NaslovnaNovostiS obzirom da ih je ostalo malo, o ukrajinskim Su-27 se retko...

S obzirom da ih je ostalo malo, o ukrajinskim Su-27 se retko govori: Koliko vremena treba da Su-27 krene u misiju?

Kada je reč o vojnoj avijaciji Ukrajine, retko se govori o Su-27, avionima koje koriste Ukrajinci, ali o kojima postoje neki zanimljivi detalji.

Nedavno je ukrajinski portal Difens ekspres preuzeo i objavio analizu u vezi sa upotrebom lovaca Su-27 od strane ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Su-27UB, verzija za obuku, takođe se pojavljuje na reportažnim slikama. Takođe je interesantno da se na Su-27 mogu videti integrisane sovjetske rakete vazduh-vazduh tipa R-27. Takođe upada u oči da lovac kroz ceo tekst oslovljavaju NATO kodnim imenom, Flanker, kako se nadaju prijemu u pakt.

Navedeni ukrajinski izvor takođe tvrdi da njihovi podaci pokazuju da se Su-27, u svim verzijama, aktivno koristi u bitkama protiv “ruskog osvajača”.

Koliko vremena je potrebno da se pripremi borbena misija na Su-27?

Prema izveštajnim podacima, za pripremu Su-27 za poletanje i misiju potrebno je od 30 do 60 minuta. U proseku je potrebno 10 tehničara, svaki specijalizovan za određeni segment aviona, od komunikacija do naoružanja.

Iako se Su-27 koriste za različite vrste misija, od presretanja vazdušnih ciljeva do vazdušne podrške i udara na ruske kopnene ciljeve, a dodaju da je njihov resurs i dalje značajan, mada on nije neograničen.

Navedeni izvor navodi da će nakon rata morati da se vodi ozbiljna rasprava o sudbini Su-27 i mogućem programu modernizacije aviona.

Naravno, u izveštaju se postavljalo i pitanje o F-16 i neizbežnom poređenju Su-27 i F-16. Odgovor je bio sledeći: Performanse F-16, domet i sposobnost F-16 da pogađa mete na velikoj udaljenosti su mogućnosti kojima Su-27 jednostavno ne može da se približi.

su 27 i f 15
su 27 i f 15

Sovjeti su razvili Su-27 da bi bio konkurent američkim F-14 Tomcat i F-15 Eagle. U službu je stupio 1985. godine.

Su-27 ostaju važni u kontekstu u kojem se ukrajinska vojna avijacija suočava sa velikom krizom svojih borbenih aviona, ali i resursa, u kojima brojčano dominira ruska avijacija.

Međutim, čak i tako, pametna upotreba sistema protivvazdušne odbrane od strane Ukrajinaca učinila je rusku avijaciju neefikasnom, barem u prvoj fazi rata, tvdi izvor.

Ukrajinski Su-27 Flaker sa zapadnim naoružanjem?

Iako ukrajinski Su-27 nisu uvek bili u medijski promovisani poput Su-24 ili MiG-29, postojale su neke važne činjenice.

Oružjeonline.com je u aprilu izvestio o video snimku koji prikazuje ukrajinski Su-27 Flanker kako lansira vođenu bombu francuske proizvodnje Hammer. To je bilo prvi put da se pojavila potvrda da je ova vođena bomba integrisana u flotu Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

pored mig 29, ukrajinci modifikovali lovac su 27 za lansiranje francuskih vođenih bombi aasm 250 hammer
pored mig 29, ukrajinci modifikovali lovac su 27 za lansiranje francuskih vođenih bombi aasm 250 hammer

Francuska je pokrenula isporuku 50 AASM bombi svakog meseca Ukrajini, zajedno sa još 40 projektila SCALP koje će biti isporučene tokom cele tekuće godine.

AASM Hammer proizvodi kompanija Safran i predstavlja visoko precizno „hibridno oružje“ koje ima karakteristike negde između bombe i/ili projektila vazduh-zemlja. U stvari, to je i dalje bomba, konvencionalna, ali sa posebnim kompletom koji značajno povećava njen domet i preciznost. Ruski analog ovome je UMPK modul montiran na FAB bombe.

Prošlog meseca, takođe smo pisali i o lansiranju raketa AGM-88 HARM sa ukrajinskih lovaca Su-27 ali i sa MiG-29 uz pomoć iPad tableta.

Performanse F-16 u odnosu na Su-27

Prema rečima pilota ukrajinskog vazduhoplovstva, potpukovnika Fišera Dmitrija Vilhelmoviča, performanse F-16 su mnogo niže od performansi njegovog Su-27. Izjavu je dao u video intervjuu snimljenom u leto 2022. On je uporedio dva lovca na osnovu svog iskustva, nakon što je ukrajinski pilot upravljao F-16.

„Leteo sam na F-16, još od prvog dana svideo mi se. Međutim, po performansama je mnogo niži od Su-27“, priznaje pilot. Treba napomenuti da je poređenje zasnovano na jednoj od karakteristika po kojima su ruski avioni opšte poznati – upravljivosti i sposobnosti u bliskoj borbi. Mnogi stručnjaci čak kažu da je, u principu, od sovjetskih i ruskih lovaca Su-27 „kralj manevarske vazdušne borbe“.

Prema mišljenju stručnjaka, ako se F-16 uporedi sa bilo kojim sovjetskim/ruskim avionom, to bi trebalo da bude MiG-29. Dok je Su-27 mnogo bolji u odnosu na F-15.

B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE
B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE

Poređenje između Su-27 i F-16 koliko je logično, toliko i nije. Po mišljenju mnogih vojnih stručnjaka iz ove niše, Su-27 ne treba porediti sa F-16, već sa drugim američkim vodećim avionom – F-15. Međutim činjenica da je najbliži MiG-29 – konkurentu F-16 u istoj klasi, Su-27, zato se upravo i radi ovo poređenje.

Su-27 protiv F-16

Ukoliko ipak odlučimo da uporedimo suve podatke dva aviona, i oni se razlikuju u nekim pravcima. Dvostruki motori Su-27 mogu da obezbede veću manevarsku sposobnost, ali sat leta u ovom lovcu košta skoro duplo više, čak 22.000 dolara dok F-16 košta 12.000 dolara na sat.

Jedna od prednosti ruskog lovca je njegovo naoružanje raketom R77 Vimpel. Za razliku od AIM-120 AMRAAM koji je pod krilima F-16 i ima maksimalni operativni domet od 150 km, R77 Vimpel može da gađa ciljeve na udaljenosti od 193 km. Takođe Vimpel putuje brzinom od 6 maha dok je konkurent sporiji sa 5 maha maksimalno.

Sa druge strane, avionika F-16 je naprednija od one kod ruskog lovca. Najnoviji F-16 čak mogu da uporede svoju avioniku sa onom iz najnaprednijeg ruskog stelt lovca, Su-57. Oba lovca, Su-27 i F-16, lete istom približnom maksimalnom brzinom od 2 maha.

Prema korisnicima sajta livejournal, postoje izveštaji o pogibiji upravo navedenog oficira ukrajinskog vazduhoplovstva. Informacije o pogibiji potpukovnika Fišera i Dmitrija Vilhelmoviča objavljene su kako na ruskim tako i na ukrajinskim vestima.

Analize poput ovih smatramo za izuzetno zanimljive, pa donekle i realne, gde jeste imperativ prikazati zapadno naoružanje superiornim ali se ne sme direktno pljunuti po sovjetskom jer ga je Kijev nasledio, svojevremeno veličao i svakodnevno koristi.

Su-27 činjenice

Su-27, ili Flanker-B po NATO klasifikaciji, je ruski višenamenski lovac četvrte generacije dizajniran za vazdušnu borbu. Uspeh ovog lovca doveo je do njegove masovne kupovine i eksploatacije u inostranstvu, kao i do pojave mnogo različitih modifikacija originalnog dizajna. Su-27 je idalje glavni vojni avion ruskog vazduhoplovstva.

Serijski Su-27 su ofarbani u standardnu „nebesku“ kamuflažu za lovce iz tri nijanse plave. Donji deo aviona je obojen u običnu svetloplavu boju. Diskovi točkova i niše na šasiji su ofarbani u različite nijanse zelene, nosači šasije su sivi. Unutrašnjost kabine takođe ima pretežno zelenu i plavo-zelenu boju.

Razmotrite glavne karakteristike lovca Su-27 kao primer modifikacije Su-27P (S) – prazna masa aviona je 16300 kg, masa goriva: 9400 kg (maksimalno), 5240 kg (normalno); maksimalna brzina (na nadmorskoj visini od 11 km): 2500 km/h; minimalna brzina: 200 km/h; domet pri punom rezervoaru: 3900 km; maksimalna visina leta: 22500 m.

Kobra manevar

Su-27 po svojim tehničkim karakteristikama prevazilazi mnoge avione četvrte generacije. Su-27 je opremljen SDU-10S, koji poboljšava aerodinamička svojstva okvira aviona u letu, smanjuje opterećenje i kontroliše let. Upravljački sistem ima dva režima rada i jedan hitan.

Automatsko upravljanje obezbeđuje sistem SAU-10, koji stabilizuje ugaonu poziciju aviona, njegovu visinu, horizontalni let, kontrolu naoružanja, prilaz za sletanje i druge funkcije.

Da bi se povećala pouzdanost upravljanja i zaštitila kontrola letelice od hakovanja, CDS kanali imaju različite vrste signala. Ispravnost sistema kontroliše kvorum, a svi kontrolni kanali su međusobno sinhronizovani.

Motori su široko razmaknuti u odnosu na telo. Ako nešto uđe u jedan motor, verovatnoća oštećenja i kvara drugog je značajno smanjena. Pored toga, ovaj dizajn smanjuje zavisnost od uticaja trupa na usisnike vazduha i stvara prilično širok unutrašnji tunel za vešanje oružja.

Vektor potiska kontroliše mlaznica i regulator naknadnog sagorevanja RSF-31. Mlaznice naknadnog sagorevanja se automatski podešavaju; kao radni fluid koriste motorno gorivo.

Sistem upravljanja borbenim oružjem je različit na različitim modifikacijama Su-27. Većina aparata je opremljena samo oružjem vazduh-vazduh, ali modifikacije Su-30 i Su-27SM takođe imaju projektile vazduh-zemlja.

Su-27SM3
Su-27SM3

U režimu vazduh-vazduh, avioni mogu otkriti do 10 ciljeva, usmeriti do 2 projektila na jednu metu i pucati na samo jednu metu. U režimu vazduh-zemlja, avioni uglavnom „vode“ metu mapiranjem terena i otkrivanjem objekata.

Ukupno, avion je opremljen sa deset jedinica suspenzije. Maksimalno borbeno opterećenje aviona je 6 tona municije, među kojima mogu biti i rakete različitih klasa.

Glavno naoružanje Su-27 je do 6 raketa vazduh-vazduh R-27. Takođe, oprema omogućava kačenje do 6 raketa R-73. Tridesetmilimetarski automatski top GS-30-1 ugrađen je u desno krilo.

13 KOMENTARA

 1. Ljudi, ajde šta se više toliko uzbuđujete zbog tih nebitnih CRO fašističkih komentara.
  Znaju oni dobro da je sve to što pišu sranje i sami ne veruju u to. Ali šta očekivati drugo od bezkičmenjaka koji nemaju svoje ja. Moraju tako kako njihove gazde iz NATO država zapovedaju. Nekada su lizali čizme austrougarcima a danas ližu svima u njihovoj zločinačkoj organizaciji, i to ne samo čizme, već malo više između čizama.
  Tako pustite ih da lupetaju i dalje jer sami su frustrirani i dotučeni što njim je ta uloga dodeljena u njihovom savezu. A možda su i sretni da su bar u nečemu nekome korisni.

  19
  • Zato što su sve to NATO botovi. Oni ne botuju samo protiv VS već protiv svega srpskog.
   Alo, botovali su protiv Mirke Vasiljević kada je rodila treće deta. Hvala bogu, par im i četvrto dete.
   Danas botuju protiv litijuma u Srbiji, a Albanija je našla nalazište nafte i gasa. Ko se od ekologa protivi tome? Niko.
   Ali zato imaš NATO botove i strane plaćenike koji se protive kopanju litijuma u Srbiji. Zašto?
   Pa zbog ekologije sigurno NE!

   4
   1
 2. Već dugo vremena se pompezno najavljuje dolazak f-16 u Ukrajinu. Lično mislim da je to smešno i još nedna propala zapadna propaganda. Avioni tih dtarijih generacija s se klasifikovali na sledeći način:
  Laki lovački avioni
  f-16 ruski pandam mig-29
  Srednji lovački avioni
  f-15 ruski pandam su-27
  Teški lovački avioni
  f-14 ruski pandam mig-31.
  Znači f-16 je mogao da se bori protiv miga 29 a uspeh zavisi ko kojoj midernizaciji pripada. f-16 sve do modernizacije blok 52 može da se bori protiv dtarijih tipova mig 29 ali protiv miga 29 smt ne može. To može f-16 blok 52 ili 72. f-16 ima male šanse protiv su 27 a da ne pričamo protiv su 30 sm2 su 35 ili miga 31 bm. Indija je učestvovala u takmičenju u Americi na američkom top ganu gde su simulirali vazdušnu borbu f-15 koji je tri puta bolji od f-16 i indijski su 30 mki. Rezultat je bio 7:1 u korist indijskih lovaca. Tako da te smešne priče o zapadnoj tehnici ne prolaze.

  105
  1
  • Ma ja bih da prokomentarisem cisto kako ukri sve vise pobedjuju a svaki dan sve manje kvadratnih kilometara. Hvala

   20
   5
 3. SU27 poleti za 30 min.a F16 treba 5 dana da poleti…može i termonuklearni rat da se odradi po USA a da tehničari još zavrću šrafove na F16-icama 🤣🤣🤣🤣🤣

  18
  2
   • ajde tupavi KROmanjonac, idi pleti gaće i pushi švapskim turistima, to je sve što možeš da radiš.

    15
    2
    • Zagortenej je Albanac iz Prištine koji se školovao o trošku građana Srbije.
     Eto vidiš kako nam vraćaju…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave