica bez posade, pokrenuvši nekoliko napada na ratne brodove saudijske Kraljevine i njenih saveznika.

Ranije ovog meseca, Huti su predstavili i novu balističku raketu na čvrsto gorivo pod nazivom „Palestina“, potvrđujući da njihove sposobnosti i dalje rastu uprkos direktnom sukobu sa SAD.

Da cela priča sa jemenskim pokretom bude apsolutno neverovatna, Huti su 26. juna predstavili sopstvenu hipersoničnu raketu, nazvanu Hatem-2, a korišćenu u napadu na brod takođe navodno povezan sa Izraelom.

5 KOMENTARA

  1. Podrskom Hutima,Hezbolahu,Hamasu ,veca verovatnoca opet neki lokalni Hamosovac da izvrsi neki napad u Srbiji,ko nedavno na Zandara u Beogradu.Imaju podrsku jedne televizije koju vode para novinari,i gostuju kvaziexperti .Ti paranovinari misle islamisti ce izvrse neki napad u Izraelu,ovi izvrsili u Beogradu.Za Islamiste Ko Izrael,Srbija,Rusija isto,ne zaboravlju ratove osamdesetih ,Avganistan,devedesetih Balkan.

  2. Mudamir kod njih znači poplava. Pa ima,ima smisla, može lako da se nađe ta neka zajednička semantička nit 😂😂😂

  3. Sto bi podrzavao Hute,bolji su Grci ,bio vise puta na more tamo .Sad ce i Grci da posalju neki razarac u Crveno more u,zastitu plovidbe ,moguce i Indija .Grcka i Indija ,istorijski saveznici Izraela,pogotovo sad.Grcko-Izraelske vazdusne patrole u Egeju,Ist Sredozem.moru,Isporuke visoke tehnologije ,oruzja Izraela ,Indiji.

    1
    3
    • druze nije USA uz podrsku celog NATO saveza uspela da zastiti taj deo obale oko Jemena, a zastitice Grcka sa jednim razaracem ajde razmisli malo…..do sada su Huti imali podrsku samo Irana a sad msilim da ce im i Rusi nesto poslati cak i Severna Koreja cisto radi reda…..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave